Follow by Email

piątek, 20 lutego 2015

Kotleciki jak gołąbki




Bardzo lubię gołąbki. Jeść oczywiście, ale mniej je robić. Dlaczego, sama nie wiem. Tak samo jak lubię jeść pierogi, za to już z robieniem jest gorzej. Robiłam gołąbki i zostało mi mięso, więc postanowiłam zrobić kotlety. Takie podobne jak gołąbki, tylko w innym wydaniu. Powiem Wam, że wyszły pyszne. Zdecydowanie Wam je polecam. Można je podać z ryżem, ziemniakami, ja podałam je z buraczkami. 

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 2 woreczki ryżu - u mnie parboiled z dzikim
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka musztardy Dijon Develey
- 2 łyżeczki przyprawy do gołąbków
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- sól, pieprz

- domowy sos pomidorowy (słoik jak od dżemu)
- łyżka suszonych ziół - oregano, bazylia, majeranek


Wykonanie:

Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie (ja gotowałam 10 minut a nie 15 jak zawsze). Wrzucamy do miski, dodajemy mięso mielone, posiekaną bazylię, musztardę, przyprawy - do gołąbków, kurczaka, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy i formujemy kotlety. Wrzucamy ja na patelnię z odrobiną oleju i chwilkę z wierzchu rumienimy. 
Do naczynia żaroodpornego przekładamy sos (jak nie macie domowego to może być gotowy ze sklepu) z ketchupem, dodajemy zioła i mieszamy. Przekładamy nasze podsmażone kotlety i zamykamy pokrywą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 40 minut. Kotlety przekładamy na talerze z sosem, podajemy z buraczkami, ziemniakami lub ryżem. 

Smacznego :-)












Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

32 komentarze:

  1. Ja też takie robię :) są pyszne i o wiele szybciej się je robi niż tradycyjne gołąbki. Czasem zamiast ryżu dodaję do mięsa poszatkowaną kapustę lub pekinkę i też smakują super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oblane sosem wyglądają bardzo podobnie do moich ciecierzycowych :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet czasem wolałyśmy takie kotleciki niż same gołąbki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wyglądają nie kotlecikowato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo.. boska alternatywa, muszę się na nią skusić, bo mama do akademika planuje mi rzeczy porobić, a to super opcja! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na takie gołąbki. Zjadłabym taką porcję, bo tak smacznie się zrobiło ... i ten sos.... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię też gołąbki bez kapusty, ale mój małżonek już nie i czasem jak mnie najdzie to sobie troszkę porywa:) buziole :**

    OdpowiedzUsuń
  8. Są kapitalne! Bardzo mi się taki obiadek widzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wersja bez kapusty? Koniecznie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie wyglądają, ja mam tak samo z tymi pierogami ale gołąbki akurat lubię robić:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja nazywam takie kotleciki oszukane gołąbki, tylko dodaje jeszcze kapustę, ale myślę, że w takiej wersji są równie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł Marzenko, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł :D poczęstujesz mnie? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście kochana, zawsze :-) zapraszam :-)

      Usuń
  14. uwielbiam! dodaję jeszcze trochę poszatkowanej kapusty - palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  15. pycha! robiłam takie coś tylko jeszcze dodawałam posiekaną drobno kapustę ... też było pyszne :)
    buziaki weekendowe :) :***

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają bardzo ładnie i pewnie też tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja robię jak Gabrysia i bardzo nam smakują:)
    Twoja wersja też mi sie podoba i to fajna alternatywa dla zwykłych mielonych
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Renatko, również pozdrawiam :-)

      Usuń
  18. Bardzo je lubię, szybko się przygotowuje a pyszne

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo smacznie i kusząco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis zabieram do ulubionych, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. robię gdy mam ochotę na gołąbki a czasu brak :)

    OdpowiedzUsuń
  22. dlatego ja robię gołąbki bez zawijania, bo również nie lubię ich robić :P

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo fajny przepis na kotleciki/pulpeciki. Lubię takie jedzenie:-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi