Follow by Email

sobota, 20 czerwca 2015

Tarta z budyniem, rabarbarem i truskawkami


Jak zobaczyłam tą tartę u Agnieszki to postanowiłam taką zrobić, chociaż nieco inaczej ją przygotowałam. Kruche ciasto, budyń, rabarbar i truskawki skomponowały się wspaniale. Tarta smakuje rewelacyjnie, zdecydowanie ją polecam do zrobienia. My zajadamy się nią dzisiaj ze smakiem.
Taką tartę możemy przygotować także z innymi owocami, na takie upalne dni będzie doskonałym deserem przy filiżance pysznej kawy. Ja Was zostawiam z tartą, a sama zbieram się na warsztaty z kuchni włoskiej do Poznania, oczywiście relację zdam po powrocie. Miłej soboty Wam życzę.

Zapraszam :-)

Tartę podałam z kawą na naczyniach z kolekcji New Hollis Gold Porcelana Bogucice.

Składniki:

- 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
- 70 g cukru trzcinowego
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 150 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 5 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu) Ale Raj
- 2 budynie waniliowe
- 700 g mleka
- 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitolu) Ale Raj

Wykonanie:


Do miski wrzucamy mąkę, zimne masło, cukier i jajko, szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy ciastem formę do tarty, także boki ( u mnie 24 cm). Nakłuwamy widelcem po całości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Tartę wyciągamy i przygotowujemy budyń - do garnka wlewamy 600 ml mleka i łyżkę cukru trzcinowego, zagotowujemy. W pozostałych 100 ml mleka rozpuszczamy dwa budynie, wlewamy do mleka i mieszamy, aż zrobi się budyń, odstawiamy. Na patelnię wrzucamy obrany i pokrojony na kawałki rabarbar oraz pokrojone truskawki, wsypujemy 5 łyżek cukru trzcinowego i mieszając gotujemy około 10 minut, aż zgęstnieje i odparuje masa. Odkładamy, aby wystygła. Na upieczoną tartę wykładamy budyń (lekko ciepły) oraz na budyń masę owocową. Schładzamy tartę w lodówce. Następnie kroimy na kawałki. 









53 komentarze:

  1. Z taką boską tartą to byłaby przesłodka sobota :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie Ci wyszła! Bardzo mi się podoba dodatek truskawek! Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowita tarta, idealna na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie stygnie mi podobne ciasto tylko jeszcze z bezą na górze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka piękna tarta, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę kawałek tej tarty :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  7. przepis zapisuję do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś robiłąm podobną, tylko z galaretką i bez rabarbaru, wygląda przepysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. no i nie musiałam długo czekać na wykorzystanie dżemu! :) a taki kawałek ciacha na pewno rozpogodzi ten pochmurny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bosko, przepięknie. Musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja właśnie piję kawę... przydałby mi się do niej taki kawałeczek, mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjnie cienka i tak apetyczna, że bym się na nią rzucila:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychotka! Bez względu na ilość kalorii uwielbiam tatry a ta wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham tarty, zarówno na słodko jak i na wytrawnie :-)

      Usuń
  14. pierwszy raz widzę tartę z budyniem i rabarbarem. muszę przyznać, że wygląda bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wszędzie widzę te połączenia truskawek z rabarbarem a jeszcze nigdy go nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ rewelacyjnie ona wygląda! Przepyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam wszystko co ma w sobie budyń, dlatego ten przepis bardzo mnie zainteresował. Koniecznie muszę go wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  18. pięknie i na pewno musiała być bardzo pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, smakowała rewelacyjnie i szybko uciekła z talerza :-)

      Usuń
  19. Przepysznie wygląda taka tarta :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. No i masz- idealne ciasto na niedzielny podwieczorek :}

    OdpowiedzUsuń
  21. tarta wygląda świetnie, sama mam na nią ochotę tylko ciągle czasu brak, a wkrótce i truskawek nie będzie:(
    udanych warsztatów, pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  22. budyń, rabarbar, truskawki - pychota!

    OdpowiedzUsuń
  23. wprosiłabym się na taką tartę:))

    OdpowiedzUsuń
  24. Ustawiam się w kolejce po kawałek tej pysznej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Rabarbar z truskawkami to wspaniałe połączenie do tego jeszcze z budyniem, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  26. To musiało smakować magicznie !! :) Uwielbiam truskawki i rabarbar w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kolejny pyszny przepis,jak z najlepszej cukierni,spod ręki mistrza:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Doskonałe ciasto na weekend. Smacznie bo połączyłaś świetne smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi