Sałatka i kiełki




Uruchomiłam ponownie małą produkcję w mojej kuchni, na parapecie rośnie szczypior, w donicy pysznie spogląda bazylia, a w kiełkownicy rosną różnego rodzaju kiełki. Zimą jakoś nie miałam na nie ochoty, zapomniałam o nich i teraz na wiosę znowu królują. Pyszne, małe kiełki idealnie pasujące do sałatek czy jako dodatek na kanapki.
Kiełki są smaczne i bardzo zdrowe. Są różne sposoby hodowli, ja wybrałam kiełkownicę, ponieważ mogę szybko zrobić różne ich odmiany. To nie wymaga poświęceń i pracy, trzeba tylko pamiętać, aby je podlać. Już kiedyś pisałam o kiełkach, teraz znowu się przypominam.




 Do przygotowania takiej sałatki z kiełkami potrzebujemy:

- garść kiełków rzodkiewki
- garść kiełków brokuła
- garśc kiełków fasoli mung
- połowę sałaty rzymskiej
- 6 rzodkiewek
- pół papryki czerwonej szpiczastej
- garść szczypiorku
- 1 startą marchewkę
- kawałek pora
- 5 pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- mały jogurt naturalny
- sól, pieprz

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, oczywiście sałatę kroimy (najlepiej nożem plastikowym, ja mam taki specjalny do sałaty, lub po prostu ją rwiemy na kawałki), rzodkiewki w plasterki, por siekamy drobno, paprykę w paski dodajemy kiełki, posiekany szczypior, startą marchewkę i pokrojone na pół pomidorki. mieszamy wszystko ze sobą. Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, sałatkę wymieszaną ze sobą przekładamy na talerz i polewamy sosem z jogurtu. Taką sałatkę możemy podać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu, świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami. 




- kiełki fasoli mung - są cennym źródłem białka, zawierają ważną dla organizmu witaminę A, B, C i E oraz sole mineralne. Obniżają także poziom złego cholesterolu i zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Świetnie nadają się do sałatek i surówek, dla mnie mają posmak zielonego groszku.




- kiełki brokuła - zawierają duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także wzmacniają układ odpornościowy organizmu i układ nerwowy.
Kiełki brokuła są lekko pikantne w smaku, świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek lub surówek.




- kiełki rzodkiewki - jest to super lek na przeziębienie, ponieważ zawierają duże ilości witaminy C. Oczyszczają drogi oddechowe i zatoki i podnoszą odporność organizmu. Są wspaniałym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki przez co są korzystne dla skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie polecane dla osób z anemią, przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Ja jem je jako dodatek na kanapki i dodaje do surówek.


 Kiełki a także kiełkownice możecie znaleść w Ale Raj.


Warto docenić wielką moc i właściwości kiełków. Jest to zdrowe urozmaicenie naszej codziennej diety i bardzo smaczny dodatek do dań. Kiełki są niskokaloryczne i łatwostrawne. Kiełki są dużym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych zatem zachęcam Was do ich wypróbowania. Sama hodowla jest bardzo prosta, w naczyniu do kiełkowania umieszczamy namoczone wcześniej w wodzie kiełki (mamy trzy poziomy do wykorzystania, tak więc możemy hodować za jednym razem trzy rodzaje kiełków albo mieszać ze sobą te o zbliżonym czasie kiełkowania) i podlewamy wodą (przegotowaną i wystudzoną) rano i wieczorem i już. Wyhodowane kiełki możemy przechowywać w lodówce 3-4 dni w zamkniętym pojemniku. Dania przygotowane z dodatkiem kiełków są smaczne i zdrowe. Można oczywiście kupić gotowe kiełki w sklepie, ale te zrobione w domu są zdrowsze i mamy je zawsze pod ręką.


A Wy używacie w kuchni kiełków, napiszcie do czego je dodajecie ?




Komentarze

  1. Świetny post :P Z niecierpliwoscia czekam na nastepny :)
    Zapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł na sałatkę genialny! Uwielbiam kiełki, ale nigdy nie myślałam o tym żeby otworzyć własną "produkcję" w domu.. tej wiosny na pewno wypróbuje :) Dziękuję za genialny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna ta Twoja produkcja, ja właśnie zaczynam hodować szczypiorek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna sałatka!!! Wiosna na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczna sałatka. Faktycznie już czas wysiać nasionka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiełki dodaję do wielu sałatek, szczegolnie tych wiosennych, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. przydatna by była taka kiełkownica :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko zdecydowanie polecam. Hodowla kiełków jest szybka i prosta :-)

      Usuń
  8. wiosna!!!! i masz własne kiełki:) Cudownie- mnie zawsze pleśnieją- nie mam cierpliwości i tylko wschodnie okna:( Mało swiatła.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo mam taką samą kiełkownicę:)sałatka pyszna,też dodaję kiełki,te z rzodkiewki bardzo są smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoja sałatka to prawdziwa bomba witaminowa! u mnie produkcja kiełków zaczęła się już w styczniu:) zajadamy na kanapki, do sałatek, posypuję nimi zupę i dania główne. Nie tylko dodają uroku, ale są baaardzo zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kiełki, przydałaby mi się taka kiełkownica)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś kiełki kupiłam, też ruszam z produkcją i zrobię taką sałatkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiełki kupiłam dziś, ruszam z produkcją, a potem zrobię sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zazdrościmy kiełkownicy :D Pycha sałatka :D

    OdpowiedzUsuń
  15. ja uwielbiam przeróżne kiełki, jestem ich fanka i wcinam je raz po raz, kiełkownicę też posiadam i zachęciłaś mnie właśnie, aby ją w końcu wykorzystać!

    OdpowiedzUsuń
  16. Sałatka świetna. Kiełki wyprodukowane w domu to frajda. Zawsze są pod ręką. Dodaję do moich sałatek różne kiełki, na jakie przyjdzie mi ochota. Są pyszne i przy okazji zdobią takie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie w domu póki co rośnie szczypior i bazylia :) Twoja sałatka wygląda przecudownie i na pewno bym taką nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale suuuuper ta sałatka...chrupiąca i pyszna...chętnie zjem, każdą ilość ;)
    Serdeczności Marzenko!!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bombowa ,pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne talerze, też takie mam :)
    Kupiłam komplet za UWAGA!!! 6,80zł
    Tutaj: http://bit.ly/1b55tPT
    Może wam też się uda.
    Pozdrawiam Ola :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale kolory! Samo zdrowie! Muszę uruchomić produkcję kiełków, bo kiełkownica stoi, a ja się obijam ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. kiełki uwielbiam, szczególnie z rzodkiewki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja najbardziej lubię kiełki rzodkiewki :) Kiełkownicy nie mam ale robię je w słoiku :) Najczęściej dodaję je do sałatek i kanapek ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kiełki bardzo lubię i urozmaicam nimi moje sałatki i kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. lubie takie zdrowe sałatki, tez na wiosne bede hodowac kiełki, kupilam nasiona ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. domowa produkcja kiełków to super sprawa, kompozycja sałatki bardzo smaczna :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj super. My teraz je cały czas jemy :-) pozdrawiam Gabrysiu :-)

      Usuń
  27. My dodajemy kiełki główni do kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i my :) Chociaż czasem można u nas znaleść kiełki np. w sałatce do obiadu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.