Follow by Email

niedziela, 27 września 2015

Faszerowane ziemniaki




Przypomniały mi się jedzone często latem i jesienią faszerowane ziemniaki. Zatęskniłam za ich smakiem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ziemniaki nadziewane mięsem, warzywami i ryżem. Przepis powstał już jakiś czas temu, znalazłam go porządkując bloga. No to go wrzucam i życzę smacznego.

Zapraszam :-)

Składniki:

- 300 g pieczarek
- 300 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka bazylii i majeranku
- 1 łyżka marchewki suszonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- około 2 kg ziemniaków
- 150 g sera żółtego
- 2 woreczki ryżu basmati z dzikim

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na pół i podgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. W tym czasie pieczarki ścieramy na tarce i chwilkę podsmażamy na patelni. Filet drobno kroimy, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i dusimy do miękkości na łyżce oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Do miski wrzucamy ryż, mięso, pomidorki, bazylię i majeranek, czosnek i marchewkę. Dodajemy pieczarki i mieszamy. 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki, które lekko wydrążamy łyżeczką, nakładamy do środka farsz z ryżu i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut, grzanie góra-dół. 
Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym, ketchupem lub surówką.








23 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ziemniaczki, często przygotuję na imprezy domowe - u mnie farsz zazwyczaj z tego co w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super niebanalnie podane ziemniaki :D One nie muszą być nudne z takimi dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na ziemniaki :)
    Ja poproszę z sosem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam kogoś, komu by posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo.. takich jeszcze nie jadłam.. :) Wyglądają świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. W sam raz na kolacje, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przede wszystkim super sam pomysł na wykorzystanie ziemniaka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas ziemniaków teraz pod dostatkiem:) Więc zrobię na pewno:)
    ściskam kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy by mi do głowy nie przyszło faszerować ziemniaki, pewnie dlatego że je bardzo rzadko jem:)) Okazuje się jednak że można z nich zrobić całkiem fajne faszerowane danie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ziemniaczki, aż zgłodniałam... będą inspiracją na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o tak, takie ziemniaczki, tylko owinięte w folię aluminiową i upieczone w ognisku,,,,,,,,,,,,mniam, rozmarzyłam sie:D

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię faszerować różne warzywa, a takich ziemniaków jakiś czas nie jadłam, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko biorę ten przepis, bo to moje smaki. Fantastycznie to wykombinowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak! Uwielbiam takie ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie wyglądają :) Ziemniaczki w każdej postaci uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ziemniaczki uwielbiamy:) pysznie nadziane:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę kiedyś takie zrobić, bo wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ładnie i smakowicie wyglądają te faszerowane ziemniaczki

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi