Follow by Email

środa, 3 grudnia 2014

Ryba z sosem i ziemniakami


Powiem Wam szczerze, że do tej pory jakoś tak nie przepadałam za rybą, co prawda ją jadłam i nawet ze smakiem, ale miałam swoje ulubione - łososia, dorsza. Czasami makrela lub inna wędzona ryba. Ale od jakiegoś czasu mam ogromnego smaka na rybkę, nie wiem co jest tego powodem, chyba to prawda co mówią, że charakter i smaki zmieniają się co 7 lat.
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny obiad, ziemniaki pieczone i ryba z sosem tatarskim i ogórkami konserwowymi. Pyszne danie, bardzo wszystkim smakowało, a mi najbardziej.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g filetu z morszczuka (kupiłam mrożony bez glazury)
- 1 kg ziemniaków
- 3 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- sos tatarski Develey
- łyżka przyprawy do ziemniaków
- przyprawa do ryby
- mąka
- 1 łyżka oliwy 
- olej rzepakowy do smażenia ryby

Wykonanie:

Rybę wykładamy na talerz i rozmrażamy, ale nie do końca. Posypujemy przyprawą do ryby, solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. 
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą, pospypujemy przyprawą do ziemniaków, odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, funkcja termoobieg na 20 minut. 
W tym czasie smażymy rybę na oleju rzepakowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wkładamy do piekarnika do ziemniaków (po 20 minutach pieczenia) jeszcze na 5 minut. Przekładamy na talerze, rybę polewamy sosem tatarskim i posypujemy posiekanymi ogórkami konserwowymi.

Smacznego :-)








33 komentarze:

  1. Jak pysznie napasłam oczy przed snem :) buziole

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to prawda, że smaki się zmieniają :) widzę to szczególnie po moich dziewczynach, jeszcze nie dawno nie chciały jeść ryb, a teraz wcinają aż im się uszy trzęsą:) świetna obiadowa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, dobrze jest zjeść taki pyszny obiad :) Marzenko, rozpieszczasz domowników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rybe powinniśmy częściej jeść, bo jest zdrowa. A jak pięknie pokazałaś na zdjęciach, może być i smaczna.
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) lubię jak danie ładnie wygląda :-)

      Usuń
  5. Uwielbiam rybkę :) Twoja wersja wygląda bardzo ciekawie i smacznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna wyszła a z tym sosem nabrała charakteru :-)

      Usuń
  6. Pieczona ryba to zawsze dobry pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  7. Ale pysznie u Ciebie,super propozycja na obiadek

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Oj zdecydowanie tak, wszystkim bardzo smakował :-)

      Usuń
  9. Lubię rybkę w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna rybka, w sam raz na piątkowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię rybki :) W takim wydaniu również :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio też :-):-):-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  12. super, taki obiad to zjadłabym (mimo że już dawno po kolacji nawet;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi