Follow by Email

niedziela, 9 sierpnia 2015

Zapiekanka makaronowa z warzywami



Uwielbiam makaron i chociaż raz w tygodniu musi być on obowiązkowo na obiad, uwielbiam warzywa i jem je niemal codziennie. Z połączenia tych moich polubień powstała pyszna zapiekanka. Zapiekanki mają to do siebie, że możemy poszaleć, dodać ulubione składniki, pomieszać, posypać tym i owym i zawsze wyjdzie coś wspaniałego. W sumie to za każdym razem może wyjść całkiem inne danie.
Będąc na ryneczku nakupowałam całe torby kolorowych warzyw i cały tydzień będą królowały w kuchni. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 400 g makaronu rurki
- 1 średnia cukinia
- 200 g fasolki szparagowej zielonej
- 4 łyżki konfitury pomidorowej
- 2 cebule
- 1 mały por
- 1 duża czerwona papryka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki zielonego pesto
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- 100 g sera żółtego
- esencja do duszonych warzyw (od Knorr)

Wykonanie:

Cukinię kroimy w kostkę, paprykę w kawałki, cebulę i por kroimy w paski. Fasolkę kroimy na mniejsze części (ja pokroiłam na pół). Wrzucamy warzywa na patelnię i zalewamy bulionem zrobionym z esencji do duszonych warzyw - ja wymieszałam ze szklanką gorącej wody. Dusiłam warzywa, aby zmiękły. Makaron gotujemy all dente i mieszamy z duszonymi warzywami., dodajemy konfiturę pomidorową i mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy pesto, sól i pieprz i wylewamy na makaron, delikatnie mieszamy. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25-30 minut, grzanie góra-dół. Ja piekłam 15 minut pod przykryciem a 15 minut bez. Zapiekankę przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną świeżą bazylią.




Esencję do duszonych warzyw otrzymałam od firmy Knorr razem z bardzo fajnym, spersonalizowanym przepiśnikiem. Dla zainteresowanych podaje skład esencji - bulion warzywny (woda, marchew, por, papryka czerwona, korzeń selera, sól, tłuszcz palmowy, cukier, ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki), substancje żelujące (guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego), ekstrakt z kozieradki, nasiona selera, korzeń lubczyka, gałka muszkatołowa, pieprz, syrop karmelowy, maltodekstryna. Osobiście bym wyrzuciła kilka składników, aby ekstrakt był pozbawiony zbędnych substancji - tłuszcz palmowy, gumę ksantanową i maltodekstynę. Zastanawia mnie także sensowność dodawania tych składników do żywności. Ogólne wrażenie  po dodaniu esencji - warzywa mi smakowały. Czy użyję je ponownie - raczej nie, ponieważ unikam substancji, które są nie wskazane dla naszego zdrowia. Być może firma pochyli się i stworzy esencję, która będzie wolna od zbędnych składników. 



27 komentarzy:

  1. Preferowałbym ser mozarella :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanki to moje ulubione dania! Twoja wygląda bardzo smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam absolutnie zapiekanki makaronowe. Najbardziej lubię taką z szynka w sosie serowym lub też ze szpinakiem i serem pleśniowym w sosie śmietanowym lub ricotty. Twoja wygląda przepyyyysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. zapiekanki uwielbiam, robię często z tego co mam w lodówce, albo to co trzeba szybko zjeść:)
    fajna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zapiekanki makaronowe są u mnie dośc często :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie rodzaje zapiekanek są dokładnie w naszym guście :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Makaronowe zapiekanki są u mnie mile widziane:)

    OdpowiedzUsuń
  8. moje smaki:) zapiekanka kusi aromatem warzyw i mozaiką kolorów:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj tak u mnie w kuchni też teraz królują warzywa. Sezon na nie jednak nie trawa wiecznie.
    Ta zapiekanka musi być pyszna, warzywa i makaron to super połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie warzywne zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma to jak makaron na obiad, :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam makarony z warzywami. Bardzo fajny pomysł na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. podpisuje się pod petycją o usunięcie zbędnych składników... wtedy chętnie bym taką esencję zakupiła... :) \
    zapiekanka wygląda na pyszną! :) :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Upał i warzywa to duet wręcz doskonały. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapiekanki makaronowe to fajna sprawa sama je uwielbiam i planuję zrobić :) Może skorzystam z Twojej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie zapiekanki mają swój urok i są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapiekanki uwielbiam i często goszczą one na moim stole. O esencji nie słyszałam. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam takie zapiekanki z warzywami, mniam : )

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja bardzo lubię zapiekankę makaronową z marchewką, kukurydzą i ogórkiem kiszonym, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie bym taką zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne! Zapiekanki faktycznie są genialnie proste i to takie sprytne pomysły na wykorzystanie resztek z lodówki ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam makarony, warzywa i zapiekanki, więc połączenie na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi