Tarta gruszkowo - migdałowa :-)






Zapraszam na pyszną tartę gruszkowo - migdałową. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, idealne do popołudniowej kawki.

Przepis mam od mojej ukochanej Babci :-) bardzo jej dziękuję za tak wspaniały przepis :-)

Zachęcam Was do wypróbowania :-)



Składniki:


Ciasto:

  • 50 g migdałów
  • 170 g maki tortowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszu do pieczenia
  •  szczypta soli
  • 200 g masła
Nadzienie:

  • 4 gruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru
  •  garść rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
Kruszonka:

  • 1/3 ciasta
  • 50 g płatków migdałowych



Wykonanie w Termomix:


Do naczynia wkładamy migdały i miksujemy czas 10 sek. obr.6. Następnie wsypujemy mąki, proszek, jajko, cukier waniliowy, sól i zimne masło. 

Wyrabiamy czas 20 sek, obr. 3-4. Pomocna jest kopystka. Nastepnie 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę do tatry, wylepiamy również boki tarty. 

Układamy pokrojone na kawałki gruszki razem ze skórką, sypiemy przyprawę do piernika, cukier, rodzynki i migdały. Pozostałą 1/3 część ciasta mieszamy
z płatkami migdałowymi dłońmi i rwiemy na kawałeczki na gruszki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.

Można podawać z lodami, posypaną cukrem pudrem lub lukrem - łyżka mleka, sok z połowy cytryny, cukier puder, mieszamy i dodajemy tyle cukru pudru aż zrobi się gęsty lukier.

Smacznego :-)




Komentarze