Follow by Email

piątek, 28 listopada 2014

Keks pysznie nadziany



Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym wypiekaniu ciasta na niedzielę organizowanym przez Bożenkę. Tematem wypieków był tym razem keks. Powiem Wam szczerze, że keks robiłam może dwa-trzy razy w życiu, jadłam więcej, ale nie wszystkie mi smakowały. Niektóre były takie suche. Przejrzałam tym razem wiele przepisów uzbieranych z gazet, stary zeszyt mamy i tak powstał keks idealny jak dla mnie, pyszny, mokry i mocno nadziany pysznościami. Dopełnieniem jest lukier cytrynowy.
Ten keks upiekę na święta w tym roku. 
Do keksu dodałam produkty, które dostałam od firmy Fresano, która zajmuje się produkcją żywności ekologicznej, jest to firma rodzinna. Produkty jakie oferują posiadają certyfikaty, są najwyższej jakości i są bezpieczna dla zdrowia. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam i polecam. 

Zapraszam na kawałeczek :-)


Składniki:

- 250 ml napoju sojowego Alpro
- 4 jajka
- 100 g masła
- wanilia z połowy laski
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g mąki pszennej
- 180 g mąki migdałowej Fresano
- 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego Fresano
- szczypta soli
- 20 g płatków migdałów
- 2 łyżki jagód goji
- 10 śliwek suszonych
- 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Wykonanie:


W garnku rozpuścić masło i wlać do niego napój sojowy, przestudzić. Jajka wbić do miski i zmiksować mikserem na puszystą pianę, dodać cukier i wanilię, następnie dodawać na przemian mleko z masłem i mąkę pszenną i migdałową. Wsypać proszek i szczyptę soli, jeszcze chwilkę miksować. Do ciasta dodać bakalie, cynamon i przyprawę piernikową. Wymieszać łyżką. Blaszkę do keksu wysmarować masłem i posypać mąką migdałową, przelać ciasto i wstawic do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, piec przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Przygotować lukier - do miseczki wycisnąć sok z połowy cytryny, dodawać tyle cukru pudru aż masa zgęstnieje. Polać lukrem przestudzone ciasto.

Smacznego :-)











Keks piekłam razem z:
Asią
Magdą
Teresą
Beatą
Lidią Korzenne przysmaki Świąteczne słodkości!

64 komentarze:

  1. Świetny wypiek! Wpraszam się na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny keks :) bardzo lubię takie ciasta :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny keks, tak bardzo dawno go nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to czas to nadrobić :-) i upiec jeszcze przed świętami :-)

      Usuń
  4. Taki keks już przywołuje wspomnienie świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Keks mój ulubiony . Słodki kolorowy i pięknie pachnie na pewno .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu pachnie super a smakuje jeszcze lepiej :-)

      Usuń
  6. pięknie się udał:) bardzo apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam Marzenko u Ciebie zawsze pyszności. Babka wygląda baaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. A mi się dzisiaj śnił keks:P to chyba znak, że muszę zrobic z Twojego przepisu:P

    OdpowiedzUsuń
  9. jak Ty to robisz, że Tobie to wszystko wychodzi?? ;) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoneczko po prostu wchodzę do mojej czerwonej kuchni i robię :-)

      Usuń
  10. Wyszedł pięknie, aż szkoda , że u mnie nie lubią bakali:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie lubią bakalii, no coś Ty :-) jak można nie lubić takich pyszności :-) to w takim razie zapraszam na kawałeczek :-)

      Usuń
  11. keks to jedno z moich ulubionych ciast świątecznych! świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki słonko :-) mi on bardzo zasmakował :-)

      Usuń
  12. Uwielbiam... ale tylko taki z dużą ilością bakali, taki jak Twój :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam keks,Twój jest idealny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  14. czyżby ćwiczenia przedświąteczne? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No oczywiście :-) trzeba mieć jakiś nowy przepis :-)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Aguś u mnie wszyscy też bardzo lubią :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  16. Mniam, z pewnością smakuje obłędnie! :)
    Wygląda bardzo apetycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) oj pyszny wyszedł. Polecam :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  17. piękny wyszedł Ci ten keks :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. Taki jest najlepszy w smaku. Nie jest suchy :-):-):-)

      Usuń
  19. ale to pysznie wygląda ;) kawał dobrej roboty :) pozdrawiam Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam keksy! Ale mi smaka narobiłaś!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznie, uwielbiam keksa. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie Marzenko. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie wygląda..u mnie bakalie troszkę opadły na dno ciasta..ale był smaczny..dzieki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Na bogato :) Rzeczywiście pysznie go nadziałaś, ja nie przepadam za bakaliami w cieście, ale moja rodzinka lubi, a ja zawsze potrafię docenić pyszne ciasto, takie jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Ewuś :-) polecam ten keks jest pyszny :-)

      Usuń
  24. Ale bombowy!!! dziękuję, Marzenko, za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Oj jak cudownie wygląda, taki mega puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) w smaku rewelacyjny :-) polecam :-)

      Usuń
  26. Keks wygląda wspaniale! Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Takiego keksika to bym chętnie porwała! :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi