Follow by Email

piątek, 9 stycznia 2015

3 Bit



To ciasto znają chyba wszyscy i nie znam osoby, która go nie lubi. 3 Bit przygotowywałam już na wiele sposobów, w wersjach mniej lub bardziej kalorycznych. Ale naszą ulubioną wersją jest ten przepis i ostatnio tylko on króluje na stole. 

Zapraszam na kawałeczek :-)


Składniki:

- 3 duże opakowania herbatników - kupuje takie w Biedronce
- puszka masy krówkowej 
- 2 budynie waniliowe
- pół kostki masła
- 650 ml mleka
- słoik dżemu z czarnej porzeczki - u mnie domowy
- 2 śnieżki + 400 ml zimnego mleka
- 2 galaretki agrestowe + 500 ml wody

Wykonanie:

Blaszkę (wymiary 38x25) smaruje masłem, układam warstwę herbatników i rozsmarowuje masę krówkową, kupuje zawsze taką z Gostynia w większej puszce. Na to układam kolejną warstwę herbatników. W garnku podgrzewam 500 ml mleka, w razie potrzeby dodaje cukier, proszek budyniowy rozpuszczam w pozostałym mleku i dodaje do gotującego się mleka, mieszam aż zgęstnieje i studzę. W misce miksuje miękkie masło i łyżką dodaje budyń, miksuje na krem i układam na warstwie herbatników. Na kremie układam kolejną, ostatnią już warstwę herbatników. Rozsmarowuje na niej dżem porzeczkowy, można dać inny, ale ważne jest aby był kwaskowaty. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej i gorącej wody i studzimy. 
Do miski wlewamy mleko - 400 ml i wsypujemy 2 śnieżki, miksujemy i dodajemy przestudzoną galaretkę. Rozkładamy na cieście i chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Ozdabiamy - u mnie koraliki. Można zetrzeć gorzką czekoladę.

Smacznego :-)







58 komentarzy:

  1. Przymierzam się do niego, ale chciałabym herbatniki zastąpić ciastem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację Marzenko, to znane i ulubione ciasto. Kiedyś jadłam je tylko w cukierni. Ale już zapomniałam o jego istnieniu. Mam gdzieś przepis. Muszę poszukać. Jeśli nie znajdę to upiekę wg Twojego pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  3. najbardziej podoba mi się ta warstwa dżemu,musi świetnie przełamywać słodkość ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek dżemu rewelacyjnie pasuje do słodkości całego ciasta, zresztą podobnie jak pianka z galaretką :-)

      Usuń
  4. Pyszne ciacho i bez pieczenia :) pięknie wygląda Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No kochana szalejesz i kusisz!! 3 bit uwielbiam w formie batoników uwielbiam więc nie mam wątpliwości że ciasto również by mi smakowało. Zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego ja jeszcze tego ciasta nie robiłam, hmm musze to szybko nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam szczerze mówiąc, więc chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a wiesz, Kochana, że nigdy tego ciasta nie jadłam :) ? Widzę je wszędzie, aż dziwne.... Pięknie wygląda jak sobie tak spokojnie leży na talerzyku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko to koniecznie musisz je zrobić, jest pyyyyszneeee :-)

      Usuń
  8. Pięknie wygląda i pewno wyśmienicie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto u mnie w domu znika w zastraszającym tempie,choć moja wersja jest uboższa o galaretkę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. W wersji z dżemem bardzo by mi smakował!

    OdpowiedzUsuń
  11. cały czas myślę o tym cieście, gdy zerkam na puszkę masy krówkowej w spiżarni:) ale obawiam się, że może być za słodkie. Może faktycznie z dżemem porzeczkowym tę słodycz nieco się przełamie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dżemem nie jest takie słodkie, no i pianka z galaretką też łagodzi słodycz :-) polecam naprawdę warto je zrobić :-)

      Usuń
  12. Świetnie wygląda Twoja wersja tego ciasta - osobiście bardzo je lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciasto :) Taka wersja tez by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie się zapowiada, nikt mu się nie oprze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale cudowne ciacho. coś pysznego!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. to ciasto i moi domownicy uwielbiają :) tylko u nas się robi bez dżemu, ale myślę że taki porzeczkowy dobrze przełamuje całą słodycz ciasta :) następnim razem skorzystam z tego patentu i tez dodam dżem :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Gabrysiu, jak dla mnie rewelacja. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  17. Oj kochana to ja się wpraszam na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś z naszej rodziny powiedział, że nie lubi tego ciasta :D Świetnie jest to, że można robić go na miliony sposobów i co chwile dodawać do niego coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  19. 3 bita robię bardzo często, ale trochę inaczej ;) Pierwsze 2 warstwy robię podobnie, a na ostatnią galaretek nie dodaję, a śmietanę używam 30% - ubijam ją z dodatkiem śmietan fixów i cukru i posypuję to gorzką czekoladą ;) Uwielbiam to ciasto :) Twoje wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ze śmietaną też robiam, ale w mojej rodzince zdecydowanie wygrywa ta wersja :-) dziękuje i pozdrawiam :-)

      Usuń
  20. Bardzo pyszny, ale zawsze robiłam (a już długo, długo nie..) wersję podstawową, bez dżemu i galaretki :) ta jest widzę "na bogato" :) musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam taką wersję, smakuje rewelacyjnie :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  21. 3 Bit jest bardzo dobrym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja również je bardzo lubię :) Smakuje super i tak jak ty dodaje do niego dżem porzeczkowy dla przełamania słodkiego smaku :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Uczta dla podniebienia, fantastyczne ciasto, które i ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Moje ulubione ciacho Twoja wersja bardzo by mi smakowała!

    OdpowiedzUsuń
  25. Robiłam go na sylwestra, w mojej wersji nie było dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam to ciasto. Jest pyszne choć kaloryczne. Oj zjadłabym, zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  27. Został Wam jakiś kawałeczek, lub chociaż okruszki? :) Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  28. Mnniam! 3-bit to mój ukochany batonik!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  29. Baardzo lubię ciasto 3 bit. Takie bogactwo smaków :) Pychota

    OdpowiedzUsuń
  30. to ciasto jest świetne na wszelkie imprezy :) podoba mi się przełożenie dżemem, które przełamie słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  31. oj, pysznie dziś u ciebie Marzenko :) bardzo lubimy 3 bit :D wpraszam się na kawałeczek tego cuda!!!

    OdpowiedzUsuń
  32. Też robiłam 3 bita ale na świeta, chociaż przyznam że twój wygląda bardzo apetycznie :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Mmm, te wszystkie warstwy... Czysta rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak, jak szaleć to na całego :-)

      Usuń
  34. Uwielbiam, szczegolnie takie mocno slodkie, az niektórzy jes nie mog a;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo lubię ciasta bez pieczenie. Marzenko ślicznie wygląda. Buziole spokojnej nocy

    OdpowiedzUsuń
  36. Marzenko droga, znam i uwielbiam!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  37. cudowny deser! wersje niskokaloryczne to lipa, musi być na bogato :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami lubię zjeść coś bardzo słodkiego :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi