Follow by Email

czwartek, 15 maja 2014

Granola tropikalna :-)



Właśnie zjedliśmy granolkę zrobioną poprzednio. Przeszukałam szafki i znalazłam wiele pysznych dodatków - orzechy nerkowca, kiwi kandyzowane, jagody goi, daktyle, mieszankę rodzynków i kokos.
No to powstała kolejna granola :-) jest pyszna i aromatyczna i bardzo zdrowa. Jemy ją na śniadanie, ja czasami zabieram ją sobie na drugie śniadanie do pracy. Nie kupuje gotowej granoli
w sklepach bo ma w składzie dużo cukru i wiele niespodzianek a ja wolę wiedzieć co jem :-)

Chętni ??? Zapraszam do zrobienia własnej granolki :-)


Składniki:


- 400 g płatków błyskawicznych żytnich
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 10 daktyli ( ja miałam już bez pestek )
- 3 łyżki jagód goi
- 3 łyżki płatków kokosa
- 3 łyżki kostki kokosa ( kupiłam w Lidlu )
- opakowanie mieszanki rodzynek ( kupiłam w Lidlu ) - 100 g
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g siemienia lnianego
- 50 g płatków migdałów
- 4 łyżki płynnego miodu
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny


Wykonanie:


Do miski wsypujemy płatki ( jak nie mamy żytnich to mogą być owsiane ), dodajemy słonecznik, siemię lniane, migdały, skórkę i sok z cytryny, płynny miód (ja swój lekko podgrzałam aby był płynny, ważne aby to był miód prawdziwy) i mieszamy dokładnie łyżką, aż składniki się dobrze połączą.

Na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy mieszankę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 160 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia, funkcja termoobieg. Podczas pieczenia musimy mieszać co jakiś czas mieszankę, aby nam się równo zarumieniła. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę
i studzimy. 

W misce mieszamy owoce - rodzynki, kokos, orzechy, jagody goi i pokrojone daktyle oraz kiwi. Dodajemy do płatków i mieszamy. Przekładamy jak jest mieszanka już całkiem zimna do słoiczka lub pudełeczka
z zamknięciem.

Podajemy z mlekiem, jogurtem lub kefirem.

Smacznego ;-)








12 komentarzy:

  1. Z taką granolą każdy poranek jest przyjemny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie :-) poranek z takimi pysznościami jest zawsze super :-) dziękuje za odwiedzinki i pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Witam :-) dziękuje bardzo :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. co domowe to wiadomo, że najlepsze i najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Marto :-) masz rację wszystko co zrobimy same jest najlepsze :-)

      Usuń
  4. najlepsze, wiadomo co jest w środku, mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj Magdo :-) jak to się mówi wiem co jem :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet Ja - zawodowy zwolennik mięsa się do tego przekonałem. Jadam często i dobrze się po tym czuję - pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze brzuszki mają się dobrze :-) po takim jedzeniu :-)

      Usuń
  7. Uwielbiam granole, choć szczerze powiem, że z kokosem jeszcze nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi