Follow by Email

piątek, 7 sierpnia 2015

Konfitura z pomidorów i cebuli



Bardzo lubię pomidory i bardzo lubię cebulę. No to powstała konfitura. Coś podobnego robiłam na warsztatach z Olitalia i zapamiętałam ten wspaniały smak. To zrobiłam sobie własną konfiturkę w domu. Pasuje do wielu dań, do placków, do mięsa, do makaronu, do ryżu, do zapiekanek. Jest wiele możliwości a smak rewelacyjny.
Taką konfiturę możemy zrobić w większej ilości, zamknąć w słoiki, zapasteryzować i schować na potem. Albo przechowywać w lodówce przez jakiś czas, jak długo to nie wiem, bo u mnie znika w ciągu tygodnia. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1,2 kg pomidorów lima
- 400 g cebuli
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej 
- 1 łyżka oleju
- szczypta lub dwie chilli

Wykonanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę (taką większą). Do garnka wlać olej i dorzucić cebulę, chwilkę przesmażyć. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem  1 godzinę na małym ogniu. Następnie dodać cukier, sól i chilli. Gotować ponownie jeszcze około godziny, na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Ważne, aby odparować nadmiar płynów. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce. 









25 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twoje przepisy, konfiturka z cebuli jest pyszna. :-) Chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na szybki obiad jak znalazł :D Ryż, fasola i można zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie, a ze lubię i pomidory i cebulę to na pewno wypróbuję jedna porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zrobię, ale poczekam na krajową limę. Może mi się uda przechować na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj,ciężko się oprzeć takiej pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomidory - pod każda postacią! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka konfitura to mi się bardzo podoba, ja to zawsze robię z samych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł na konfiturę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda to fajnie i kolor ładny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie pomyślałabym, że z pomidorów można zrobić konfiturę, ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomidory uwielbiam pod każdą postacią a taką konfiturę zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam konfiturę z cebuli, zawłaszcza tą z czerwonej. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała konfitura :) Musi być idealny dodatkiem do ryżu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł na konfiturę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pomidory to moja wielka miłość, ale za cebulą nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje klimaty, na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniała konfitura Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi