Follow by Email

piątek, 19 czerwca 2015

Dżem truskawkowy z miętą



Dzisiaj mam dla Was szybką propozycję na dżem truskawkowy zrobiony z cukrem trzcinowym żelującym od Diamant. Wystarczy dosłownie chwila i już możemy się cieszyć pysznym smakiem owoców zamkniętych w słoiku. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i już mam miejsce w piwnicy na nowe przetwory. Do truskawek dodałam posiekaną miętę, która nadała bardzo fajny i orzeźwiający posmak. 



Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg truskawek
- kilka listków świeżej mięty (ja dałam 20)

Wykonanie:

Truskawki obrać z szypułek i umyć. Wrzucić do garnka i zmiksować blenderem, ja zmiksowałam tak nie do końca na papkę. Dodać posiekaną drobno miętę i cukier trzcinowy żelujący. Wstawić na gaz i podgrzać, gotować około 5 minut i przełożyć do słoików, zakręcić i ustawić na chwilę do góry dnem. I już mamy gotowy pyszny dżemik.





55 komentarzy:

  1. Swietny pomysl z ta mieta! musze sprøbowac!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, dżemu z miętą nigdy nie robiłam ; ) I ten cukier wygląda ciekawie... Ma on jakieś konserwanty w sobie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu nie ma konserwantów :-) a dżemik pyszny, polecam :-)

      Usuń
  3. z miętą jeszcze dżemu nie próbowałam :) ale też w tym roku chyba raczej nie spróbuję... może w przyszłym :) :********

    OdpowiedzUsuń
  4. Co prawda wolę konfitury-całe owoce, ale muszę przyznać,że taki dżem od kaszki manny-to musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. taki dżem musi być pyszny!!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubie przetwory z truskawek :) dżemik wyśmienity, ale z mietą jeszcze nie próbowałam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. No pyszniutki :)) My wszyscy za truskawkami przepadamy, więc na pewno by nam bardzo smakował :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj kochana, jestem pewna że będzie smakował :-)

      Usuń
  8. Widzę, że szybko się robi to coś dla mnie :) I dodatek mięty brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodanie świeżej mięty to świetny pomysł, muszę spróbować :)
    akurat mamy mięte na balkonie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie cudeńko :) Powiem babci,by coś takiego zrobiła.Ona uwielbia robić dżemy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne połączenie Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojej jak ja dawno nie jadłam takiego domowego dżemu... coś fantastycznego! :-) Jeszcze pomysł z miętą jest genialny, fajne orzeźwienie słodkiego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie mi Pani uświadomiła, że pora robić dżem z truskawek. Z pewnością wypróbuję przepis oraz podzielę się opinią
    Smakosz

    OdpowiedzUsuń
  14. robiłam taki dżem z mięta i truskawkami rok temu. Moja rada ? Zostaw jeden słoiczek na za rok, i po roku otwórz. Aromat jest niesamowity ! Mięta jest o wiele lepiej wyczuwalna :} pycha...zjadłam słoiczek za jednym posiedzeniem, łyżeczką :}

    OdpowiedzUsuń
  15. pycha,a do tego świeże pieczywko albo chałka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie mogę przekonać się do robienia przetworów, może za rok:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Z miętą musi być pyszny, ja ostatnio robiłam z rabarbarem i truskawkami, także wyszedł bardzo dobry :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś pyszny :-) ja z rabarbarem robiłam rok temu i z kokosem :-)

      Usuń
  18. lubię gęste dżemy, truskawkowy musi być obowiązkowo na zimę;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko, ale smaka robisz takimi domowymi przetworami! Już widzę milion deserów, czy śniadań z jego użyciem! :) Obstawiam, że kolejny przepis to będzie właśnie deser z tym rewelacyjnym i prostym dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu muszę zrobić kolejną porcję bo już mało co zostało :-)

      Usuń
  20. Jeśli truskawkowy to na pewno był pyszny :):)

    OdpowiedzUsuń
  21. My już mamy swój zapas dżemów truskawkowych też zrobiony :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Moje smaki, idealny dżem do naleśników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dzisiaj jadłam z nim naleśniki :-)

      Usuń
  23. Pyszny dżemik, do chałki z kruszonką pasowałby idealnie. Dodatek mięty jest ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetna konfitura, bardzo lubię takie dżemy

    OdpowiedzUsuń
  25. U mnie dżemik w planach, ale czekam na ładniejszą pogodę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniały dżemik do świeżej bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. No proszę i już można spiżarnię pomału zapełniać. Ale myślę, że był tak smaczny, że nie zdążył znaleźć się w słoiku....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No masz rację Krysiu, już prawie nic nie ma :-) ale planuje już kolejne porcję :-)

      Usuń
  28. Dzemy domowe są najlepsze.Ze śliwek powidła również są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  29. Swietny pomysl na domowy dzemik. Jutro zabieram sie do pracy,czyli robie dzemik z Twojego przepisu:-). A ile gram ma jeden,taki cukier zelujacy,bo musze zlecic komus ten zakup:-P? Dziekuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  30. Mario jeden cukier ma 500 g i starcza na 500 g owoców :-) cieszę się, że spróbujesz :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. pychotka, dżemy truskawkowe i truskawka-rabarbar już za mną. z mięta nigdy nie robiłam. Świetny jest ten cukier! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. A do tego domowa bułeczka drożdżowa...pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Mięta doskonale komponuje się z truskaweczkami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  34. koniecznie musze wypróbować! uwielbiam truskawki, uwielbiam mięte, uwielbiam dżem! :D
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi