Follow by Email

sobota, 21 marca 2015

Chleb szwajcarski na drożdżach




Kolejny weekend i kolejne pyszne wypiekanie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem super pomysł na łatwy chleb na drożdżach - szwajcarski z nacięciem w kształcie krzyża. Chlebek pyszny, chrupiący z miękkim środkiem. Bardzo fajny. Naprawdę warto go upiec i zjeść taki świeży z samym masłem.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 600 g mąki pszennej typ 500
- 370 g wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 20-25 świeżych)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto, aż wszystkie składniki się połączą - ja wyrabiałam około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie wykładamy ciasto na papier do pieczenia podsypany mąką, formujemy bochenek i odstawiamy jeszcze na około 1 godzinę - nie dłużej. 
Naczynie żeliwne - ja użyłam naczynia żaroodpornego, nagrzewamy w piekarniku, temperatura 220 stopni, grzanie góra-dół. Jak chleb wyrośnie to wyciągamy ostrożnie naczynie bo jest bardzo gorące i przekładamy chleb trzymając za papier. Wkładamy chleb razem z papierem lub podsypujemy naczynie mąką i przekładamy chleb z papieru do naczynia. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut w temperaturze 220 stopni, następni zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy. Chleb bardzo kusi, aby go spróbować jeszcze takiego ciepłego, ale poczekajmy, aż wystygnie.










Chleb piekłam z razem z:

- Pawłem
Bożenką
Lidią
Izą
Bernadetą
Iwoną
Kasią
Eweliną
Justyną
Jolą
Martą
Arletą
Aliną
Dorotą
Małgosią

54 komentarze:

  1. Jej!!! Wyglada tak cudownie swojsko!!!! Jesteś zdolna, naprawdę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boże jak chętnie byśmy sobie tą skórkę pochrupały! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie puszysty ten chlebek :) zjadłabym kromeczkę z masełkiem i dżemem :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie wyrósł ! Jest idealny, oj zjadłabym kanapkę z takim chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowicie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny :) z papierem wkładałaś do naczynia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb wkładałam bez papieru, podsypałam naczynie mąką :-) ale można z papierem :-)

      Usuń
  8. fajny przepis Marzenko, a chleb wyszedł Ci pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak idealnie wypieczony ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudnie wygląda! taki prawdziwy, popękany, umączony, rustykalny... Bardzo uroczy!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak smakuje, pyszny nawet na drugi dzień :-)

      Usuń
  11. Pienie się upiekł, dzięki za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chleb wygląda niczym z najlepszej piekarni.
    Ale piękną ma tą skórkę, właśnie taką wypieczoną i z mąką uwielbiam :) Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny chlebuś, aż tutaj czuję zapach :) Taki fajny i prosty przepis... to i ja muszę w końcu się skusić i upiec.. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały chlebek. Do tego masełko i rozkosz:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny chlebek ..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Z chęcią bym go przytuliła ,jeszcze taki cieplutki...

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzięki za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny chleb! Cudownie pieczesz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) pieczenie chleba to już mój nałóg :-)

      Usuń
  19. Musi smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chleb jak marzenie. Pięknie wypieczona skórka, chlebuś wyrośnięty. Wspaniale wygląda po przekrojeniu... tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu wyszedł pyszny, zapisałam go do robienia już na stałe :-)

      Usuń
  21. Pyszota!!! Chleb wart grzechu :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow fantastyczny ci wyszedł :) Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  23. Jakie cudne dziury Marzenko, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziękuje za wspólne wypiekanie Marzenko. Fajny chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzięki piękne za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Idealnie wypieczony! I te cudne dziurki! Ah! Dziekuje za wspolne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda pięknie :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Odpowiedzi
    1. Aguś mam lepszy pomysł :-) zapraszam do mnie upieczemy go razem :-)

      Usuń
  29. Piękny :) dzięki za wspólnie spędzony czas

    OdpowiedzUsuń
  30. mmm obłędnie wygląda! prawdziwy chleb :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. super ci wyszedł ten chlebek. dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Przepiękny chlebuś Ci wyszedł Marzenko:). Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Zapisuję i bedę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  34. wow! zdjęcie mega zachęcające!

    OdpowiedzUsuń
  35. Witam,mam szybkie pytanko: ile należy wygrzewać naczynie w piekarniku? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. 15-20 minut wystarczy. Pozdrawiam :-)))

      Usuń
  36. Dziękuję raz jeszcze,ciasto właśnie rośnie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi