Follow by Email

czwartek, 14 maja 2015

Chleb żytnio-jaglany na zakwasie



Kolejny pyszny chlebek. Tym razem w całości z mąki żytniej i jaglanej. Wyszedł po prostu rewelacyjny. Domowa piekarenka w mojej kuchni powiększa się cały czas o nowe przepisy. Wielką przyjemność sprawia mi pieczenie własnego chleba. Powiem Wam, że taki chleb jest o wiele bardziej syty niż taki ze sklepu, wystarczy zjeść kromkę lub dwie i już się jest najedzonym. No i jest pozbawiony "wspaniałych" ulepszaczy. 

Zapraszam na kromeczkę :-)


Składniki:

- 350 g mąki jaglanej
- 1/3 szklanki siemienia lnianego złotego
- 1/3 szklanki słonecznika
- 900 g ciepłej wody 
- 3 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżki zakwasu + szklanka mąki żytniej typ 1400 + szklanka ciepłej wody

Wykonanie:

Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc pod przykryciem - zakwas rośnie od 10-14 godzin.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, słonecznik i siemie lniane, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiamy wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 5 godzin. W czasie pierwszej godziny trzy razy powinniśmy zamieszać ciasto na chleb. 
Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy masłem lub olejem, do blaszek przekładamy ciasto na chleb.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.







23 komentarze:

  1. Jeszcze nie tak dawno panowała moda na diety i większość zalecała wyeliminowanie pieczywa z codziennych posiłków. Białe pieczywo- może i owszem nie jest najzdrowsze, ale taki domowy chlebek z wartościowych składników- samo naturalne zdrowie i smak :) Poproszę kromeczkę lub dwie na śniadanie :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczywo powinno być obecne przy zdrowej diecie :-) częstuj się Madziu :-)

      Usuń
  2. Marzenko to ja wpraszam się kromeczkę pysznego domowego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejny fajny chlebuś Marzenko- porywam kromeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! Chleba kupnego szczerze mówiąc prawie nie jem, ale taki na pewno by mi smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleb wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ja lubię domowe pieczywo :) wyszedł Ci znakomity:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak domowe pieczywo, aż się chce je jeść

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam zakwas z mąki gryczanej. Może być? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczywiście. Może być w zasadzie zakwas z każdej mąki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wyrósł! Nie ma nic lepszego niż własny chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zazdroszczę Ci tego zamiłowania do pieczenia domowego chleba, trudno mi się za to zabrać:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka po prostu :)
    Chlebek bardzo pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. smaczny chlebek, domowy- najlepszy

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi