Dżem rabarbarowy :-)




Uwielbiam rabarbar i jak tylko się pokazuje od razu kupuje i szaleje :-). Dżem z rabarbaru po raz pierwszy zrobiłam w tamtym roku i tak mi zasmakował, że w tym roku powtórka. Idealnie pasuje na kanapki lub do ciasta :-). Jest pyszny słodko-kwaśny po prostu rewelacyjny.

Czas słoikowy czas zacząć :-)

Zapraszam wypróbujcie :-)





Składniki:

  • 1500 g rabarbaru - waga przed obraniem
  • 500 g cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 jabłko ze skórką


Wykonanie:


Rabarbar obieramy dokładnie ze skórki, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc. Przez ten czas rabarbar zmięknie i puści sok.

Na następny dzień wkładamy całą zawartość do garnka, dodajemy skórkę
z pomarańczy, jabłko i gotujemy na małym gazie mieszając, aż rabarbar się rozpadnie.  

Gotujemy tak długo aż nasz dżem zrobi się gęsty. 

Gorący dżemik przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na chwilkę. 

Smacznego :-)




Komentarze

  1. Jeden słoik zjadłem z marszu i to w dodatku łyzką hi hi. Był mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja się zastanawiałam kto mi ukradł słoiczek :-)

      Usuń
  2. mmmmm... z pewnością uległabym takiej pokusie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Marcelo :-) polecam wypróbuj. Robi się szybko i łatwo a jak pysznie :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy, ale to nigdy nie próbowałam jeszcze dżemu z rabarbaru, strasznie ciekawa jestem tego smaku. Chyba zaeksperymentuję w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam jest pyszny :-) a jak smakuje w cieście :-) super także do tortów, aby złamać słodki smak kremu :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.