Follow by Email

czwartek, 20 listopada 2014

Ciasteczka ryżowe kakaowe




Te ciasteczka należą do naszych ulubionych, a zwłaszcza lubi je mój mąż. Zawsze robiłam w wersji jasnej, tym razem dodałam do ciasta kakao. Taka mała odmiana, ale bardzo pyszna. Zawsze robię te ciastka z dwóch porcji, jedna to zdecydowanie za mało. Do ciasteczek wykorzystałam produkt, który otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Orzech.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 250 g kleiku ryżowego (1,5 opakowania)
- kostka masła
- 3 jajka
- 200 g cukru
- marmolada Orzech
- 3 łyżeczki kakao

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek, do żółtek dodajemy cukier i mieszamy, nastepnie dodajemy miękkie masło i mieszamy rękami, wsypujemy kleik i kakao i ponownie mieszamy palcami, aby składniki się dobrze połączyły ja robię to w taki sposób rozcierając ciasto palcami jak kruszonkę. 
Ubijamy białka i dodajemy na koniec i ponownie mieszamy. Formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy i robimy pośrodku palcem dziurkę, wypełniamy marmoladą.
Pieczamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25-30 minut, do momentu zarumienienia. 
Studzimy na kratce i przechowujemy w zamknietym pojemniku.

Smacznego :-)








59 komentarzy:

  1. Jakie fajne ciasteczka, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takich nie próbowałam, ale wyglądają tak zachęcająco, że muszę je upiec!
    A u mnie też ciasteczka ;), choć moje bardziej w klimacie Bożonarodzeniowym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. guś koniecznie spróbuj, tylko ostrzegam one uzależniają :-)

      Usuń
  3. Tak dawno nie robiłam tych ciasteczek :( Też je lubię, a z dodatkiem czekolady- najbardziej :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba to szybko nadrobić :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  4. Lubię ciasteczka z mas ryżowych. A więc poczęstuj Marzenko :) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elunia oj Ty zjadłaś połowę, ale cieszę się że smakują :-)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Aguś ja nie patrzę, tylko szybko bo chetnych więcej :-)

      Usuń
  6. Wyciągam łapkę po kilka sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasteczka w domu to must have - schowane w puszce dla niespodziewanych gości, dla podjadania z poranną kawą, do szklanki mleka na drugie śniadanie;)
    Wyglądają kusząco! nie robiłam nigdy z kleikiem ryżowym, bo nie wiem co to i gdzie można kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słonko ja kupuje w Rossmanie lub Polo, w większych marketach też jest na dziale dla małych dzieci i niemowląt obok kaszek i mlek modyfikowanych :-) polecam wypróbuj sa pyszne :-) ja zawsze robię z podwójnej porcji czyli 3 opakowań kleiku :-) i jedne z kakao a drugie bez :-)

      Usuń
    2. dzięki, tak myślałam, że to na dziale dziecięcym będzie. przepis zapisałam:)

      Usuń
  8. Marzenko, właśnie piję kawę, więc nie mam wyjścia i częstuję kilkoma. Bardzo apetyczne te ciasteczka. A mówisz, że z kleiku ryżowego? Ciekawe i warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Krysiu polecam, są rewelacyjne w smaku i na jednym nie można poprzestać :-)

      Usuń
  9. Wyglądają przepysznie, z kleiku jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio to koniecznie spróbuj :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  10. Moja rodzinka też bardzo lubi te ciastka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu byś musiała widzieć mojego męża jak je pałaszuje, on je uwielbia :-)

      Usuń
  11. ciasteczka z kleiku? o! fajna propozycja. nigdy takich nie jadłam. Mogę zapisać przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominiko jasne, będzie mi miło :-) możesz zrobić także bez kakao :-) pozdrawiam i życzę smacznego :-)

      Usuń
  12. Uwielbiam takie propozycje! :))) Gdy opadnę z sił kulinarnych - będziesz moją deską ratunkową :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię ciasteczka ryżowe i właśnie pomyślałam, że już czas znowu je zrobić, zwłaszcza że jadę w gości :) Szkoda że nie mogę tu kilku zabrać , smakowałyby do popołudniowej herbatki :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniczko czestuj się, ale dla gości już nie starczy :-) jakoś tak szybko znikają z talerza :-)

      Usuń
  14. musiały być naprawdę delikatne w smaku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu oj tak, chrupiące z wierzchu a w środku mięciutkie :-)

      Usuń
  15. Wyglądają bardzo kusząco :) porywam kilka do kawki :))

    OdpowiedzUsuń
  16. wpadłabym od razu na kawę i takie ciasteczko:) bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kolejne ciastka, które pojawiają się na wielu blogach, to chyba konieczność do wypróbować je. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, są pyszne :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  18. Wyglądają bardzo smaczniutko. Porwałoby się kilka!:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak zwykle same pyszności na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dawno takich nie jadłam, są pyszne! :) Twój mąż wie, co dobre :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszne :-):-):-) pozdrawiam i miłego dzionka życzę :-)

      Usuń
  21. jestem ich bardzo ciekawa, nigdy nie jadłam ryżowych ciasteczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, wiesz co są rewelacyjne :-) my je bardzo lubimy :-)

      Usuń
  22. bardzo fajne ciasteczka :) muszę spróbować je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi