Placki z cukinii i ziemniaków



Na działce u mojej mamy pojawiła się już jakiś czas temu cukinia. Zerwałam kilka takich mniejszych bo bardzo je lubię, można przygotować danie razem ze skórką, która jest jeszcze miękka i nie ma potrzeba wydrążać środka z pestkami. Wybór padł na placki z cukinii i ziemniaków, podałam je z konfiturą z pomidorów, powiem Wam, że smakowały wspaniale. Delikatne w smaku placuszki i aromatyczna konfitura.


Placki podałam na półmisku z kolekcji Martha Gold Porcelana Bogucice

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg cukinii
- 200 g ziemniaków
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Cukinię razem z ziemniakami ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy (pół łyżeczki wystarczy). Odstawiamy na 40 minut, aby warzywa puściły sok. Mocno odciskamy a sok wylewamy. Dodajemy jajka, mąkę, 2 łyżeczki konfitury pomidorowej, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy rumiane placki na patelni z olejem. Odsączamy placki na ręcznikach papierowych, układamy na półmisku i na środku układamy porcję konfitury pomidorowej.







Wegetariański obiad V

Komentarze

  1. Robiłam na blogu podobne, muszę kiedyś spróbować tej konfitury, myślę, że bym się nie zawiodła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką młodą cukinię ze skórką też najbardziej lubimy wykorzystywać do dań :) A jak są już za twarde to mama zawsze zaprawia jak ogórki z occie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, sama często robię takie placuszki! :-) Pysznie wyglądają, tyle tu kolorów. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak,placki z cukinii i ziemniaków to istna rozpusta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie :) muszę wypróbować :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na kolację lub śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam placuszki z cukinii. Ostatnio też takie robiłam, ale bez ziemniaków. Muszę zrobić też Twoją wersję, a najlepiej z tą przepysznie wyglądającą konfiturą.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Placki z cukinii robię bardzo często, mam swoje, ale tylko w tedy, gdy nie ma mojego ślubnego, nie cierpi ich :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszniutki:)ja takie placuszki zjadam i na ciepło i na zimno,obie wersje bardzo mi odpowiadają:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię placki z cukinii i ziemniaczane także ich połączenie musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Placki pyszne, ale z taką konfiturą musiały smakować bajecznie. Wspaniałe zestawienie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj akurat takie placki zagościły na Naszym stole :) Synek się nimi zajada choć jeszcze nie ma roku ;) uwielbia je tak jak Rodzice ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne placuszki :) Takich jeszcze nie robiłam. Zapamiętam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Konfitura z pomidorów brzmi bardzo ciekawie :)
    Placuszki są na pewno bardzo smaczne, robiłam podobne.

    OdpowiedzUsuń
  15. O z konfiturą :) ciekawe połączenie. Robię z sosem pieczarkowym albo gulaszem

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ one muszą być pyszne, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam placuszki - Twoje muszą smakować cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię wszelkie placuszki. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajne placuszki i super pomysł na podanie z konfiturą pomidorową.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam je! Bardziej niż czysto ziemniaczane :) Jeszcze w tym roku nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie placuszki z cukinią są moimi ulubionymi, ja do swoich dodaję jeszcze tartą marchewkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Smakowite placuszki :) a ta konfitura mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ mi smaka Marzenko narobiłaś na takie placuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne placuszki!
    Muszę w końcu rozprawić się ze swoimi cukiniami...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.