Follow by Email

wtorek, 12 maja 2015

Tarta z rabarbarem



Uwielbiam rabarbar. Co prawda jako dziecko go nie znosiłam, pamietam jak mama robiła kompot z rabarbarem, ciasta a ja uciekałam wtedy z kuchni. A teraz mogę go jeść bez końca. Mamy już rabarbar w sklepach, więc można poszaleć. Moją pierwszą propozycją jest tarta z rabarbarem, wyszła pyszna. Kwaśny rabarbar miesza się ze słodyczą, płatkami owsianymi i migdałowymi. Jak dla mnie rewelacja, do kawki pasuje idealnie.


Zapraszam :-)


Składniki:

- 100 g mąki pszennej razowej
- 160 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli

- rabarbar - około 350 g po obraniu
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki brązowego cukru
- 50 g płatków migdałów

Wykonanie:

Do miski wrzucamy pokrojone, zimne masło i mąki. Rozdrabniamy palcami jak na kruszonkę. Jak już się wszystko ze sobą dobrze połączy to dodajemy żółtka, jogurt, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chowamy na godzinę do lodówki.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier i płatki, podgrzewamy i mieszamy, aż się cukier rozpuści a płatki będą oblepione słodyczą. Dodajemy do rabarbaru i mieszamy. 
Przygotowujemy formę do tarty, smarujemy ją olejem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wyciągamy ciasto z lodówki. Na podsypanym mąkę blacie rowałkowujemy na owalny placek, nawijamy na wałek i przenosimy na naszą formę, wylepiamy całość. Ciasto podpiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zarumieni. Następnie wyciągamy i wkładamy na ciasto nasz rabarbar, pieczemy jeszcze 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i kroimy na kawałki. Można podać na ciepło z lodami.






Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

46 komentarzy:

  1. Rabarbar to właściwie pierwsze sezonowe warzywo z którego robi się doskonałe słodkie desery. Tarty nie piekłam. Chyba spróbuję, bo to szybko się robi i smacznie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbar lubię, moje sadzonki są jeszcze malutkie i znoszę go kilogramami:)
    Fajny przepis Marzenko i chętnie poczęstuje się kawałkiem do porannej kawki:)
    miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tylko dorwę rabarbar to koniecznie albo zrobię go z ciastem kruchym i pianką, albo właśnie z taką tartą. Piękna! Dawno już nie smakowałam rabarbaru. Pychotka. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pianką ciasto rabarbarowe uwielbiam :-) miłego dzionka :-)

      Usuń
  4. Marzenko to się zgrałyśmy z tartami. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też rabarbar prosi się o zerwanie i jakiś wypiek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam takie tarty namiętnie rok temu, pyszne są:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas kiedyś rósł w ogrodzie i nikt go nie chciał jeść więc mama go rozdawała, a w końcu wykarczowałą. A teraz człowiek zmądrzał a rabarbaru w ogrodzie brak :( Wpraszam się do Ciebie na kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  8. My za to zawsze uwielbiałyśmy rabarbar z cukrem xD Taka tarta jest idealna dla nas :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jeszcze nic z rabarbarem nie zrobiłam :( Muszę to nadrobić, bo bardzo go lubię :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie kochana. Korzystajmy póki jest :-)

      Usuń
  10. Super tarta, chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. rabarbar,,pycha! ja od zawsze lubiłam,kiedyś to nawet taki surowy jadłam bez cukru,:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja również kiedyś nie lubiłam rabarbaru, pamiętam jak babcia robiła kompot a ja go nie znosiłam. Od momentu jak zrobiłam z nim ciasto stałam się jego fanką.
    Tarta na pewno jest smaczna no i pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham tarty i bardzo lubie rabarbar, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię ciasta z rabarbarem :) podoba mi się przepis na ciasto :) chętnie taką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepiękna tarta! Musze w końcu kupić rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dla mnie koniecznie z gałką lodów! pyszne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No u nas szybko zniknęła, następnym razem zrobię z lodami :-)

      Usuń
  17. Pycha! uwielbiam tarty z rabarbarem jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  18. Kupiłam wczoraj rabarbar i tak sobie czeka na swoją kolej;) Jutro muszę się za niego zabrać a tarta z pewnością pycha!

    OdpowiedzUsuń
  19. świetne wykorzystanie rabarbaru!

    OdpowiedzUsuń
  20. U mnie też rabarbar, ale w ciście sypanym :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja od zawsze lubię rabarbar i w sezonie jem go bardzo często;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak byłam mała to zajadaliśmy rabarbar z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tarta z rabarbarem to jest to! Pysznie to zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszna , uwielbiam tarty i rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pysznie wygląda! Zjadłabym z ogromną checią..

    OdpowiedzUsuń
  26. Też przepadam za rabarbarem, tarta musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. przymierzam się do tarty z rabarbarem! Twoja wygląda mocno zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  28. tez kiedyś nie przepadałam za rabarbarem, a teraz z nim szaleję w kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi