Follow by Email

niedziela, 2 sierpnia 2015

Sernik na zimno z jagodami



Jak zobaczyłam ten sernik u Sosny to nie mogłam się mu oprzeć i musiałam go zrobić. Wyglądał tak apetycznie. Pyszne serowe nadzienie z nutą jagodową, ciasteczkowy spód i jagodowa galaretka, po prostu cudo. Może powinnam go nazwać jagodowe ciasto jak sugeruje Sosna, ale przecież mascarpone to także ser, więc niech już sernik pozostanie. Polecam go do spróbowania, nie jest skomplikowany, robi się go szybko a smakuje obłędnie. 

Zapraszam :-)


Składniki:

spód
- 200 g ciasteczek (dałam herbatniki maślane)
- 100 g roztopionego masła

ciasto
- 500 g serka mascarpone
- 300 g jogurtu naturalnego
- 200 g jagód
- 5 łyżek cukru brzozowego (możecie dać cukier puder)
- 5 łyżeczek żelatyny + 2 łyżki zimnej wody

wierzch
- 200 g jagód
- 150 g soku z jagód (lub innego)
- 150 g gorącej wody
- 1 galaretka czerwona (u mnie wiśniowa)

Wykonanie:

Ciasteczka zmiksować, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wylepić masą dno tortownicy (u mnie 26 cm). Wstawić ją na 15 minut do zamrażalnika.
Do miski wkładamy serek mascarpone i mieszamy go z jogurtem i cukrem. Jagody miksujemy blenderem i przekładamy do garnka. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Zmiksowane jagody podgrzewamy i rozpuszczamy w nich żelatynę, studzimy. Dodajemy masę powoli do masy z mascarpone i mieszamy. Przelewamy na spód z ciasteczek i schładzamy w lodówce. Następnie układamy na masie jagody, sok mieszamy z gorącą wodą i rozpuszczamy w nie galaretkę, studzimy i przelewamy na wierzch ciasta. Schładzamy ponownie, najlepiej jest zostawić ciasto w lodówce na całą noc. 







40 komentarzy:

  1. i znowu nie podzieliłaś się ze mną :P)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik? Na zimno? Z jagodami? Czy to nie brzmi jak niebo? :D Przeszłaś samą siebie naprawdę! Zjadłabym do ostatniego kawałeczka zwłaszcza, że absolutnie kocham sernik.

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiekny kolor:) coś dla Mnie Marzenko :* uwielbiam jagody!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. To ja się wpraszam na kawałek serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś wspaniałego! Idealny.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię robić serniki na zimno. Taki z jagodami musiał cudownie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A może też się za taki zabrać?

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie serniki na zimno, są idealne na upalne dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik na zimno to jeden z ulubionych deserów robionych przeze mnie dla znajomych.Z jagodami jeszcze nie robiłam,ale inne owoce już wykorzystywałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszedł świetnie! Miło widzieć ten przepis u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Serniki, serniczki, pianki, desery a wszystko kolorowe i owocowe....i za to najbardziej kocham lato:)
    Twój sernik jest bardzo apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niebo w gębie! Już czuję ten smak... Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo poruszyłaś moje kubki smakowe tym sernikiem. Genialny i piękny i.... chyba coś takiego zrobię, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. normalnie ślinka mi cieknie od patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ach, ten kolor! Cudo po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj jak ślicznie wygląda :) szkoda ze nie lubię sernika :P

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystko co jagodowe i sernikowe kochamy miłością bezwarunkową :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie się prezentuję i na pewno jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. czy zamiast zelatyny w proszku, moze byc w plastrach? jesli tak to ile tych plastrow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można użyć. A ile plastrów - naprawdę nie wiem, bo nigdy nie używałam jeszcze plastrów. Jedna łyżeczka żelatyny to 4 g czyli na ciasto potrzeba 20 g żelatyny w proszku. Może to pomoże :-)

      Usuń
    2. Doczytałam, źe jeden listek żelatyny to jedna łyżeczka. Ale trzeba sprawdzić opis na opakowaniu. Tam powinny być takie informację. Pozdrawiam :-)

      Usuń
    3. Doczytałam, źe jeden listek żelatyny to jedna łyżeczka. Ale trzeba sprawdzić opis na opakowaniu. Tam powinny być takie informację. Pozdrawiam :-)

      Usuń
    4. Tak można użyć. A ile plastrów - naprawdę nie wiem, bo nigdy nie używałam jeszcze plastrów. Jedna łyżeczka żelatyny to 4 g czyli na ciasto potrzeba 20 g żelatyny w proszku. Może to pomoże :-)

      Usuń
  20. dziekuje slicznie..!! czy te skladniki starcza na 30cm forme? jest potrzeba mnozenia skladnikow ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja forma ma 26 cm. Więc ciasto wyjdzie ciut niższe :-)

      Usuń
    2. Moja forma ma 26 cm. Więc ciasto wyjdzie ciut niższe :-)

      Usuń
  21. dziekuje bardzo. chyba polece szybko po zelatyne w proszku... :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniały jagodowy serniczek Marzenko, uwielbiam takie owocowe ciasta na zimno są idealne na upały :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Sosna ma genialne ciasta, super Ci to wyszło, sama bym chętnie skosztowała.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi