Ciasto snikers




Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto z orzechami. Jest to chyba wszystkim znany snikers. Jadłam to ciasto już kilka razy, w różnych wersjach, ale piekłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni, bo smakuje rewelacyjnie. Fakt jest słodkie, kaloryczne, ale pyszne i warte zrobienia i zjedzenia chociaż kawałka. Zmobilizowała mnie do pieczenia Bożenka i nasze wspólne pieczenie na fb. Przepis dostałam od mojej sąsiadki, która to ciasto piecze od dawna.

Zapraszam na kawałeczek :-)


Składniki:

Ciasto
- 750 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Karmel z orzechami
- 300 g orzechów włoskich
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki miodu

dodatkowo 2/3 tabliczki białej czekolady
1,5 puszki kajmaku



Wykonanie:

Ciasto - składniki razem połączyć w misce i wyrobić, przełożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części i rozwałkować podsypując lekko mąką. Ważne jest aby masło było zimne. Przełożyć na dwie duże blaszki od piekarnika wyłożone papierem zachowując odstęp pomiędzy plackami. Jedną blaszkę wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, trzeba obserwować ciasto pod koniec pieczenia, aby nam się ładnie zrumieniło. Ja musiałam piec 20 minut, ale każdy piekarnik jest inny.

Kolejną blaszkę również wkładamy do piekarnika, na jednym blacie rozsmarowjemy karmel z orzechami - orzechy siekamy, w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier nam się rozpuści, następnie dodajemy miód i orzechy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Pieczemy tak samo jak poprzednie. Ja swoje placki przełożyłam masą kajmakową, możemy także przełożyć dżemem i budyniem. Na górę kładziemy placek z kajmakiem orzechowym. Ja dodatkowo polałam wierzch ciasta rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Smacznego :-)











Piekłam razem z:
Magdą


Komentarze

  1. MNIAM !!! :-)
    Właśnie sobie popijam kawkę i chętnie bym przekąsiła takie ciacho. :D
    Szkoda, że każde ciasto, jakie robię (prócz babki drożdżowej) zamienia się w jakiś cudowny sposób w zakalec. :) Gdyby nie to, podjęłabym się chętnie upieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izuś zapraszam :-) poczęstuję Cię ciachem i kawką :-)

      Usuń
    2. O, dziękuję bardzo. :D Już bym tam była, gdyby się dało. :)

      Usuń
  2. PYCHA! Proszę o jeden kawałeczek, bo aż ślinka cieknie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne :) ja dziś walczę z metrowcem, zobaczymy jutro co z niego wyjdzie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na takie mam dzisiaj właśnie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Musi być bardzo słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dużo, dużo musi mieć duuuużo orzechów i karmelu :D To jest ciasto idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam, i naprawdę pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to ciasto. Jest pyszne no i takie słodkie.
    Jestem zachwycona Twoimi zdjęciami są coraz ładniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacho pyszne. Można je jeść i jeść. Dziękuje bardzo, dużo czytam i się uczę. Wiem, że światło dzienne jest moim najlepszym przyjacielem a sztuczne oświetlenie już mnie tak nie lubi, ale zbieram na dobrą lampę i inne potrzebne dodatki. Zaczyna mnie to bardzo fascynować :-)

      Usuń
  9. Przepiękne kawałki cudownego ciasta! Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie :) Sama nigdy nie robiłam Snickersa i w takiej wersji chyba nawet nie jadłam, ale musi smakować nieziemsko !!

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko przepisów jest mnóstwo ale bardzo chętnie spróbowałabym taki kawałek, żeby się przekonać czy smakuje tak jak wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłam je już wiele razy, ale jeszcze nigdy sama nie piekłam. Uwielbiam to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest późno, ale mimo wszystko apetyt na słodycze nie usypia. Zjadłabym i to chętnie tego Twojego snikersa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu ja robiłam po raz pierwszy i nie ostatni. Następnym razem przełożę jeszcze kremem :-)

      Usuń
  14. Pyszne to ciasto, ale sama jeszcze nigdy nie piekłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha! Piekę podobny, tyle, że z inną masą i u mnie to miodownik lub orzechowiec ;) Tak czy inaczej, jest to moje ulubione ciasto! Narobiłaś mi smaku!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe,miodowe,chyba się skuszę i upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Hmm, musi być świetne i takie słoodkieee :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny przekładaniec, na jednym kawałku by się nie skończyło... :)

    OdpowiedzUsuń
  19. aż mi ślinka pociekła! takie ciasto musi być mega pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam to ciacho, te orzeszki mmm :-)))

    OdpowiedzUsuń
  21. o, znany i lubiany przez nas snikers:) była to wersja z orzeszkami ziemnymi, ale z włoskimi również zapowiada się pysznie! ale już dawno go nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  22. o mamo... to ciasto to istna uczta dla podniebienia! <3 Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniale wygląda to ciasto, ładne warstwy ma. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. I jak ja mam teraz zasnąć, wygląda bardzo kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Och, obłęd w ciapki! Wygląda tak kusząco! Kawałeczek poproszę z dostawą ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mniam...ślinotoku można dostać..dzięki Marzenko za kolejne wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  27. właśnie piję kawkę i na takie ciacho ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne ciacho :) Zjadłabym kawałeczek do mojej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Cudownie chrupiące :) Właśnie zimą lubię takie obłędnie słodkie ciasta, które zaspokajają potrzebę na słodycze na dłuższy czas :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Marzenko pychota:))) A u mnie podobnie;) Dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam to ciasto i myślę, że nie tylko ja. Wygląda przepysznie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj racja, wiele osób je uwielbia :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  32. Dla mnie takie ciacho to nie lada gratka ;D

    OdpowiedzUsuń
  33. oczu nie mogę oderwać! pychotka! :) :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Troszkę już późno na słodkości, ale takim nie pogardzę :) Zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Szkoda, że moje wypieki tak smakowicie nie wyglądają:) Bardzo lubię to ciasto, ale jeszcze nie piekłam go sama. Słodkości czasami zamawiam na e-torty.pl Smakuja równie dobrze jak te domowe, a przy tym nie ma stresu, że coś może nie wyjść na czas.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.