Pęczak z warzywami




Dzisiaj jeszcze przygotowałam obiad na jutro, żebym nie musiała głodna czekać, aż coś się zrobi. Wymyśliłam szybkie i smaczne danie, kaszę pęczak z warzywami. Nie trzeba wiele, aby danie pyszło zdrowe i pyszne. Kaszę pęczak pokochałam jakiś czas temu i często ją wykorzystuje do dań, zwłaszcza obiadowych i sałatek. Będzie jutro pyszny obiadek. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 200 g kaszy pęczak Owocowy Raj
- 2 marchewki
- mała cukinia
- sól, pieprz
- domowa vegeta
- 300 g pieczarek
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- łyżka zmielonych grzybów suszonych


Wykonanie:

Potrzebna nam będzie duża patelnia, albo garnek z szerokim dnem. Ja mam taką patelnię, na którą wlałam 450 ml wody i wrzuciłam przepłukane ziarna kaszy pęczak, dodałam łyżkę domowej vegety, przykryłam i gotowałam na małym gazie. W tym czasie przygotowałam marchewkę i cukinię, mam taki nożyk do warzyw i po prostu pościnałam takie paski, można także pokroić na cieńkie plasterki. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni. Następnie wrzucamy warzywa z pieczarkami do kaszy, dodajemy suszoną bazylię i czosnek niedźwiedzi oraz zmielone suszone grzyby i gotujemy do miękkości kaszy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Przekładamy na talerze, ja dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe i paprykę czerwoną.

Smacznego :-)








Komentarze

  1. bardzo lubię kasze pęczak, pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pęczak uważany jeszcze niedawno za tę gorszą kaszę, teraz zyskuje uznanie dietetyków. I słusznie! W takie wersji z pewnością zastąpiłby cały obiad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zdecydowanie, już nic więcej nie trzeba, syci na długo. A masz rację ja pęczak odkryłam całkiem niedawno :-)

      Usuń
  3. Lubię wszystkie kasze, pęczak jest świetnym dodatkiem do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leno ja się cieszę, że moje chłopaki też lubią kaszę i nie marudzą jak często ją robię :-)

      Usuń
  4. zdrowe i pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Lauro ja również, dodaje tylko różne warzywa aby było ciekawie i smacznie :-)

      Usuń
  6. Fajnie wygląda. Jakoś rzadko jadam pęczak. Zawsze to jakaś odmiana. Muszę sobie kupić i przygotować na taki sposób. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Madziu, pyszne i zdrowe danie, i syci na długo :-)

      Usuń
  7. Pęczak to moja ukochana kasza, te drobne też fajne, ale jednak pęczak górą. Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację :-) lubię wszystkie, ale pęczak chyba najczęściej :-) pozdrowionka i miłego wieczorku :-)

      Usuń
  8. Pęczak smakuje ze wszystkimi dodatkami. Zrobiłaś smaczny i zdrowy obiad. Tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Krysiu. Pęczaka nie robiłam jeszcze na słodko ;-);-);-)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Agnieszko ja też bardzo i żałuje, że tak późno go odkryłam :-)

      Usuń
  10. Pęczak był jadany bardzo często w naszych domach tak samo jak kasza gryczana, lecz obecnie częściej przyrządzamy ryż lub makaron z torebki a szkoda. W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E itd. Niektórzy uważają że kasza jest dla biednych dlatego jej unikają a tutaj proszę bardzo. Jest co zjeść – dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) masz rację kasza nie cieszy się dużym powodzeniem, chociaż u mnie ostatnio bardzo, ale jak rozmawiam ze znajomymi to wielu nie lubi. A to samo zdrowie :-) pozdrawiam serdecznie i dziękuje :-)

      Usuń
  11. Bardzo inspirujące danie. Pęczak uwielbiam (od niedawna) zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  12. Samo zdrowie, super zamiennik dla tradycyjnych ziemniaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto tak kasza jest bardzo zdrowa i powinniśmy jeść jej więcej :-) a tyle można pysznych dań przygotować :-)

      Usuń
  13. Tez muszę zrobić, bo chodzi za mną ostatnio kasza z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :-):-):-) danie wyszło pyszne i lekkie :-) pozdrawiam i życzę miłego dzionka :-)

      Usuń
  14. hejka...pomysł na jutrzejszy obiadzik świetny,bo dawno tego nie robiłam
    pozdrawiam cieplutko i odwiedzę Cię wkrótce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie :-) dziękuje i cieszę się, że mogę być inspiracją :-) pozdrawiam i zapraszam, bedzie mi bardzo miło :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.