Follow by Email

niedziela, 25 stycznia 2015

Hummus z harissą




Dzisiaj zrobiłam pyszną pastę do pieczywa, sławny hummus. Z pewnością wszyscy go znacie, i pewnie wiele osób go już robiło. Pomysłów na tą pastę jest wiele, możemy do niej dodać to co akurat mamy pod ręką lub to na co mamy w danej chwili ochotę. Ja jestem wielką fanką past do kanapek, nie kupuje gotowych smarowideł w sklepach a wymyślam własne. Hummus robiłam już kilka razy, na różne sposoby. Zdecydowanie ten lubię najbardziej, ponieważ ma zdecydowany smak i wiele aromatów.
Ja podałam hummus z moim ulubionym pumperniklem, świetnie skomponował się smakowo. Wykorzystałam do przepisu produkty ze sklepu Ale Raj.

Zapraszam na kanapkę z hummusem :-)

Składniki:

- 300 g ciecierzycy
- 2 łyżeczki przyprawy harissa
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 3 łyżki zimnej wody
- sól, pieprz
- szczypta chili
- 2 duże ząbki czosnku

Wykonanie:


Ciecierzycę wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą, zostawiamy na noc. Następnie wodę wylewamy i płuczemy ciecierzycę kilka razy. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy łyżeczkę soli, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem około godziny. Odcedzamy i studzimy. Przekłądamy do miski, dodajemy oliwę i olej sezamowy, wyciśnięty czosnek, przyprawę harissa, jogurt, wodę, sól i pieprz. Miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i doprawiamy jeszcze w razie potrzeby. Ja zrobiłam hummus lekko pikantny, można nie dodawać chili. Przekłądamy do miseczki i przechowujemy w lodówce. Podajemy z pieczywem, świetnie smakuje z pumperniklem, pieczywem chrupkim lub macą.

Smacznego :-)














Domowy Wyrób

42 komentarze:

  1. Super, chyba się skuszę w najbliższym czasie . Tylko czym ewentualnie można zastąpić harissę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, pasta jest pyszna. Zamiast harissy możesz dać więcej czosnku, paprykę czerwoną mieloną, paprykę chili w proszku, kolendrę suszoną i kmin rzymski. W sumie można modyfikować dodatki, ja czasami dodaje też szuszone pomidory z zalewy.

      Usuń
  2. Świetny pomysł :) Pyszna pasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy samą ciecierzycę a typowego hummusu nigdy nie jadłyśmy. Z przyjemnością spróbowałybyśmy Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam hummus, mniam! Piękne te kanapeczki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko zrobiłaś i smacznie i ładnie. Ja też nie kupuję gotowych smarowideł (za wyjątkiem masła oczywiście). Twój hummus prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz rację, pyszna jest taka pasta Marzenko. Pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znamy, znamy i lubimy, ale jakos nigdy nie robilam, zawsze kupowałam ale chyba bede musiala też zrobic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto koniecznie zrób taką sama :-) jest jeszcze lepsza w smaku niż sklepowa :-)

      Usuń
  8. Lubię właśnie taki pikantny hummus :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nigdy nie jadłam. Czaję się od kilku lat....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj kochana no to do roboty ;-) pasta jest naprawdę pyszna :-)

      Usuń
  10. Spróbowałabym z chęcią tej pasty....

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam nigdy, a skosztowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Hummus pierwsza klasa :) a harissę uwielbiam, bo ma w sobie moc przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały pomysł Marzenko :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie miałam jeszcze okazji jeść humusu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze jej nie robiłam, ale się do tego przymierzam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam hummus :D chętnie skorzystam z twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Marzenko nie znam takich smakowitości:)

    OdpowiedzUsuń
  18. rewelacyjny ten Twój hummus, a podany tak, że nic tylko jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo ciekawy przepis, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam zarówno hummus jak i pumpernikiel, więc dla mnie to byłoby śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo mi smakował z pumperniklem, który bardzo lubię :-)

      Usuń
  21. Taka pasta to kapitalny dodatek! Można także bagietką "maczać" w takim talerzyku ;) Wtedy smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  22. hummus - pyszności:) muszę go urozmaicić jakoś :)

    OdpowiedzUsuń
  23. U mnie również ciecierzyca, tylko w innym wydaniu. Twoja pasta świetnie komponuje się z ciemnym chlebem i zapewne świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje świetnie :-) a jaka pyszna z pieczywem chrupkim :-)

      Usuń
  24. Uwielbiam hummus:) Takie kanapeczki nie tylko świetnie wyglądają, ale też pysznie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  25. też ostatnio robiłam hummus, muszę przyznać że bardzo polubiłam tę pastę :) fajny dobór dodatków, ja zrobiłam tradycyjną :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) i polecam, warto ją zrobić :-)

      Usuń
  27. Hummus na ostro? To zdecydowanie opcja dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi