Zupa pieczarkowa z makaronem



Zapraszam Was dzisiaj na zupę pieczarkową z makaronem. Powiem Wam, że nie lubię jeść grzybów leśnych, ale pieczarki uwielbiam. Czasami robię taką zupę z ziemniakami, ale tym razem z moim ulubionym makaronem. Nie dodaje do zupy śmietany, lubię jak jest lekka i zastępuję śmietanę mlekiem. 

Zapraszam :-)

Składniki:

- 4 marchewki
- seler
- por
- natka pietruszki
- 500 g pieczarek
- 200 g makaronu świderki Czaniecki Makarony
- sól, pieprz
- domowa Vegeta
- 100 ml mleka


Wykonanie:

Warzywa obieramy i wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy 2 liście laurowe, vegetę własnej produkcji i natkę pietruszki ( połowę zostawiamy na potem ). Gotujemy, aż zmiękną warzywa. Ja wyciągam z zupy por po ugotowaniu. W tym czasie gotujemy makaron all dente i dodajemy do zupy, ale już przesudzonej. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem oraz dodajemy mleko. Posypujemy po wierzchu posiekaną natką co nam została.

Smacznego :-)







Komentarze

  1. Świetna zupka, właśnie ze świderkami pieczarkowa smakuje mi najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zupy tylko z grubym makaronem. Bardzo lubię pieczarkową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elunia ja też je uwielbiam :-) drobny makaron wolę do sałatek :-)

      Usuń
  3. Jak dla mnie pieczarkowa to tylko z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobną zupę zrobiłam nam góralka jak byłam w tym roku w górach na wakacjach. Nie przepadam za grzybami ale taka zupka wygląda pięknie i tak samo pachnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja grzybów nie lubię, toleruje tylko pieczarki :-) a zupkę polecam :-)

      Usuń
  5. Raz jadłam zupę grzybową.. I miałam przykre doświadczenia :D hehehe nie będę opisywała jakie :P ;) Na szczęście nie ja ja robiłam :) Dodaję do obserwowanych- z pewnością skorzystam z przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) spróbuj pieczarkową :-) jest lekka i pyszna :-) dziękije i zapraszam :-)

      Usuń
  6. Mniam, ja lubię i grzyby leśne i pieczarki, a ta pieczarkowa wygląda przepysznie, wspaniała na chłodniejsze dni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Natalio :-) zupka jest smakowita :-) miłego wieczorku :-)

      Usuń
  7. Przypomniałaś mi o zupie pieczarkowej, dopiero sobie uświadomiłam jak dawno takiej nie jadłam! A że Twoja wygląda tak pysznie to tym bardziej muszę nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu cieszę się :-) ja ją robię co jakiś czas bo czesto jemy zupki i repertuar się powtarza :-) miłego wieczorku :-)

      Usuń
  8. Oj skorzystałam z zaproszenia i już tu jestem ...Poproszę o jeden talerzyk dla mnie ,no i mojego męża
    Takie zupy uwielbiamy a w twoim wydaniu ona jest bez wątpienia przepyszna ) Cudownie się prezentuje ...Cóż więcej można dodać ona jest po prostu ,,the best''

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś częstuje Was :-) i życzę smacznego :-) dziękuje bardzo :-) i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  9. Pyszna pieczarkowa, to coś dla mnie. Uwielbiam taką pachnącą, delikatną, wspaniałą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu ja kocham zupy i mogę je jeść cały czas. Mój tato za to zawsze powtarza że zupa to nie obiad i musi mieć kawałek mięsa, zeby się najeść :-) a w mojej zupie mięsa nigdy nie znalazł :-)

      Usuń
  10. Kocham, po prostu kocham pieczarkową! Wszystko co ma grzyby (niezależnie jakie) jest dla mnie bajką! :) A pieczarkowa kojarzy mi się bardzo dobrze, oj bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kocham tylko pieczarki, grzybów niestety nie lubię :-) smacznego :-)

      Usuń
  11. A dlaczego nie lubisz grzybów leśnych? Nie podchodzą smakowo czy może jednak obawa przed tym, że mogą być trujące?
    Ja grzyby lubię, ale pieczarki także. Sama często sięgam po takie smaki w kuchni, bo się zwyczajnie sprawdzają i super asymilują z innymi potrawami.
    Też robię zupę pieczarkową z makaronem zawsze :)
    Ukłon w stronę przepisów na pyszne zupy! Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu a sama nie wiem. Jeszcze parę ładnych lat temu przed ciążą jadłam a po ciąży już nie. Chyba zmieniły mi się smaki. Tak samo mam z rolmopsami, kiedyś je kochałam a teraz nie ruszę :-) masz rację. Powinno być więcej zup :-):-):-) miłego dzionka :-)

      Usuń
  12. pieczarkowa z makaronem - pyszności, dawno nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to dziewczyny musicie koniecznie zrobić tą pyszną zupkę :-)

      Usuń
  13. uwielbiam takie domowe zupy :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, zresztą cała moja rodzinka kocha zupy, więc jemy je często :-)

      Usuń
  14. Bardzo lubię pieczarkową, Twoja wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. Ewo ja też :-) robię z makaronem, ziemniakami albo zapiekaną pod kołderką z ciasta francuskiego :-)

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. Agnieszko ja mleo dodaje zamiast śmietany, żeby była lżejasza, nie lubię ciężkich zabielanych zup :-)

      Usuń
  17. Uwielbiam zupy , a ta wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) a dziękuje bardzo :-) pozdrawiam serdecznie i zapraszam :-)

      Usuń
  18. moje smaki, w sumie też bardziej wolę pieczarki od leśnych grzybów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko ja grzybów leśnych nie dotykam, nikt u mnie w domu nie lubi więc wykorzystuje tylko pieczarki :-)

      Usuń
  19. Nasz domowy hit, możemy ją jeść non stop ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo u mnie chłopaki też bardzo lubią. Ostatnio jemy dużo zup, bardzo je lubimy :-)

      Usuń
  20. U nas pieczarkowa zawsze była z makaronem lub domowymi kluskami kładzionymi, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w rodzinnym domu też zawsze z makaronem, za to u męża z ziemniakami :-)

      Usuń
  21. a seler zostawia Pani w zupie?
    i czy warzywa na początku kroimy na mniejsze kawałki?

    Przepraszam za takie pytania, ale jestem nowicjuszem kuchennym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa kroję na większe kawałki, bo nie wszyscy u mnie w domu je lubią. Można je także zmiksować, aby przemycić trochę witamin. Ale można je także pokroić na mniejsze, jak kto lubi :-) pytaj :-) zawsze odpowiem :-) pozdrawiam i życzę smacznego :-)

      Usuń
  22. bardzo lubię pieczarkową

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.