Rozwiązanie konkursu z Ziarenkowem




Wiem, że czekacie z niecierpliwością na ogłoszenie wyników konkursu, jaki miałam na blogu razem z Ziarenkowem. Tematem konkursu było "Drugie śniadanie do pracy lub szkoły z ziarenkami. Otrzymałam bardzo dużo zgłoszeń, z czego bardzo się ucieszyłam.
Miałam wspólnie z Ziarenkowem trudny orzech do zgryzienia i długo się zastanawialiśmy kto powinien zdobyć nagrody. Czym się kierowaliśmy, po pierwsze zdrowiem, możliwością przewiezienia śniadania, zapakowania i pomysłowości. Wiele z Waszych przepisów z chęcią wykorzystam, bo to naprawdę pyszne propozycje, ale były tylko trzy nagrody a uwierzcie, że wybrałabym znacznie więcej. Postanowiliśmy także jedną osobę wyróżnić nagrodą niespodzianką. Ale dobrze, dość gadania czas na wyniki:

A więc:

I nagrodę zdobywa pani Magdalena Kuchaja za pyszne muffinki z kaszy kuskus. 




A oto przepis :-)

Składniki:
  • 100 g kaszy kuskus
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • mieszanka warzyw mrożona
  • bulion warzywny
  • 2 łyżki mieszanki ziarenek (słonecznik, pestki dyni, len itp.)
  • przyprawy
Przygotowanie:

1.      Kaszę kuskus zalać zagotowanym bulionem warzywnym na pół cm ponad poziom kaszy, przykryć i odstawić na 10 minut.
2.      Ugotować warzywa w lekko osolonej wodzie.
3.      Do kuskusu dodać jogurt, ugotowane warzywa, wszystkie ziarenka, wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać.
4.       Całość doprawić do smaku.
5.      Nałożyć do małych foremek na babeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C, piec przez 40 min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i poczekać, aż ostygnął. 
Idealnie sprawdzają się jako II śniadanie spakowane w pojemnik i zabrane do szkoły, czy pracy.



II nagrodę zdobywa pani Joanna Gralik za rewelacyjne mini bagietki.


A oto przepis :-)

Bagietki mini z ziarnami - SKŁADNIKI:

    mąka pszenna 500 gram typ 650
    woda letnia 300 ml
    40 gram  drożdży świeżych
    cukier 1 łyżeczka
    sól 1 łyżeczka
    ziarna prażone euforia 2 garście Ziarenkowo
    jajko do posmarowania bagietek

Bagietki mini z ziarnami - PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn: do szklanki wlałam letnia wodę , rozrobiłam w niej drożdże dodałam cukier . Do misy wsypałam mąkę , zrobiłam dołek i wlałam rozpuszczone drożdże. Wymieszałam delikatnie z mąką i zostawiłam zawiesinę na 5 minut. Dolałam resztę wody i posypałam solą . Wyrobiłam ciasto. Ciasto rosło godzinę. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto i rozwałkowałam je , potem zrolowałam i pokroiłam w kawałki. Rękoma uformowałam mini bagietkę, noże nacięłam w poprzek. Posmarowałam jajem rozmąconym i posypałam prażonymi
ziarnami . Kładłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , gdzie rosły przez 45 minut. Do pieca wstawiłam naczynie z woda . Wstawiłam blaszkę i piekłam 25 minut w 180 stopniach.



III nagrodę zdobywa pani Ania i jej super Proziaki. 


A oto przepis :-)

Składniki:
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki żytniej żurkowej
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej
  • około 6-7 łyżek siemienia lnianego
Przesiana mąkę i sodę dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Z ciasta wykrawamy szklanką (albo tak jak u mnie - foremką w kształcie serduszka) placuszki, powinny mieć około 1cm grubości. Smażymy na patelni bez tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Domowe i szybkie ''pieczywko'' idealnie zastąpi bułkę z piekarni!


