Chleb żytni z figą i orzechami



Jakiś czas temu miałam okazję być na warsztatach Boscha, gdzie tematem było pieczenie chleba. Bardzo mi zasmakował chleb żytni razowy z figami i orzechami. Ciężki, smakowity, prawdziwy bochen. Pomyślałam sobie, że podzielę się z wami tym przepisem bo naprawdę warto taki chlebek zrobić. Można go jeść dosłownie samego lub z jakąś fajną pastą, zresztą jedną pastę też wam przedstawię bo takiej jeszcze nie jedliście. 

Zapraszam na kromeczkę :-)


Składniki:

zaczyn
- 240 ml wody
- szklanka zakwasu aktywnego

ciasto
- 480 g wody
- 50 g fig
- 50 g orzechów włoskich
- szczypta soli

Wykonanie:

Do naczynia wsypujemy mąkę i wodę na zaczyn, dodajemy zakwas. Mieszamy i przykrywamy folią (robimy dwie dziurki), odstawiamy na 12 godzin aby zaczyn wyrósł. Następnie do miski wsypujemy mąki, wodę i zaczyn i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy pokrojone figi i posiekane orzechy i sól. Ponownie mieszamy, nie wyrabiamy długo. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Na papierze do pieczenia podsypanej mąką układamy uformowane bochenki, ja zrobiłam 6 bochenków i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 6-15 godzin. U mnie bochenki leżały sobie całą noc.  Do piekarnika wstawiamy blaszkę, aby się nagrzała w temperaturze 190 stopni. W przepisie jest pieczenie przez 15 minut w temperaturze 250 stopni i potem 20 minut w temperaturze 200 stopni, ja natomiast piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 190 stopni, wy upieczcie jak chcecie. Studzimy na kratce. 





Komentarze

  1. Taki kształt chleba bardzo mi się podoba. Ta kratka na wierzchu to dodatkowy jego atut. Fantastycznie wygląda. W przekroju widać jak pysznie nadziałaś swój chlebuś. Zjadłabym taką kromkę teraz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę od razu cały bochenek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejć! Ale cudowny! Pięknie się prezentuje, zarówno na zewnątrz jak i w środku ;) I do tego jaki zdrowy. A figi i orzechy na pewno nadały mu ciekawego smaku :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko wspaniały chlebek. Z tych sześciu bochenków jeden możesz podrzucić do Warszawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale u Ciebie dobroci! Aż tu u mnie mi zapachniało świeżym chlebem:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda wspaniale!!
    muszę wypróbować przepis, bo takiego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zastanawiałam się, czy figa nie "dosładza" tego chleba?
    Powiedz jeszcze o swoich wrażeniach smakowych podczas jego konsumpcji ;)
    Aż jestem ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana no właśnie chleb nie jest słodki, czuć lekką nutę fig, ale to bardzo przyjemne doznanie smakowe. Chleb jest ciężki i syty. Ja jadłam go z masłem a potem z pastą z fasoli. Bardzo mi smakował, ale ja lubię takie żytnie chleby :-)

      Usuń
  8. Też bardzo lubię takie połączenie, chleb żytni z orzechami i bakaliami... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super dodatki do chleba :D Nasz zakwas już dwa razy umarł, więc się trochę zniechęciłyśmy i nie wiemy czy do tego wrócimy :/

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały chleb, świetnie nadziany, z chrupiącą skórką, doskonały! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam taki na śniadanie ale niestety ja muszę raczyć się kupnym... :-) Twój wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super chlebek :) Domowe najlepsze :)

    Ja właśnie piekę chleb sandwich i jeśli wyjdzie to też się pochwalę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam figi, ale w chlebie ich jeszcze nie jadłam :p Twój wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebek z figą i orzechami to dla mnie nowość, zaintrygowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczny, niebanalny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O mamo, toż to cudowne jest !

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie przepadałam nigdy za pieczeniem chleba, ale kurcze, ten wygląda genialnie i wiem, że nigdzie takiego nie kupię. Jak się już zdecyduje to na pewno będę piekła ten ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały wypiek Marzenko :) zmieniłaś nazwę bloga?

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepiękny bochen! Czuję jak pachnie ciepłem domowego ogniska <3

    OdpowiedzUsuń
  20. ale piękny ci wyszedł ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  21. zapach tego chleba czuję przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.