6/02/2014 4

Dżem truskawkowy z kokosem, kardamonem...:-)





Ciąg dalszy słoiczkowych przetworów oczywiście z truskawek. Tym razem dodałam wiórki kokosowe, imbir, kardamon i cynamon. Dżem wyszedł pyszny, aromatyczny. Będzie dużo zapasów na zimę, takiego dżemu nie kupicie w sklepach. Już wyobrażam sobie pyszne ciastko lub ciasteczka z dodatkiem tego dżemu :-).

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 2 kg truskawek
- 1 kg cukru
- skórka i sok z 1 cytryny
- 6 łyżek wiórek kokosowych Skworcu
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru



Wykonanie:


Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do dużego garnka wrzucamy truskawki pokrojone na kawałki, zasypujemy połową cukru i dodajemy skórkę i sok z cytryny. Pamiętajmy, aby cytrynę sparzyć wrzątkiem.
Wstawiamy na niewielki gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu. 

Po jakiejś godzinie gotowania dodajemy przyprawy, kokos i resztę cukru. Gotujemy tak długo, aż dżemik będzie odpowiednio gęsty. Ja zawsze sprawdzam rozlewając łyżeczkę dżemu na talerzyku i czekam, aż wystygnie. 

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na chwilkę. Opisujemy i chowamy do spiżarni. 

Smacznego :-)









4 komentarze:

  1. Oj nęcisz mnie tym dżemem ;) Kokos z truskawką - bomba! Chyba zabiorę przepis i zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszny :-) bardzo lubię eksperymenty z dżemami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie - truskawki + cynamo też świetnie smakują :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło pysznie :-) z cynamonem spróbuję :-) dzięki :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.