Follow by Email

środa, 29 lipca 2015

Ciastka francuskie z twarogiem



Spodziewacie się niezapowiedzianych gości, macie ochotę na coś pysznego i słodkiego, to te ciastka z pewnością zdadzą egzamin. Ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem, rodzynkami i żurawiną. Coś szybkiego, coś pysznego. Tak było wczoraj, telefon od znajomych, że wpadną na małą kawkę bo są przejazdem.
No to szybko trzeba przygotować coś do kawki, ciasto francuskie miałam akurat w lodówce - prawie zawsze jest w lodówce, tak samo twarożek. Raz dwa i deser był gotowy. Pyszności.

Ciastka podałam na talerzach z kolekcji Jesień od Porcelana Bogucice.

Zapraszam :-) może i Wy wpadniecie przejazdem na kawkę :-)


Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- kostka twarogu - 200 g
- łyżeczka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ksylitolu  + do posypania 
- pół łyżeczki cynamonu  
- łyżka żurawiny suszonej 
- łyżka rodzynek 

Przygotowanie:

Rozkładamy ciasto francuskie i dzielimy je na pół. Na jednej połowie robimy kieliszkiem koła. W misce rozdrabniamy widelcem twaróg z jogurtem, dodajemy ksylitol i cynamon, wrzucamy rodzynki i żurawinę. Rozkładamy farsz na cieście francuskim (łyżeczką rozkładamy farsz w kształcie koła) i smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem, przykrywamy częścią ciasta z dziurkami. Palcami przyciskamy ciasto wokół dziurki z farszem. Pozostałymi kółkami z ciasta przykrywamy farsz, robimy takie czapeczki. Smarujemy ponownie całe ciasto rozbełtanym jajkiem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość posypujemy cukrem brzozowym a dodatkowo czapeczki posypujemy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół przez około 25 minut, aż ciastka się zarumienią.






40 komentarzy:

  1. Kiedyś uwielbiałam ciastka francuskie.Zaprzyjaźniony cukiernik przywiózł świeżuteńkie rożki z różnymi dodatkami. Były pyszne i zjadłam ich chyba zbyt dużo.Odchorowałam strasznie i od ponad 20 lat nie dość,że nie jem ciasta francuskiego, to nawet zapach mi przeszkadza:)
    Łakomstwo zostało ukarane i zostało tylko popatrzeć na piękne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak miałam z pewnym ciastem i teraz na niego patrzeć nie mogę, ba nawet jak o nim pomyślę to mnie mdli :-)

      Usuń
  2. Szybko i smacznie. Poproszę jedno do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie :) Dawno już takich nie jadłam :p

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co jest z ciastem francuskim, zarówno na słodko jak i na słono. Moje ulubione połączenie to chyba ze szpinakiem i pleśniowym serem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię. Miałam ostatnio robić, ale jakoś wyszło tak, że nie zrobiłam- nie wiem czemu!

    OdpowiedzUsuń
  6. alez smakowicie wyglądają, ciasto francuskie lubię czasem pochrupać na słodko i na słono ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka wyglądają pysznie i na pewno tak samo smakują. Jedno do czego bym się przyczepiła to ten ksylitol, a potem zwykły cukier. Nie rozumiem panującej ostatnio mody na ten ksylitol. Wiem, że ma mniej kalorii, ale czy nie jest przesadą stosowanie go do wszystkiego, a w tym przypadku łączenie z "normalnym" cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu ja ostatnio lubuję się w cukrze brzozowym i w tym przepisie również go użyłam. Posypałam nim również wierzch. Wolę go używać do wypieków :-)

      Usuń
  8. Takie smakowitości lubię i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczną masz filiżankę,lubię tego typu gadżety:)ciacho też przypadło mi do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne, bardzo lubię takie ciastka :) Wpraszam się na jedno :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię takie szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale dawno nie jadłyśmy ciasta francuskiego :P Oj chyba się wprosimy na te ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł na szybki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  14. U Ciebie Marzenko zawsze jest pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, ale profeska, wyglądają jak z mojej piekarni, pięknie to wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenko czasami takie szybkie przepisy bardzo sie przydają :)

    OdpowiedzUsuń

  17. Ciasto francuskie w każdej postaci - ciasteczka zjawiskowe - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciastka francuskie z twarogiem brzmią świetnie, ale ja pewnie użyłabym domowego ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja jeszcze nigdy nie robiłam własnego. Muszę spróbować :-)

      Usuń
  19. Uwielbiam ciasto francuskie, kolejna super propozycja na jego wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pychotki, smakują świetnie, a są błyskawiczne do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto francuskie plus twarożek, no lepiej być nie może! Oj jadłabym takie pyszności, jadła :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Połączenie super :)) Ciasto francuskie jest świetne :))

    OdpowiedzUsuń
  23. :) A masz jakiś fajny przepis na swoje ciasto francuskie - tez można go zamrozić i w razie nieoczekiwanej inwazji gości jest "akurat"

    OdpowiedzUsuń
  24. Znam tą porcelaną. Kilka, nieeee kilkanaście lat temu kupiłam koleżance na ślub cały serwis:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Faktycznie świetny pomysł na wizytę niespodziewanych gości. Czas wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi