Follow by Email

sobota, 2 sierpnia 2014

Bułki z curry



Znalazłam przepis na bułki z przyprawą curry i cukinią. Zaintersował mnie ten przepis, ponieważ lubie curry i dodaje do potraw dość często. Ma taki specyficzny smak, nie każdy lubi tą przyprawę, ja bardzo. Nie zawiodłam się, buły wyszły pyszne, bardzo aromatyczne w smaku. Polecam, wypróbujcie.
Super na śniadanie lub jako dodatek do grilla, my tak właśnie je zjedliśmy, a posmarowane masłem z przyprawami i zapieczone na grillu są po prostu rewelacyjne. Dodałam od siebie ziarenka z Ziarenkowa.
Orginalny przepis znajdziecie na przepisownii - przepis Marzeny.
Zachęcam do spróbowania :-)


Składniki:

- 520 g mąki pszennej
- 120 g mleka
- 120 g wody
- 20 g świeżych drożdży
- 150 g cukinii
- 1 łyżeczka curry
- 40 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżeczek ziarenek Słoneczne Pola Ziarenkowo

Wykonanie:

Cukinie zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odstawić do miski. Do miski wlać ciepłe mleko (37 stopni),  letnią wodę , miód, masło i pokruszyć drożdże, wymieszać dokładnie ze sobą. Dodać mąkę, curry i sól i wyrobić, ciasto jest dość luźne. Dodać cukinie i ziarenka i wymieszać.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość. Następnie dłonie obsypać mąką i formować bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką, odstawić na godzinę. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarenkami, naciąć na krzyż. 
Piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół w temperaturze 190 stopni przez 30-40 minut do zarumienienia się bułeczek. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego :-)














10 komentarzy:

  1. też minie zainteresował przepis. Akurat w mojej kuchni curry mało używam, chyba że robie coś na modłę arabską/ indyjską.Fajne :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu polecam, buły wyszły rwewlacyjne w smaku :-) pozdrawiam Was serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm... Z curry jeszcze bułek nie piekłam... A szkoda ! Na pewno pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Klaudio :-) polecam bo wyszły smakowite :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. Mój zachwyt trwał krótko; stanowczo złe proporcje w przepisie. Jeśli mają to być buł z cukinią to musi być jej troszkę więcej niż 150 gram(jak by było 750g to by było realnej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arturze dziękuje za sugestię, ale wydaje mi się, ze proporcje są idealne. Jak uda Ci się upiec bułki z tak dużą ilością cukinii to koniecznie podeślij przepis :-) pozdrawiam serdecznie i dziękuje za odwiedziny :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi