Follow by Email

wtorek, 31 marca 2015

Babka z majonezem


Zapraszam Was na kolejną babkę, tym razem z majonezem. Dużo słyszałam o tej babie, że jest pyszna, wilgotna i szybko się ją robi. No i postanowiłam w końcu ją zrobić i sama się przekonać jak smakuje.  I wiecie co, jak jeszcze nie robiliście tej baby to koniecznie ją spróbujcie. Jest naprawdę rewelacyjna w smaku, majonezu wcale w niej nie czuć. Polana lukrem cytrynowym smakuje wspaniale.
Przekonałam się do tej babki i od teraz będzie to obowiązkowa pozycja na świąteczny stół. Przepis podrzuciła mi Agata, której bardzo dziękuje.

Babkę majonezową podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z  filiżanką herbaty od Basilur.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 100 ml majonezu 
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

- sok z cytryny
- cukier puder
- żurawina do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy majonez a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas miksując. Wsypujemy szczyptę soli i proszek i miksujemy jeszcze chwilkę. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół przez 55 minut. Wyciągamay babkę z formą i studzimy chwilkę, następnie wyciągamy babkę na talerz i polewamy lukrem - dwie łyżeczki soku z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, aż powstanie gesty lukier, zdrobimy żurawiną. 















63 komentarze:

  1. Bardzo lubię babkę majonezową. Piękna Ci wyszła

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie jadłam, ciekawi mnie, oj ciekawi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to koniecznie zrób. Jest pyszna :-)

      Usuń
  3. Pięknie Ci wyszła- moja będzie jutro, bo tez ją bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też musze taka upiec, mam dobry przepis, aale nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto koniecznie zrób. Jest rewelacyjna w smaku :-)

      Usuń
  5. z majonezem brzmi okropnie, ale wiem, że jest pyszna :-))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam babę z majonezem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O takiej babce słyszałam, ale nigdy nie piekłam. Muszę spróbować koniecznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna babka z majonezem :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakoś nigdy nie robiłam babki na majonezie, wydaje mi się że taka baba będzie strasznie ciężka, choć może się mylę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana mylisz się, nie jest ciężka. Spróbuj. Jak dla mnie rewelacja :-)

      Usuń
  10. Ooo, to ciekawe :) Nie słyszałam jeszcze o babie z majonezem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko powiedz,na którą babkę mam się zdecydować,bo tyle wspaniałych przepisów wszędzie:)ale pewnie zrobię Twoją,bo z majonezem jeszcze ciasta nie piekłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś majonezowa jest pyszna. Zdecydowanie Ci ją polecam :-) fajna w smaku, majonezu nie czuć, wilgotna i za sprawą cytrynowego lukru aromatyczna.

      Usuń
  12. Ogólnie to majonez przyprawia nas o mdłości i za nic nie przełkniemy sałatki z jego dodatkiem... Ale... babka to co innego :P Nasza babcia też robi podobną i zawsze skusimy się na odrobinę, właśnie ze względu na to, że jest delikatna i rozpływa się w ustach :) Twoja wyszła cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  13. JESIENna babka wygląda pysznie,pozdrawiamy autorkę

    OdpowiedzUsuń
  14. Słyszałam o niej ale jakoś nigdy nie miałam okazji spróbować, gdzieś mi ten majonez nie pasuje ;) Ale wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja jeszcze nie robiłam z majonezem. Pysznie ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajna babeczka ;) z majonezem jeszcze nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  17. Wiele słyszałam o babce z majonezem,ale nigdy takiej nie robiłam. Twoja wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. tak, tak! słyszałam o tej babce już nie jedną pochwałę :)
    Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaka jest pyszna :-) warto ją zrobić :-)

      Usuń
  19. Babka wygląda bardzo smacznie. Zjadłabym taką z wielką chęcią.
    Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Od wieków się do niej przymierzam, jak do wielu innych wypieków;)
    Babkowo ostatnio u Ciebie:))

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda pysznie, nigdy takiej nie próbowałam… ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. O Marzenko...śliczna babeczka. Buziole miłego, spokojnego wieczoru

    OdpowiedzUsuń
  23. Poproszę Marzenko kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię babki, twoja wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetna babka , u nas na święta bardzo często się pojawia :) a twoja wyszła idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Babeczka Majonezowa........ hmmm.
    Muszę przyznać, że jadłem bardzo podobną babeczkę do Twojej, Marzenko.
    Właśnie takie wypieki z dodatkiem majonezu i odrobiny soku z cytryny dopełniają pełnię smaku, a zaserwowanie ciasta na odpowiednim talerzyku to dodatkowa uczta dla oczu. Bardzo ładnie prezentuje się Porcelana Bogucice. Też chcę taką !!!!
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  27. Słyszałam o babce z majonezem, że jest pyszna, ale jeszcze nigdy jej nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo często ją robię;) Jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  29. uwielbiam babki na majonezach! są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  30. Znam i jest bardzo dobra - najlepsza na drugi dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jeszcze nie piekliśmy ale wszystko przed nami:)

    OdpowiedzUsuń
  32. wygląda apetycznie! Sama też przymierzam się do takiej:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wioletko polecam, jest obłędna w smaku :-)

      Usuń
  33. a nigdy nie jadłam, ale wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Też muszę ją w końcu upiec, bo wszyscy tak ją chwalą... Tobie wyszła piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Też wiele słyszałam o tej babie i nigdy nie robiłam. Może powinna spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko zachęcam do zrobienia. Wychodzi pyszna :-)

      Usuń
  36. Największym plusem tej babki jest to, że zawsze się udaje, pozdrawiam Świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Fajna babeczka , z majonezem jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Wygląda istotnie zachęcająco, ale zastanawia mnie, że więcej w niej cukru niż mąki. Wiadomo ciasto powinno być słodkie, ale czy ta babka z nadmiaru słodkości nie drapie w przełyk? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi