Follow by Email

niedziela, 21 września 2014

Szarlotka sypana



Wzięłam udział po raz kolejny we wspólnej akcji pieczenia ciasta zorganizowaną przez Bożenkę, tym razem piekłyśmy ciasto bez użycia miksera. 
To ciasto zdecydowanie można zaliczyć do ciast bez użycia miksera, wystarczy miska, szklanka i łyżka.
Przepis mam ze starego zeszytu mojej mamy i wiecie co jest najlepsze, że ona nigdy go nie upiekła, przynajmniej ja tego nie pamiętam. Ciasto robi się bardzo szybko a smak jego jest obłędny, po prostu rewelacja. Poczestowałam tym ciastem moich dzisiejszych gości i bardzo im smakowało, ciasto podałam na ciepło z lodami. Zdecydowanie tą szarlotkę dodaje do ulubionych.

Zapraszam do wypróbowania :-)

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 170 g masła zimnego
- 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mąkę, kaszę, cukier i proszek wsypać do miski i wymieszać łyżką, podzielić na 3 części - ja po prostu odmierzałam szklankę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko spód, boki tortownicy wsymarować masłem. Jabłka zestrzeć na tarce na dużych oczkach. Na spód wysypać pierwszą część ciasta - szklankę i rozłożyć połowę jabłek i posypać łyżeczką cynamonu. Następnie wysypać drugą część ciasta i resztę jabłek i posypać cynamonem i na końcu trzecią część ciasta. Na wierzch zetrzeć masło - musi być mocno zimne. 
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół, na sam dół wyłożyć blaszkę - bo z ciasta może kapać, ale nie musi. Wkładamy ciasto na środkową część i pieczemy 1 godzinę. Podajemy gorącą szarlotkę z lodami waniliowymi.

Smacznego :-)









Ciasto bez użycia miksera piekłam razem z:

Asią
Izoni

32 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Zeszyt mamy jest moja ulubiona ksiązka kucharską

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) tak takie zeszyty to najcenniejszy skarb :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Fajny pomysł. A jakie finezyjne podanie. W najlepszych kawiarniach czegoś tak kunsztownego się nie dostanie na talerzyku. Cudo. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje słonko :-) tak jakoś miałam dzisiaj taką artystyczną duszę :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Piekła ją moja babcia, piekła ją mama i teraz piekę ja :) zawsze wyjadamy jeszcze ciepłą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna, żałuje że dopiero teraz ją odkryłam :-)

      Usuń
  4. Bardzo lubię sypaną szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, tak, najlepsze przepisy pochodzą właśnie z przepisów naszych mam, bać.. Szarlotka pyszna. A wyrobić tylko łyżką to świetna, skrócona droga do pysznego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu szybko i pysznie :-):-):-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  6. Kusząca propozycja! i jeszcze z lodami! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniko :-) zachęcam do spróbowania bo jest rewelacyjna :-)

      Usuń
  7. U nas jest prawie ona co niedziela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio oj u mnie też będzie często :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  8. Ale bym zjadła... Marzenko może się wymienimy? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią :-) pysznie wygląda twoja biedroneczka :-)

      Usuń
  9. Wow..pyszna szarlotka, a od tego lody..mniam..dzieki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuje Bożenko i do następnego :-)

      Usuń
  10. Ciasto wygląda rewelacyjnie . Marzenko fajnie było razem piec .

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja dawno go nie piekłam, pyszności. Dzieki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko ja również dziękuje i do następnego :-)

      Usuń
  12. Robiłam ostatnio z antonówkami.
    Taką szarlotkę uwielbiam nie wygada miksera, jest prosta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować z antonówkami, akurat mam w domku skrzyneczkę :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  13. Szarlotki już chwile nie robiłam, ale wszyscy uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie teraz jest często. Co chwilę dostaje jabłka. Teraz mam kolejną skrzynkę antonówek do przerobienia :-)

      Usuń
  14. Przymierzam się do niej już od bardzo dawna, może tegoroczny sezon jabłkowy w końcu będzie odpowiednim terminem. Czuję się zachęcona ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam. Jest bardzo smakowita i szybko się ją robi :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  15. Ciężko to danie komentować. Za każdym razem jak widzę zdjęcie to bucham śmiechem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahahaha a to dlaczego :-) to przecież czysty artystyczny przekaz smaku :-)

      Usuń

  16. podana na ciepło, z lodami - wygląda bardzo pysznie i kusząco :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko polecam tą szarlotkę, jest obłędna w smaku :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi