Follow by Email

środa, 3 września 2014

Kotlety siekane z dodatkami



Zapraszam Was dzisiaj na pyszne kotlety z filetu z kurczaka z dodatkami. Bardzo lubię te kotlety, są zupełnie inne w smaku niż zwykłe mielone czy popularne kotlety z panierką. Po prostu są to kotlety siekane, filet drobno kroimy i dodajemy co lubimy i smażymy lub pieczemy w piekarniku.
Bardzo fajne urozmaicenie do podania na obiad lub jako dodatek na kanapki. Super się sprawdzają także jako danie na pikniku lub wycieczce, bądź na spotkaniu ze znajomymi przy lampce wina. Wykorzystałam dodatek musztardy, majonezu oraz oliwy firmy Develey oraz nowe prażone ziarenka pikantne z Ziarenkowa.

Zachęcam do wypróbowania :-)

Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- kilka listków świeżej bazylii
- 150 g sera żółtego
- 300 g pieczarek
- 4 łyżeczki prażonych ziaren Piekło-Niebo Ziarenkowo
- 2 łyżeczki musztardy ziołowej Develey
- 1 łyżeczka majonezu Develey
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- oliwa Develey

Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach i podsmażamy z łyżeczką soli. Dodajemy do kurczaka. Paprykę kroimy w drobną kostkę, bazylię kroimy i dorzucamy do mięsa.
Ser żółty ścieramy i dodajemy do masy, wrzucamy majonez, musztardę, jajko, bułkę tartą oraz ziarenka. Mieszamy razem łyżką. 
Dłońmi formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na małym ogniu, aż się zarumienią. Możemy smażyć chwilę pod pokrywką, aby mięso się dobrze usmażyło. Możemy także upiec w piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. 
Ja podałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem.

Smacznego :-)








50 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam w znacznie uboższej wersji,Twoje muszą być bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja je robię od jakiegoś czasu i zawsze smakują :-)

      Usuń
  3. Kotleciki pychotka, takie lubię najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Danusiu :-) my też je bardzo lubimy :-)

      Usuń
  4. Też mam ta oliwę kotleciki na niej wyszły na pewno pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. A u Marzeny jak zwykle same pyszności! Uwielbiam takie kotleciki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Do takiego obiadu nie musisz mnie zachęcać....pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam zatem na obiadek :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  7. Kotleciki z pewnością pyszne. Z takimi dodatkami mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak apetycznie się prezentują! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie rumiane, tak jak lubię :)
    Takie siekane naprawdę smakują inaczej, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też je lubimy, te siekane smakują wyśmienicie :-)

      Usuń
  10. Paulina (www.smaczneprzepisy.com.pl)
    Marzenko ale pyszności serwujesz aż mi się jeść zachciało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Paulinko :-) zapraszam poczęstuję cię :-)

      Usuń
  11. Podałaś na bogato, tyle dobra w nich że chętnie bym spróbowała. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko zapraszam :-) dużo ich wyszło :-) starczy dla wszystkich :-)

      Usuń
  12. Kotlety mielone, siekane, klejone, lepione itd. to nasze ulubione danie. Sadzę też, że cała Polska za nimi szaleje. Pyszny przepis !!!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Kasiula :-) oj szaleje szaleje :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
    2. Pozytywnie ! :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  13. oj tak, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszota! Chętnie bym zagościła na takim obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię bardzo podobne, ale bez pieczarek i papryki. Dodaję ser, dobry majonez i kurczaka. Nawet nie musi być pierś, udka też się sprawdzają. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu polecam z pieczarkami i papryką, są pyszne :-) a z udek nie robiłam jeszcze :-) dzięki słonko :-)

      Usuń
  16. Uwielbiam te kotleciki. Najlepsze w nich jest to, że za każdym razem możemy zmienić jakiś składnik i kotleciki są niepowtarzalne. Pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. Możemy eksperymentować i zawsze są pyszne :-)

      Usuń
  17. I ja czasem robię podobne, tylko bez papryki, smakują świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś zawsze i każdemu :-) mój Junior je uwielbia :-)

      Usuń
  18. Robię podobne, tylko z serem i pieczarkami. Z papryka jeszcze nie jadłam.
    Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dodatek papryki, jak ktoś lubi oczywiście :-)

      Usuń

  19. Kotlety rewelacja - serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pycha pycha pycha!!! Przez dodatki Develey nabrały takiego charakteru w smaku. Pomysł świetny ale najważniejsze, ze są pycha.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale mi smaka narobiłaś, :) wyglądają wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  22. z pewnością są pyszne :) ciekawy przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Niesamowicie apetyczne :) Aż chęć bierze podebrać Ci kilka :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi