Follow by Email

czwartek, 7 maja 2015

Chleb bez mąki i oscypek



Jakiś czas temu otrzymałam paczuszkę od Scandic Food a w niej mieszankę do zrobienia chleba bez mąki. Powiem szczerze, że bardzo mnie ona zainteresowała. Słyszałam już o chlebie bez mąki, więc postanowiłam ją wypróbować. Zrobienie chleba jest dziecinnie proste, wystarczy wymieszać mieszankę z jajkami i oliwą, dodać sól i upiec. Ja piekłam chleb wieczorem, więc spróbować mogłam dopiero rano na śniadanie. 


Powiem Wam, że chlebuś wyszedł pyszny. Ziarna nadają mu wspaniały smak, oczywiście jeżeli ktoś lubi mocno nadziane pysznościami wypieki. Ja jak piekę własny chleb to zawsze dosypuje do niego dużo ziaren. Chleb jest bardzo syty, dwie małe kromeczki i już byłam bardzo najedzona. Mieszanka zawiera moje ulubione ziarna - słonecznik, siemię lniane, pestki dyni i nasiona sezamu. Jest to produkt całkowicie bezglutenowy. 


Chlebuś podałam z podpieczonym oscypkiem, akurat znajomy mi przywiózł zapas i posmarowałam go dżemem malinowym. Polecam Wam do spróbowania, smakuje rewelacyjnie i wcale to nie musi być żurawina. Zdecydowanie ten chlebek podbił moje serce, bardzo mi smakuje, zresztą domownikom także. 



52 komentarze:

  1. Taki chleb mogłybyśmy jeść bez żadnych dodatków! :D Piekłyśmy już nie raz i zawsze znikał w jeden dzień :P Ale z oscypkiem musi smakować interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałąm o takim chlebku,ale sama jeszcze nie piekłam:)ilość ziaren bardzo kusi,żeby jednak upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też piekłam i uważam , że jest bardzo smaczny . Ziarna fajnie smakują , a dodatkiem dżemu sera czy innego dodatku smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki chlebek w połączeniu z oscypkiem i dżemem musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda :) Uwielbiam takie zdrowe pieczywko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne kanapki. Oscypek mile widziany i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Próbowałam tego chleba, nawet sama go upiekłam, ale nie zostałam jego amatorką, chyba za dużo ziaren na raz. Miałam taki okres w swojej przygodzie z odstawieniem glutenu, że bardzo chciałam go czymś zastąpić, czyli chleb bez glutenu - niestety nie ma takiego chleba, który mógłby go godnie zamienić, przynajmniej w moim odczuciu. Ciasto ok, da się zamienić, nie są tak efektowne, ale zjadliwe. Makaronów nie polecam, chociaż czasami jak już język ucieka do... to też gotuję, niestety efekt jest podobny jak do chleba. Z naleśnikami jest podobnie, też jest problem, bo na mąkach bezglutenowych nie wychodzą, ewentualnie jak ktoś może to na mąkach skrobiowych, ale w smaku też są zupełnie inne. No jest tego trochę i trzeba się nauczyć na nowo gotować. Ja cały czas się uczę...
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko ja taki chlebek mogę jeść raz na jakiś czas. Lubię mój domowy na zakwasie do którego też dodaje całą masę ziaren. Masz rację gotować bez glutenu trzeba się nauczyć :-)

      Usuń
  8. Miałam go parę razy, piekłam, fajna rzecz;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię pieczywo nadziane takimi nasionami. Twój chlebuś wygląda ciekawie i smakowicie. Nie znam takiego pieczywa. ale myślę, że zasmakowałoby mi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu warto go spróbować. Jak ktoś lubi bardzo nadziane ziarnami chleby to ten z pewnością mu posmakuje :-)

      Usuń
  10. Uwielbiam chleb z dużą ilością ziaren, ale to tylko ja. Chlebek rewelacyjny!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebuś smaczny to fakt, ale dla mnie do takiego codziennego jedzenia się nie nadaje. Z nami "człowiekami" jest tak ....wszystko nam się znudzi i przyje, najlepsze, najsmaczniejsze, najzdrowsze...ale zwykły tradycyjny chlebek nigdy. :) Miłego dnia Marzenko :

