Follow by Email

niedziela, 28 grudnia 2014

Zapiekanka z pastą z fasoli




Robiłam ostatnio pastę z fasoli i suszonych pomidorów na kanapki, tak nam zasmakowała, że postanowiłam z nią zaszaleć. I tak wyszły pyszne zapiekanki z pastą, pełne smaków i aromatów. Rewelacja w smaku i coś innego. Po świątecznym mięsnym szaleństwie takie zapiekanki to super pomysł, bardzo wszystkim smakowały. Robi się je szybko, można je podać na obiad lub wczesną kolację, na imprezie też się sprawdzą. 

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 3 bagietki
- 12 plastrów sera
- puszka fasoli białej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 pomidorów suszonych z zalewy
- sól, pieprz
- papryka czerwona stożkowa
- listki świeżej bazylii
- sos 1000 wysp Develey

Wykonanie:

Fasolę odsączyć i wrzucic do blendera, zmiksować. Dodać pomidory z zalewy i podsmażoną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem. Dodać sól i pieprz i łyżkę oleju ze słoika z pomidorami. Ponownie zmiksować. Bagietki przekroić na pół, posmarować pastą, ułożyć plasterki papryki i ser żółty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 15-20 minut, grzanie góra-dół. Przełożyć na talerze, podawać z ketchuper, sosami. Posypać posiekaną bazylią.

Smacznego :-)










53 komentarze:

  1. A u Ciebie jaj zwykle same smakołyki! Pychotka!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dominiko wyszły rewelacyjne w smaku :-) polecam :-)

      Usuń
  3. Zamierzam jeść więcej warzyw, również strączkowych, bo są takie zdrowe, taką pastę na pewno wypróbuję, swietny pomysł z zapiekanką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio koniecznie spróbuj, pasta jest pyszna i można z nią zaszaleć :-)

      Usuń
  4. Nigdy, nawet jako dzieci nie jadałyśmy zapiekanek i jakoś nadal nas do nich nie ciągnie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam samą pastę na kanapki :-)

      Usuń
    2. A samą pastę to z chęcią wypróbujemy :)

      Usuń
  5. Marzenko, taka zapiekanka to na śniadanie akurat :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu pasuje i na śniadanie i na obiad i na kolację :-)

      Usuń
  6. Jak z SubWaya, narobiłaś mi apetytu, aż chyba sobie takie zrobie :D
    Pozdrawiam Cię serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/ KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Julio :-) pozdrawiam serdecznie :-) koniecznie spróbuj jest pyszna :-)

      Usuń
  7. Znajomi mojego syna często robią na towarzyskie spotkania takie chrupiące zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie zapiekanki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) lubię wymyślać nowe smaki :-)

      Usuń
  9. Taką zapiekankę zjadłabym w parę chwil ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam zapiekanki, ale takich nie jadłam, no bomba.

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Marto polecam, wyszły rewelacyjne w smaku :-)

      Usuń
  12. dawno nie robiłam takich zapiekanek, a pasta z fasoli nęci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko to koniecznie takie zrób, naprawdę warto :-)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Alinko no mała odmiana :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  14. Wspaniała zapiekanka Marzenko, uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Małgosiu :-) moje chłopaki bardzo lubią zapiekanki więc wymyślam cały czas nowe :-)

      Usuń
  15. Świetne zapiekanki Marzenko, pomysł z fasolową pastą bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam.... idealna dla mnie !

    OdpowiedzUsuń
  17. samą pastę wyjadałabym łyżką:) a na zapiekankach - pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pycha :-) zdecydowanie to był dobry pomysł :-)

      Usuń
  18. Ciekawa alternatywa do tradycyjnych zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Podoba mi się zapiekanka w nowym wydaniu:) Przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, wyszła pyszna i ciekawa w smaku :-)

      Usuń
  20. Masz glowe pelna ciekawych pomyslow, super pomysl ztaka zapiekanką

    OdpowiedzUsuń
  21. No taką zapiekankę bym zjadła - oj bym zjadła. Następnym razem moim panom zrobię z boczkiem a sobie z fasolą.
    Cudny przepis - dzięki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu cieszę się, że przepis się spodobał, polecam zapiekanka wyszła pyszna :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi