Bułki pszenne na drożdżach





Zrobiłam bułeczki pszenne na drożdżach, wyszły pyszne. Z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Rewelacyjny przepis na bułki, który znalazłam na Smakowitychleb. Z pewnością jeszcze nie raz je zrobię, bo bardzo nam zasmakowały. Najpyszniejsze takie świeże z samym masłem lub odrobiną dżemu.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 650 bułkowej MłynKopytowa
- 15 g świeżych drożdży
- 270 ml mleka
- łyżeczka soli
- 20 g masła
- 2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sól i łyżeczkę cukru. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, odstawiamy do przestudzenia, mleko powinno być letnie, aby je dodać do mąki.
W małej miseczce lub kubku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i dodajemy 50 ml mleka z masłem z rondelka, ważne jest to aby mleko nie było gorące, powinno mieć max 37 stopni. Mieszamy mleko z drożdżami i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do miski z mąką wlewamy drożdże i stopniowo dodajemy mleko i mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Bułki oprószamy mąką i nacinamy na środku tępą stroną noża do samego dołu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół przez 15 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego :-)







Komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetcznie :) Przepis sobie zapisuję, i na pewno wypróbuję w niedługim czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak świeże pieczywo na śniadanie. Oj, przydałaby mi się teraz taka bułeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super smaczne bułeczki na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne Ci wyszły te bułeczki! uwielbiam takie mleczne pieczywo na śniadanie :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie piekłam bułek, oj kuszące są Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe bułki muszą smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie świeżutkie, pyszne z samym maselkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam domowe bułki i potwierdzam są najlepsze jakie jadłam !!! Twoje wyglądają rewelacyjnie :) Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko dziękuje :-):-):-) najlepsze jest domowe pieczywo :-)

      Usuń
  9. Takie obsypane mąką lubię najbardziej! :) Aż poczułam ten delikatniutki smak! :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne wyszły. Polecam do spróbowania :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  10. nie ma nic lepszego od domowych bułeczek :) wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to prawda Agatko. Są pyszne :-) dziękuje i pozdrawiam :-)

      Usuń
  11. Jakie wspaniałe bułeczki :) Przepis zapisuję i na pewno też zrobię :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyglądają, oj zrobiłaś mi smaka i chyba zabiorę się za pieczenie. :) Zresztą inne przepisy są również bardzo ciekawe. I między innymi dlatego nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Lubię tu zaglądać i czerpać inspiracje, choć do tych często komentujących nie zaliczam się. Jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie to serdecznie zapraszam: http://www.denimix.pl/2014/10/liebster-blog-award/
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, dziękuje za nominacje i cieszę się, że do mnie zaglądasz a moje przepisy mogą być inspiracją :-) pozdrawiam i polecam buły są rewelacyjne :-)

      Usuń
  13. To jest to co lubię-domowe pieczywko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marzenko a więc wymiana....rogal z bułeczkę i jesteśmy kwita :) buziole

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne buły, kto wie może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Typowe, wypracowane, domowe. Nie ma nic lepszego na świecie niż taka bułeczka ze świeżym masełkiem. Z pewnych składników, samemu wypracowana. Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Madziu. Ja już się tak przyzwyczaiłam, że nie kupuje pieczywa w sklepie. Pozdrowionka :-)

      Usuń
  17. Uwielbiam domowe pieczywo i ten zapach roznoszący się po całym mieszakniu...

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie mam swiezych drozdzy tylko suche.
    Moga byc? Jak przeliczyc na lyzeczki czy wagowo, swieze na suche?
    Dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak są to takie drożdże w torebce tzw. instant to zasada wygląda tak - 10 g świeżych drożdży = pół opakowania drożdży instant 7 g, czyli do przygotowania tych bułek potrzebujesz 3/4 paczki. Życzę smacznego i pozdrawiam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.