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Elu. Lubię urozmaicać swój codzienny jadłospis. Ale nie odejdę od mojego domowego chlebka :-)

      Usuń
  12. Kilka razy widywałam taką mieszankę w Biedronce, ale nigdy się nie skusiłam. Może następnym razem, bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. słyszałam o tym chlebku i widziałam już kilka przepisów i choc mnie bardzo zaciekawiły to muszę obeść sie smakiem- moja rodzina nie lubi pieczywa mocno nadzianego ziarnem.
    Szkoda, ale wolę zrezygnować niż wyrzucić
    Miłego dnia Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że u mnie lubią bo musiałabym cały zjeść :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  14. Chlebek wygląda bardzo kusząco i apetycznie. Nawet nie wiedziałam, że można zrobić chleb bez mąki. A oscypki to wprost kocham, odkąd jako mała dziewczynka będąc z rodzicami w Zakopanym zakosztowałam ich po raz pierwszy zakochałam się w ich smaku :) Pozdrowionka, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebek kuszący ale niestety dla nas za bardzo ziarnisty:) Za mało w nim chleba:)

    OdpowiedzUsuń
  16. czytałam o nim wiele i jakoś nie odważyłam się jeszcze kupić i upiec. Patrząc na zdjęcia nie wiem co bardziej kusi - chleb czy oscypek z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że warto go spróbować chociaż raz :-)

      Usuń
  17. Bardzo ciekawy chleb :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. Zapraszam :-) mam kilka sztuk zamrożonych :-)

      Usuń
  19. taki chlebek napakowany ziarnami musi być ciekawy w smaku :) ja lubię oscypka z konfitura z żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chlebek super. Piekłam kiedyś taki, nie z mieszanki co prawda, nie wiedziałam nawet, ze takie są ( o ile prościej by było!) i był świetny.

    OdpowiedzUsuń
  21. Też go robiłam, nawet mi zasmakował, miłe urozmaicenie dla tradycyjnych chlebów

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakoś nie przepadam za ziarnami, to nie dla mnie, wole tradycyjny chleb.... ale za to oscypek w każdej postaci uwielbiam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piekłam go ( fotki zamieszczałam na Fb) , chlebek generalnie mnie zachwycił, bo ja lubię takie zdrowe wynalazki :) mój Małżon zaś marudził, że za dużo tam tego wszystkiego :))) i czy nie mogłam dać mniej....
    Faktem jest, że to chlebek nie dla wszystkich i nie do wszystkiego. Troszkę,, przeszkadza,, mi w nim ilość jajek i ogólnie ich dodatek.... wszak już wiadomo, że można taki zrobić bez nich ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Olu. Najpierw trzeba go spróbować a później zdecydować czy zostanie on z nami na dłużej. Ja lubię nadziane chlebki :-)

      Usuń
  24. Super chlebek, nie ma to jak domowy wypiek chleba.
    Ten to musi być ciężki, zdrowy i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Chlebka bez mąki jeszcze nie robiłam, ale brzmi to bardzo intrygująco;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Karolinko, mi bardzo zasmakował :-)

      Usuń
  26. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo ciekawy przepis, wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam w planach zrobienie tego chleba, pęknie Ci wyszedł Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nigdy nie jadłam takiego pieczywa. Wygląda zachęcająco...;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo lubię takie bogate i zdrowe chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam takie chleby z dużą ilością ziaren :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. łał, świetny, takim moment można się najeść a dodatkowo mega smacznie :)
    A jeszcze z oscypkiem- mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest bardzo syty i dużo go nie można zjeść na raz :-)

      Usuń
  33. Widziałam ten chleb, ale jeszcze nie piekłam. Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. takiego jeszcze nie jadłam, chętnie bym spróbowała :) a i podany z oscypkiem - dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi