Sernik miętowy :-)



Wzięłam udział w akcji organizowanej przez Bożenkę i razem wypiekałyśmy tym razem sernik. Znam wiele przepisów na serniki i bardzo je lubię, myślałam jaki zrobić i poszłam na całkowitą nowość, tego sernika jeszcze nie piekłam. Spodobała mi się jego nazwa i składniki, mięta moja ulubiona.
Serniczek znalazłam na blogu Gotuję bo lubię. Nie do końca zrobiłam tak jak Kasia, ale wyszedł pyszny, orzeźwiający i bardzo aromatyczny w smaku. Dodałam go do ulubionych i będę go piekła.

Zapraszam do spróbowania:


Składniki:

Spód
- 160 g herbatników (ja kupiłam maślane w biedronce)
- 1 łyżka cukru pudru
- 80 g masła

Masa serowa
- 1 kg twarogu półtłustego
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru + 2 łyżki do mięty
- 1 czubata łyżka mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 garście listków mięty

Polewa
- 160 g gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Przygotowujemy tortownicę (średnica 26 cm), do naczynia miksującego wkładamy połamane herbatniki i miksujemy (ja zmiksowałam w Termomix - czas 20 sek, obr.4), dodajemy cukier i masło i ponownie miksujemy (Termomix - czas 20 sek, obr.4). Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy, ubijamy delikatnie palcami i schładzamy w lodówce około 30 minut.

W tym czasie do piekarnika wstawiamy na najniższą półkę blaszkę i wlewamy do niej wrzątek, wody ma być tak 2 cm, wstawiamy piekarnik na grzanie góra-dół na 170 stopni.

Przygotowujemy masę serową - listki mięty miksujemy z 2 łyżkami cukru (Termomix - czas 20 sek, obr.4), dodajemy pokruszony twaróg, śmietanę, jajka, cukier, mąkę i sok z cytryny i miksujemy, aż składniki się połączą (Termomix - czas 25 sek, obr.4, pomocna jest kopystka). 
Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 70 minut, grzanie góra-dół.

Upieczony sernik studzimy w otworzonym piekarniku, wyciągamy i chowamy na noc do lodówki.

Na drugi dzień przygotowujemy polewę, śmietanę gęstą (bardzo gęstą) mieszamy z cukrem pudrem i polewamy po wierzchu sernik, chowamy do lodówki.

Sernik możemy także przygotować w ten sam dzień, musi się jednak porządnie schłodzić w lodówce, ja mój piekłam wieczorem więc do jedzenia był gotowy dopiero na drugi dzień.

Smacznego :-)








Dziękuje bardzo za wspólną akcję pieczenia ciasta :-) było miło i pysznie :-)
Sernik piekłam razem z:
Bożeną
Magdą
Joasią
Gabrielem
Krystyną
Dorotą
Agnieszką
Basią
Moniką


Lepiej z eko torbami od Odszukaj.com

Komentarze

  1. Też niedawno myślałam o serniku miętowym, ale jednak go nie zrobiłam, teraz pewnie to nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię miętowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko powiem tak - jest obłędne w smaku :-) spróbuj koniecznie :-)

      Usuń
  3. Ale mi narobiłaś smaka, mniam :-)
    Dzięki za wspólne sernikowanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow..ale pysznie wyglada..za miętą nie przepadam,,ale na taki serniczek bym się skusiła...dzięki za wspólne pieczenie...i do następnego..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko można zrobić z owocami :-) już myślę nad malinami w takim serniku :-) pozdrawiam i do następnego :-)

      Usuń
  5. dziękuję za wspólny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko sernik odjazdowy ;) wygląda rewelacyjnie :) dziękuję za wspólne pieczenie , miło było :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo. Mi również było miło i smacznie :-)

      Usuń
  7. Masz talent Marzenko. Sernik rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzena, fantastyczny pomysł :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-) i do następnego razu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuje Madziu. Fajnie tak razem piec :-)

      Usuń
  9. Lubię wszystko co miętowe, więc takie ciasto jak najbardziej jest dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) cieszę się i polecam do zrobienia. Ja też kocham mięte i sernik jest moim ulubionym :-)

      Usuń
  10. Uwielbiam miętę, mój małż niestety nie za bardzo.
    Tak czy siak mogę ją przemycić do letniego sernika!
    Pyyyszota.

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Polecam Natalio. Wszystkim bardzo smakował :-) będę go piekła jeszcze nie raz :-)

      Usuń
  12. Taki serniczek to mnóstwo orzezwienia w gorący dzień, u mnie dziś własnie tak było

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto u nas dzisiaj też duchota, nie było czym oddychać. Chwilkę tylko popadało. A serniczek polecam :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  13. Oj, musi być przepyszny :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Beatko był smakowity i aromatyczny. Polecam :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik to moje ulubione ciasto, twój sernik wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakiego sera używasz do serników, bo wiem ze nie z kazdego wychodzą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Do tego sernika użyłam twarogu półtłustego z biedronki, ale w kostkach a nie z wiaderka. Można też kupić inny ale nie wiaderko. Do serników pieczonych zawsze kupuje na wagę w kostce, sprawdza się idealnie. Pozdrawiam :-):-):-)

      Usuń
  17. O różnych rodzajach słyszałam, ale o miętowych nigdy ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Czuję miętę ;D taki serniczek super na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Sernik miętowy... takiego jeszcze nie jadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.