Nagrodę niespodziankę - jedno wybrane przez osobę opakowanie ziarenek zdobywa pani Adriana Warchoł za super obarzanki, zdjęcie i kreatywność. 

Wystarczy powiedzieć w mojej rodzince jedno słowo by każdy jej członek spożywał obwarzanki ,które noszą nazwę Smaczne Ziarenkowo .Do ich przygotowania potrzebujemy 25 dkg mąki pszennej dla organizmu zbawiennej .Potrzebne będą nam również trzy najlepiej wiejskie jajka ,które dla podniebienia są jak bajka ,cukru pudru trzy deko ,który możemy kupić w sklepie niedaleko .Dodaj do obwarzanków szczyptę soli by je jeść ze smakiem do woli .Białko lub całe jajko do smarowania niechaj prawdziwa rozkosz smakowa się z nich wyłania .Moje dziecko by przygotować mu obwarzanki daje mi różne niewerbalne znaki  a mi się wydaje ,że wystarczy jedno słowo by poczuć niezwykły smak jaki daje nam mieszanka ,,Ziarenkowo '' .Ale nie róbmy z poważnej rzeczy zabawy :) i przejdźmy do sedna sprawy .Kochani z mąki ,cukru ,soli ciasto wyrabiamy i do swej rodzinki szczerze się uśmiechamy .Fiki -miki ,fiki -miki z ciasta wyrabiamy cieniutki ruloniki .Zwijamy je w small obwarzanki by mieć podziw nawet u wybrednej z pracy koleżanki .Wrzucamy na lekki osolony wrzątek a to dopiero jest magicznego smaku początek .Kiedy wypłyną kładziemy je na blachę  ,smarujemy jajkiem następnie bez zbędnego słowa posypujemy mieszanką od Ziarenkowa .Pieczemy 15 minut aby się pozłociły i niesamowity zapach w kuchni zdobyły .Po zjedzeniu obwarzanków gdy wybije Anioł Pański odwiedźcie z całą swą rodziną  Piotrków Trybunalski bo tam Ziarenkowo się znajduje ,które niezwykłymi produktami każdego człowieka czaruje .Cynamonowy Raj czy Słoneczne Pola ,obwarzanki to znakomity patent na śniadanie zwłaszcza gdy zaczęła się szkoła .




Bardzo dziękuje raz jeszcze za wszystkie pyszne propozycje. Wygrane osoby proszę o przesłanie adresu do wysyłki w ciągu 5 dni. Poproszę także dołączyć numer telefonu. Jeżeli wybrane osoby się nie zgłoszą będziemy musieli wybrać kolejne przepisy. 

Komentarze

  1. o jejku!!! dziękuję!! już przesyłam dane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Magdo, gorąco Pani gratulujemy! Muffinki są fantastyczne, również sposób pokazania ich na fotografii przyczynił się do przyznania Pani Pierwszej Nagrody :) Pozdrawiamy serdecznie i ziarenkowo!

      Usuń
  2. Ależ u Ciebie się dzieje, przepis na proziaki bardzo mi się podoba :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dzieje się, bardzo się z tego cieszę, lubię tak :-) proziaki są świetne :-)

      Usuń
    2. Mi też ten przepis bardzo się podoba ;)

      Usuń
    3. Leno polecam :-) są rewelacyjne :-)

      Usuń
  3. Ojej, dziękuję za przyznanie nagrody :) Miła niespodzianka na dzisiejszy wieczór. Pozdrawiam wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję :-) poproszę tylko o adres na maila :-) pozdrawiam i dziękuje :-)

      Usuń
    2. My również gorąco gratulujemy! Proziaki są znakomite, oryginalne i mogą być świetną przekąską na II śniadanie :) Pozdrawiamy serdecznie i ziarenkowo!

      Usuń
  4. Gratulacje, wspaniałe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo już w poniedziałek nowy konkurs, zapraszam serdecznie :-)

      Usuń
  5. Dziękuje za przyznanie nagrody :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny konkurs. Zdjęcie na końcu wpisu- rozczulające :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.