Follow by Email

środa, 11 lutego 2015

Batoniki z płatków kukurydzianych



Bardzo lubię takie słodkie przekąski, zawierające zdrowe dodatki. Te batoniki zapisałam sobie kiedyś, gdy oglądałam program Ewy Wachowicz. Robiłam je już kilka razy, tym razem zrobiłam zdjęcia i wrzucam je na bloga. Batoniki są pyszne, przyjemnie słodkie i chrupiące.
Można je zjeść na deser, na drugie śniadanie, ja nawet dodaje je pokruszone do musli z mlekiem lub kefirem. Dodają odrobiny słodkości i energię na cały dzień. W zasadzie możemy dodać składniki jakie lubimy, podstawą są płatki kukurydziane.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 125 g masła
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki cukru
- opakowanie płatków kukurydzianych (250g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 50 g płatków migdałowych
- 2 garście migdałów
- 3 łyżeczki karobu Fresano

Wykonanie:

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miód, dodajemy karob i mieszamy. Jak składniki się rozpuszczą i połączą to wsypujemy płatki, rodzynki, jagody, płatki migdałów, migdały imieszamy ze sobą. Wykładamy do prostokątnego naczynia, u mnie naczynie żaroodporne i dociskamy, najlepiej jak położymy na wierzch coś ciężkiego i chowamy do lodówki. Możemy także przełożyć do blaszki. Schładzamy kilka godzin, następnie kroimy na kawałki. 
Ja swoje batony przechowywałam w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Smacznego :-)

Produkty Fresano znajdziecie tutaj.















45 komentarzy:

  1. taki batonik to ja porywam :) płatkami owsianymi czasami robię, ale myślę, że z kukurydzianymi też by mi posmakowały :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne Marzenko; bardzo apetyczne, bardzo ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszne i jakie zdrowe te batoniki

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie też dziś batoniki :) no i po co wybierać te kupne? bezsensu jak w domu można zrobić lepsze no i przede wszystkim zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż się do mnie "uśmiechają", żeby je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super propozycja na wykorzystanie płatków kukurydzianych. Batoniki muszą być pyszne no i słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie batoniki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne :) lepsza wersja innych przekąsek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie batoniki. Kiedyś je zrobię ale póki co mam pralinki w planach ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacyjny pomysł na przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chodzą za mną takie batoniki, aż wreszcie je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam owsiane, ale takie chyba są bardziej chrupiące;) zdrowa i smaczna alternatywa dla sklepowych batonów

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł! Nareszcie zdrowe batoniki bez płatków owsianych (za którymi nie przepadam), zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, cieszę się :-) polecam są rewelacyjne :-)

      Usuń
  14. Marzenko podeślij nam chociaż okruszki po batonikach , narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają PRZEPYSZNIE :) Bardzo lubię takie wszelkie ubogacone batoniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Widziałam ten odcinek Pani Ewy! Fajnie, że wykorzystałaś taki zdrowy, słodki przepis! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię oglądać odcinki o gotowaniu z Ewą, pozdrowionka :-)

      Usuń
  17. Batoniki są świetne tylko, że my byśmy pewnie zjadły od razu całość i nic na później by nie zostało :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię takie przepisy :D Muszę sobie zapisać :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak ja lubię takie smakołyki :) Przepyszne batoniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super są takie zdrowe przekąski, świetne batony!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne ,strasznie lubię takie przysmaki.

    OdpowiedzUsuń
  22. wyglądają pysznie :) muszę wkrótce wypróbować ten przepis ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetna alternatywa dla "mniej zdrowych"!

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię takie smakołyki. Fajne jest w nich to że można dodać ulubione bakalie i zawsze wychodzą pyszne

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo podoba mi się pomysł batonikow w ramach pierwszego lub drugiego śniadania.
    Zaraz zkompletuje produkty i.......... poproszę żonę, żeby mi zrobiła.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo podoba mi się pomysł batonikow w ramach pierwszego lub drugiego śniadania.
    Zaraz zkompletuje produkty i.......... poproszę żonę, żeby mi zrobiła.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  27. pyszności! :) takie batoniki to ja po prostu uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Super propozycja, czegoś takiego szukałam!

    OdpowiedzUsuń
  29. Kiedyś robiłam z płatków kukurydzianych ciasteczka - bez jagód i karobu, były pyszne, ale Twoje batoniki muszą być wyśmienite. :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam takie ciasteczka oraz batoniki musli! Przepis na bank wykorzystam!^^
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na KONKURS!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi