Follow by Email

sobota, 29 sierpnia 2015

Baba jogurtowa


Mam dla Was dzisiaj małą odmianę. Będzie ciasto, ale bez owoców i pieczone. To baba jogurtowa, która urzekła mnie swoim smakiem. Ostatnio koleżanka z pracy podrzuciła mi kawałek na posmakowanie i ja też ją upiekłam. Nigdy wcześniej nie robiłam baby jogurtowej, ale już teraz wpisuje ją na stałe. Jest po prostu pyszna. Miarką do zrobienia tej baby jest kubek jogurtu naturalnego mający 200 g.

Zapraszam na kawałeczek :-)

Składniki:

- kubek jogurtu naturalnego 200 g
- kubek oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1,5 kubka cukru - ja dałam 1,5 kubka cukru brzozowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kubki mąki pszennej
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Do miski wrzucamy jogurt, olej, cukier, cukier z wanilią, jajka i skórkę oraz sok z cytryny. Mieszamy wszystko razem trzepaczką. Dodajemy mąkę i proszek i ponownie mieszamy trzepaczką lub drewnianą łyżką. Blaszkę do keksa prostokątną smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wykładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut, aż się babka zarumieni i upiecze, sprawdzamy suchym patyczkiem czy już się upiekła. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem lub możemy polać lukrem.











23 komentarze:

  1. Ciasta jogurtowe są naprawdę pyszne, i pasują do nich różne dodatki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką mięciutką babkę dodatkowo nawet polałybyśmy jogurtem naturalnym :D Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam już kilka razy...prosto i smacznie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Co prawda za babkami nie przepadam, ale taka pyszna jogurtowa to jak najbardziej! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze takie ciasta jadłam w towarzystwie kubka koktajlu owocowego- tak smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię ciasto jogurtowe :)
    wygląda i smakuje pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękna babeczka, jaka wyrośnięta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna :) to ja jeden kawałeczek ci skradnę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być pyszna, równie dobra byłabym z dodatkiem owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już dawno nie piekłam takiego ciasta. Ostatnio to tylko z owocami. A Twoja baba jest taka właśnie normalna, pyszna na którą ma się zawsze ochotę, żeby chociaż kawałek zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Potwierdzam ta baba jest bardzo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi smakować wybornie, pyszna babeczka

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasta jogurtowe :)
    Fajny kubeczkowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie, też znam tą babkę, że składniki mierzy się właśnie na podstawie kubka ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo lubię takie puszyste babki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Po tych wszystkich ciastach z masą i owocami, z chęcią zjadłabym taką smaczną babkę z kubkiem mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetna baba, wyszła ci wspaniale pulchna!;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajnie się ją odmierza, smaczna i praktyczna :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi