Follow by Email

sobota, 3 stycznia 2015

Pizzerinki z łososiem





Dzisiaj zapraszam Was na pyszny obiadek, takie małe pizzerinki z łososiem. Pomysł podsunął mi Junior, który ostatnio był na urodzinach u kolegi i tam jadł podobne, ja postanowiłam dodać rybę. Ostatnio coraz bardziej się do niej przekonuje. Kiedyś jadłam rybę może raz w miesiącu, teraz zdecydowanie częściej. Jak to się mówi smaki się zmieniają z wiekiem. A ryba to samo zdrowie. 

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 270 g mąki pszennej 
- 15 g świeżych drożdży
- 120 g ciepłej wody
- pół łyżeczki soli i cukru
- 1 łyżka oliwy

- 4 cebule
- 3 czubate łyżki śmietany 18%
- 100 g pieczarek
- 2 puszki łososia w oleju Graal
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- sól, pieprz
- 100 g sera żółtego
- ketchup

Wykonanie: 

Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier oraz oliwę, wodę mieszamy z drożdżami i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, zalewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sól, pieprz i śmietanę i jeszcze chwilkę dusimy, ale bez przykrycia, aby odparować. Powinien powstać taki gęsty sos cebulowy. Ser żółty ścieramy. Łososia odsączamy, ja przepłukałam lekko go pod wodą z nadmiaru oleju. 
Potrzebujemy dużą blaszkę taką z piekarnika, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto na pizze rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, mi wyszło 9 sztuk. Każdą pizzerinkę smarujemy lekko ketchupem, rozkładamy cebulę, pieczarki i kawałki łososia. Posypujemy przyprawą do pizzy. 
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po 20 minutach blaszkę wyciągamy posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut. 
Podajemy same lub z ketchupem.

Smacznego :-)











45 komentarzy:

  1. Marzenko czy mogę się wprosić na twoje smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pizzę pod każdą postacią, a taka wersja wyjątkowo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas w domu od robienia pizzy jest mój mąż i synek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój syn dzielnie mi pomaga a mąż jest specjalistą od jajecznicy :-)

      Usuń
  4. Wyglądają smakowicie :) Jadłam kiedyś podobnie wyglądające, ale bez łososia i śmietany, ale za to z papryką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu cebula nadała fajny smak a ryba go dopełniła :-)

      Usuń
  5. Uwielbiam! Musze się poczęstować, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają smakowicie, z rybka jeszcze nie próbowałam :) Ale mam zamiar to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne, ja ostatnio odkrywam nowe smaki z rybą :-)

      Usuń
  7. Z lososiem jeszcze nie jadlam.
    Takie inne połaczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysm na ciepla kolacje ;-) szybkiw w przygotowaaniu i mega smakowite ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Aniu, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  9. Jakie pyszne pizzerinki zrobiłaś :) Wyglądają super :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Z łososiem nie jadłam, czas spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. z łososiem? muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Dziewczyny z łososiem :-) spróbujcie :-)

      Usuń
  12. Pyszne :) Marzenko to ja zaraz wpadam do ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. z łososiem? pierwszy raz widzę taki dodatek do pizzerinek :) muszą być smaczne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabrysiu miałam wenę twórczą i tak powstały te pizzerinki :-) pyszne :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  14. wyglądają bardzo apetycznie, aż nabrałam ochoty na pizzę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z łososiem nie jadłam:)Marzenko Twoi domownicy mają same smakołyki na stole:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś pychotka :-) domownicy bardzo zadowoleni :-)

      Usuń
  16. Marzenko, pizze, czy pizzerinki to najlepsze właśnie domowe.Możemy je dowolnie modyfikować i zawsze wyśmienicie smakują :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko i to jest najfajniejsze :-) eksperymentujemy ze smakami :-)

      Usuń
  17. smaczne, też u mnie ostatnio goszczą różne pizzerinki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Aguś :-) Twoje pizzerinki są super :-)

      Usuń
  18. Dla nas takie cudeńka mogłyby być tylko z pieczarkami i serem, bo mięsa nie lubimy, ale z rybką to jeszcze nie próbowałyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Szybka do przygotowania a smaczna propozycja, super

    OdpowiedzUsuń
  20. To ja choć po kolacji poproszę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny pomysł :) Nie próbowałam z rybką, ale na pewno smaczne są i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  22. z rybką? świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Hmmm świetny pomysł na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi