Follow by Email

czwartek, 21 maja 2015

Pizza i szparagi w towarzystwie szynki


Dzisiaj na obiad poleca się pizza, na cienkim cieście z moimi ulubionymi składnikami. Szparagi to obowiązkowa pozycja wiosną, oczywiście ser, pesto i bazylia, towarzystwo szynki pata negra dopełniło smaku. Macie ochotę na kawałek to zapraszam. Pizze zrobiłam wczoraj, chodziły za mną szparagi i zdecydowane smaki. Pogoda wczoraj też paskudna, najpierw duchota a potem deszcz. Jakoś ten maj taki w kratkę. Miłego dnia Wam życzę.


Zapraszam na kawałek :-)


Składniki:

- 270 g mąki pszennej 
- 15 g świeżych drożdży
- 120 g ciepłej wody
- pół łyżeczki soli i cukru
- 1 łyżka oliwy

- połowa pęczka szparagów
- 2 łyżeczki zielonego pesto
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- 2 łyżeczki przyprawy pomidor suszony z bazylią i czosnkiem
- 200 g sera żółtego
- 1 gałązka selera naciowego
- kawałek pora
- 40 g szynki pata negra
- pół papryki czerwonej szpiczastej
- garść świeżej bazylii

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier oraz oliwę, wodę mieszamy z drożdżami i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Ja wyrobiłam w moim Thermomix - czas 1,5 minuty, poz. Interwał. 
W tym czasie obgotowujemy chwilę szparagi i kroimy je na mniejsze części. Przekładamy do miski. Ser ścieramy na tarce, paprykę kroimy na kawałki a szynkę rwiemy na mniejsze porcję.
Ciasto na pizze rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę posmarowaną olejem. Ja mam taką specjalną balszkę do pizzy z dziurkami. Rozciągamy dłońmi na całej powierzchni, robimy dziurki widelcem na całej powierzchni.  Pizzę smarujemy pesto i ketchupem, rozkładamy połowę sera, układamy pokrojony por i seler naciowy, szparagi, paprykę i szynkę. Posypujemy przyprawą do pizzy oraz pomidorami suszonymi z czosnkiem i bazylią.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 20 minut. Następnie posypujemy pizzę posiekaną bazylią i pozostałym serem i pieczemy jeszcze 15 minut. Po upieczeniu kroimy na kawałki i przekładamy na talerze. Możemy polać ketchupem lub sosem czosnkowym.






43 komentarze:

  1. Marzenko nie mogę zaglądać na Twojego bloga.:) Narobiłaś mi ochoty na pizzę. Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto świetnie się nadaje na podkład do pizzy, ja je zmieszam ze śmietaną, fajnie się uzupełniają. Wiesz...ja kawałek bardzo chętnie, ale szparagi to sobie możesz wziąć. Nie jestem ich wielką fanką :) Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezbyt lubię pizzę, ale taką wersję na pewno bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie wersja domowej pizzy na bogato. Ile tu wspaniałych dodatków. Domowe pizzę są najlepsze, choć przyznam się szczerze, że domowej na bardzo cienkim cieście jeszcze nie jadłam :( pozdrowionka serdeczne, miłego dnia życzę :) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności . Uwielbiam wszystkie składniki, to więc zdecydowanie cos dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że szparagi nas nie zachwyciły, ale pizzę bym wciągnęła:))

    OdpowiedzUsuń
  7. To mi smaka narobiłaś teraz tą pizzą :)) Oj :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj :-) to zapraszam. Podzielę się - obiecuję :-)

      Usuń
  8. Cudowna pizza, moje smaki zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pizza obojętnie z czym by nie była zawsze smakuje genialnie xD Aż czujemy jej zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł. Pizzy ze szparagami jeszcze nigdy nie jadłam. Moja z reguły jest bardziej klasyczna- pieczarki, ser, kukurydza, papryka i ogórki;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pizza idealna, bardzo ciekawe dodatki, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uświadomiłaś mi jak dawno nie robiłam pizzy, a wiadomo że własnoręcznie wykonana smakuje najlepiej :)
    Twoja wygląda bardzo smacznie, a w połączeniu ze szparagami to już w ogóle mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smakowicie, chętnie bym spróbowała :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. no taka pizza to musi byc pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na pizze, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Już jestem! ;) Siedzę gotowa z podbródkiem i czekam na ten apetyczny kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. porządny kawał pizzy ze składnikami na bogato!

    OdpowiedzUsuń
  18. Same pyszności! I to połączenie smaków - mmmm ;)!

    OdpowiedzUsuń
  19. Szparagowa fantazja, tak bym ją nazwała ;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. Najlepsza pizza wychodzi na cieście francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Och tak! Idealna! Szparagi podczas sezonu to obowiązkowa pozycja na pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szparagi ach te szparagi, wszędzie szparagi :-)

      Usuń
  22. Idealna domowa pizza :) Ze szparagami to super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  23. Przecudowne! Aż mi ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pizza pysznie skomponowana w smaki...

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo smaczna propozycja. Wygląda pysznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pycha! Wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi