Follow by Email

czwartek, 5 czerwca 2014

Jabłecznik z bezą :-)




Tym razem zapraszam Was na jabłecznik z bezą. Dostałam jeszcze od Mamy dwa słoiczki jabłkowej pulpy na ciasto i zrobiłam jabłecznik. Pyszny wyszedł.
Przepis zmodyfikowałam z wcześniejszej szarlotki. Bardzo lubię takie ciasta i będę musiała w tym roku zrobić zdecydowanie więcej jabłek w słoiczki. Przydadzą się potem do ciast.

Zapraszam na pyszny jabłecznik :-)



Składniki:


- 420 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 słoiki jabłkowej pulpy (dżemiku)

- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- łyżeczka octu




Wykonanie:


Do miski wkładamy mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i ręcznie zagniatamy ciasto. Robimy 8 kulek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika.

Blaszkę - prostokątną ( wymiary 23x35 ) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto ścieramy na tarce na dużych oczkach i dociskamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20 minut. Następnie ciasto wystawiamy i studzimy 15 minut.

Podpieczone ciasto posypujemy cynamonem, wykładamy jabłka i posypujemy jeszcze cynamonem po wierzchu.

Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli i pod koniec ubijania ocet. Wykładamy na jabłka.

Wkładamy jeszcze do piekarnika na 25 minut, jednak temperaturę zmniejszamy do 160 stopni.

Smacznego :-)









14 komentarzy:

  1. świetne:) takie szarlotki lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jabłeczniki, poproszę o kawałek do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm,.... to musiało być przepyszne....:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj było :-) za szybko zniknęło :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Ekstra ! :)
    uwielbiam jabłeczniki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje :-) jabłeczniki są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dziękuje Bożenko :-) i pysznie smakuje :-)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. To tak jak ja :-) jedne z moim ulubionych ciast :-) i moich chłopaków też :-) pozdrawiam :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi