Jajka nadziane pieczarkami :-)



Na śniadanie Wielkanocne były oczywiście jajka nadziane pieczarkami mojego Taty. Zawsze jak się spotykamy w rodzinnym gronie jajka królują na stole, pamiętam, że były robione zawsze. Jak jeszcze byłam dzieckiem już się pojawiały. To jest taki smak z dzieciństwa - Tata i jego nadziane jajka.


Polecam spróbujcie - są naprawdę pyszne :-)



Składniki:

- 5 jajek
- 30 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- majonez
- sól i pieprz


Wykonanie:

Jajka gotujemy na pół twardo. Studzimy i obieramy. 

Pieczarki obieramy i tarkujemy na tarce na dużych oczkach. Podsmażamy na patelni na łyżce oleju, dodajemy posiekaną drobną cebulę i dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, pieczarki mają się na patelni zrumienić delikatnie.

Jajka kroimy na pół wzdłuż, łyżeczką wyjmujemy żółtko do miski i rozdrabniamy widelcem, do żółtek dodajemy pieczarki z cebulą i majonez i sól i pieprz. Mieszamy i wypełniamy połówki białek. Dekorujemy majonezem i posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą.

Nam zostało trochę farszu - super smakuje jako pasta na kanapki.

Smacznego :-)






Pieczarkowy Tydzień 2014 Smaki dzieciństwa

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.