Follow by Email

niedziela, 3 maja 2015

Zapiekanka wiosenna



Dzisiaj zapraszam Was na pyszną zapiekankę, którą przygotowałam wzorując się na zapiekance jaką robiliśmy na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Lidla z Karolem Okrasą. Ja do mojej zapiekanki dałam filet z kurczaka, w orginalnej wersji użyty był dorsz. Następnym razem przygotuje ją właśnie z rybą.
Troszeczkę ją zmodyfikowałam i dodałam składniki jakie miałam pod ręką i jakie udało mi się kupić. Wyszła pyszna i polecam ją Wam do zrobienia. Pyszne smaki i bogactwo aromatów. W smaku jest lekko pikantna, ale możecie ją przygotować bez papryczki peperoni, lub dać jej znacznie więcej jak wolicie ostrzejsze smaki. Zapiekankę przygotowałam z warzyw jakie dostałam od Eko Farma Świętokrzyska jako nagrodę za wygraną w konkursie.

Zachęcam do spróbowania :-)

Składniki:

- świeży karczoch (lub w puszce)
- mały fenkuł
- 1 kg młodych ziemniaków
- połowa brokuła
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małego pora
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- kawałeczek imbiru
- garść świeżej kolendry
- oliwki czarne - 2/3 słoiczka
- 1 mała cukinia
- 1 papryczka peperoni
- sól i biały pieprz

- podwójny filet z kurczaka
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki tartego imbiru
- łyżka posiekanej świeżej kolendry

- oliwa - 2 łyżki
- ocet sherry - 1 łyżeczka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Filet z kurczaka zamarynować - łyżkę oliwy mieszamy z sosem sojowym, miodem i posiekanym drobno imbirem. Polewamy mięso i posypujemy po wierzchu posiekaną kolendrą. Chowamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinkach do miękkości, wystudzić. Najlepiej wybrać małe ziemniaki i ugotować je w całości. Papryki pokroić w większą kostkę i wrzucić na patelnię lub duży rondel z łyżką oliwy. Posypać solą i białym pieprzem. Dodać brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażyć chwilkę i dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Karczocha obrać z wierzchnich liści i wyciąć środek, pokroić na kawałki, fenkuł także pokroić najlepiej w paski. Dodać do papryki i dalej dusić na małym ogniu. W razie potrzeby można dodać ciut wody. Dodać pokrojony w kostkę por, szalotkę i czosnek w płatki. Wrzucić oliwki przekrojone na pół oraz pokrojoną paprykę peperoni i posiekany drobno imbir. Warzywa powinny być lekko podduszone, tak na pół twardo. 
Kurczaka wrzucić na patelnię i podsmażyć. Ziemniaki pokroić w grubsze plastry i wymieszać z warzywami, można jeszcze doprawić solą i białym pieprzem, ewentualnie dodać odrobinę papryki ostrej mielonej (jak ktoś lubi bardziej pikantne smaki, lub dodać więcej papryczki peperoni). Dodać posiekaną kolendrę - garść wystarczy i wymieszać ze sobą.
Do naczynia żaroodpornego włożyć 3/4 warzyw i rozłożyć kurczaka pokrojonego w grubsze paski, przykryć pozostałymi warzywami. W kubeczku rozmieszać 1 łyżkę oliwy, małą łyżeczkę octu sherry, posiekany drobno czosnek i 2 łyżki wody, polać takim sosem warzywa po wierzchu. Naczynie wstawić do piekarnika na 20-25 minut, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół, na początu można przykryć na 10-15 minut i ostatnie 10 minut piec bez przykrycia. 
Podawać posypane świeżą kolendrą.








27 komentarzy:

  1. Robię czasami podobne zapiekanki, ale bez kurczaka i zawsze wychodzą przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe smaki. Nigdy nie próbowałam karczocha. Muszę coś takiego pysznego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem, że już po samym wyglądzie bym jej chciała skosztować. Baaa, skosztować- skusić się na większą porcyjkę :) Uwielbiam takie zapiekanki o wyrazistym smaku. Dawno nie jadłam i bardzo tego żałuję. Przepis konfiskuje, będzie jak znalazł na obiadek kiedyś. Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu polecam, ta zapiekanka to prawdziwe bogactwo smaków :-)

      Usuń
  4. właśnie za te wszystkie warzywa kocham wiosnę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie dobroci z samego rana... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe i oryginalne składniki. Chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszna Marzenko:) cudownie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Znakomita zapiekanka :) Talerz pełen smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna, zdrowa i pełna warzyw zapiekanka, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Do karczoch się przymierzam. Ale Twoja zapiekanka podoba mi się. Już czuję jak pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię zapiekanki, karczocha i fenkułu jeszcze nie jadłam ale myślę, że ta zapiekanka i tak by mi bardzo smakowała :) wyglada bardzo apetycznie :) Pozdrawiam majówkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapiekankę można przygotować z różnych warzyw :) pozdrawiam Gabrysiu :-)

      Usuń
  12. Niezły skład, można powiedzieć, a raczej napisać...niezły wypas :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jej te zapieczone warzywka to od razu byśmy z talerza zwinęły :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Cóż za bogactwo pysznych składników i przypraw - to musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda bardzo apetycznie :) i ma ciekawe składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam dania, w których królują warzywa!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wiosenna, smaczna, zdrowa i kolorowa.
    Uwielbiam zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetna zapiekanka :) Lubię takie warzywne!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi