Follow by Email

wtorek, 20 stycznia 2015

Zupa fasolowa



Naszła mnie ochota na zupę fasolową, której tak naprawdę jeszcze nigdy nie robiłam. Bardzo ją lubię zwłaszcza zimą i jesienią, ale jadłam do tej pory tylko u mojej mamy. Idealna na zimne dni i na wielki apetyt czy głód, świetnie syci i rozgrzewa. Jakiś czas temu udało mi się wygrać w konkursie super czerwone garnki marki  Florina.
I właśnie w jednym z tych garnków ugotowałam pyszną zupę. Te garnki są rewelacyjne do gotowania a ich czerwony kolor super się komponuje w mojej czerwonej kuchni, zamierzam skompletować sobie kilka pomocników kuchennych w tym kolorze. 
A wracając do zupki musicie namoczyć dzień wcześniej fasolę, najlepiej na noc i następnego dnia ją ugotować, ja dałam też podsmażoną kiełbasę, można dodać także boczek.

Zapraszam na pyszną zupkę :-)


Składniki:

- 300 g fasoli białej
- 4 marchewki
- kawałek pora
- kilka ziemniaków
- 2 cebule szalotki
- ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka domowej vegety
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki sambal oelek Skworcu
- mały pęczek natki pietruszki
- 400 g kiełbasy -  u mnie polska pieczona 

Wykonanie:

Fasolę zalewamy w misce zimną wodą i zostawiamy na noc. Następnie wodę wylewamy i fasolę przekładamy do garnka - ja wrzuciłam do szybkowara na 20 minut od zagotowania - zalewamy wodą, dodajemy domową vegetę, liść laurowy. W drugim garnku wlałam wodę i wrzuciłam marchewkę, sos sojowy, liść laurowy i wstawiłam, aby się gotowała. Kiełbasę pokroiłam na kawałki i podsmażyłam, odsączyłam z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie pokroiłam drobno szalotkę i por i poddusiłam z niewielką ilością wody. W kubeczku rozrobiłam mąkę z wodą i dodałam na patelnię, zamieszałam i przelałam wszystko do zupy, dodałam pokrojone ziemniaki i na koniec gotowania posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną fasolę oraz kiełbasę. Przyprawiłam do smaku pieprzem, odrobiną soli i dodałam sambal oelek, aby nadać nieco pikanterii. Przelałam do talerzy i na wierzchu udekorowałam natką pietruszki.

Smacznego :-)





A oto jeden z moich wygranych garnków w konkursie. Te garnki i wiele więcej znajdziecie na stronie Florina. Zapraszam Was także na stronę fb











Zimowy Obiad

28 komentarzy:

  1. Zupa ci wyszła pyszna . Uwielbiam fasolową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa fasolowa to jedna z naszych ulubionych zup :D W sumie to nawet mogłaby się składać z samej fasoli :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasolowej to podobnie jak ty do tej pory nie robiłam lecz na pewno sie słyszę bo wyglada prze pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak dawno nie jadłam fasolówy! Narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam się, że najsmaczniejszą fasolową jadłam u mojej Mamy. Sama nie gotowałam. Chyba też się zmierzę z tym zadaniem. Przecież to smaczna, treściwa zupa. Dzięki Marzenko, że przypomniałaś o takim przepisie :)
    A garnki są EXTRA!

    OdpowiedzUsuń
  6. wieki nie jadłam fasolowej, musze do niej wrócić :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak zupa świetnie sprawdza się zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja dziś żeberkową zupkę mam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna zupa, nie ma to jak talerz pozywnej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. apetyczna, sycąca, rozgrzewająca! Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja zawsze mam problem z zupa fasolowa... Nigdy nie chce mi wyjsc taka, jaka pamietam z dziecinstwa.. Twoja wyglada super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam po raz pierwszy :-) i udała się rewelacyjnie :-)

      Usuń
  12. Fasolową robię, bo to pyszna zupa, bardzo syta i rozgrzewająca:)

    OdpowiedzUsuń
  13. rzadko robię zupy ale Twoja wygląda zachwycająco!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie :) Nigdy nie robiłam fasolowej z dodatkiem ziemniaków i podoba mi się bardzo jej gęstość :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszna zupka :) muszę również zrobić po raz pierwszy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robię niemal identyczną, ale idę na łatwiznę i dodaję fasolę z puszki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam fasolówkę, wieki jej nie jadłam, natchnęłaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam tę zupkę idealna jest właśnie na zimę. A garnki mają piękny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak masz takie fajne garnki to teraz nie pozostaje nic tylko pyszne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi