Follow by Email

niedziela, 14 grudnia 2014

Pierniczki




Zrobiłam pierniczki, na święta to obowiązkowa pozycja. Przepis dostałam od siostry, znalazła go w "Księdze ciast" Siostry Anastazji. Pierniczki wyszły rewelacyjne, nie muszą leżeć, aby zmiękły, od razu można je jeść. Pyszne i bardzo aromatyczne.
Pierniczki podałam z herbatą żurawinową Bi-Fix.


Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 300 g miodu
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 g brązowego cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 100 g margaryny
- 100 g smalcu
- 1 łyżeczka sody
- przyprawa do piernika - 3 łyżeczki

herbata Żurawinowa

Wykonanie:

Miód zagotować z przyprawą, gorący miód dodać do mąki wsypanej do dużej miski. Po przestygnięciu dodać jajka ubite z cukrem, cukier, sodę i całość dobrze wymieszać. Na końcu dodać stopiony i przestudzony tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto i schować na noc do lodówki. 
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować i wycinać foremkami pierniczki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10 minut. Pierniczki przełożyć do wystudzenia na kratkę, polukrować i ozdobić. Ja polukrowałam lukrem z soku z cytryny i cukru pudru - do miseczki wycisnąć sok z cytryny i dodawać cukier puder tak długo, aż zgęstnieje. Przechowywać w zamknietym pojemniku. 

Smacznego :-)


Pierniczki podałam z herbatą Bi-Fix żurawinową, z serii kompozycja 9 smaków. Opakowanie zawiera 9 smaków herbat - zielona orginalna, zielona z żeń-szeniem i granatem, herbata czarna, herbata Earl Grey, dzika róża z maliną, malinowa, żurawinowa, mięta i rumianek. Herbatę podaje zaparzoną z dodatkiem brązowego cukru trzcinowego lub odrbiną miodu, na jesienno-zimowe wieczory idealna.






Pierniczki dodaje do akcji świąteczne wypieki. Razem ze mną wypiekały:
Bożenka


Słodki Prezent 

32 komentarze:

  1. Uwielbiam pierniczki, u mnie też muszą być obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają te pierniczki i jaka piękna dekoracja ich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz czas "pierniczenia". I fajnie, bo pachnie przyprawa korzenną, bo jest smacznie i słodko. Uwielbiam ten przedświąteczny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Krysiu wszyscy robią pierniczki i ciasteczka, fajnie, lubię ten czas :-)

      Usuń
  4. Uwielbiamy pierniki ale bardziej takie wytrawne i bez kolorowych ozdobień :) Takie ślicznie udekorowane najlepiej sprawdzają się na choince :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie też są pyszne, ja lubię lukier cytrynowy :-)

      Usuń
  5. Pięknie ozdobiłaś Marzenko te pierniczki, tak smakowicie wyglądaj, że u mnie w domu by w mig znikły ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne wyszły :-) i przepis rewelacyjny :-) dziękuje i pozdrawiam kochana :-)

      Usuń
  6. Maniuś aleś zaszalała z tymi szlaczkami, aż żal je zjeść. :) Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elunia a tak wyszły same :-) takie artystyczne szlaczki :-)

      Usuń
  7. Też piekłam pierniczki, uwielbiam ten aromat w całym domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten zapach korzennych przypraw lubię najbardziej :-)

      Usuń
  8. Uwielbiam pierniczki, tylko czasu nie mam, żeby je zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słonko rozumiem Cię doskonale, ja ostatnio do późna siedziałam w kuchni, czeka mnie jeszcze kilka potraw :-) ale dam radę :-) pozdrowionka :-) jakby co to zapraszam na pierniczki :-)

      Usuń
  9. Super przepis - idealny dla zapominalskich :) Kto jeszcze nie piekł niech zabiera się do pracy - jeśłi naprawdę zmiękły od razu to będę próbować a rok !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu od razu były miękkie i nie musiały leżeć, świetne są polecam :-)

      Usuń
  10. Piękne pierniczki :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Również życzę wesołych Świąt :-)

      Usuń
  11. Marzenko są piękne. Szkoda, że nie dałaś mojego banerku albo chociażby linku, czy wspomnienia w tekście,że piekłaś je również na mój Festiwal Pierniczków.
    Niemniej , dziękuję CI za udział.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoneczko przepraszam, poprawię się następnym razem :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi