Follow by Email

wtorek, 6 października 2015

Mus jabłkowo dyniowy


Dostałam kolejną skrzynkę jabłek antonówek. No to zakasałam rękawy i ruszyłam do produkcji nowych słoiczków. Z połowy zrobiłam mus z samych jabłek z cukrem i cynamonem a z reszty mus z jabłek i dyni.
Wyszedł wspaniały o pięknym kolorze. Będzie super pasował do placków i do naleśników. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 kg jabłek - u mnie antonówki
- 300-400 g cukru
- 500 g dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki jabłka i dynię. Zagotowujemy cały czas mieszając, aby nie przypalić. Dodajemy cukier i gotujemy, aż jabłka i dynia się rozpadną, na małym ogniu mieszając. Możemy pod koniec gotowania zmiksować mus blenderem. Jak już jabłka i dynia się rozpadną dodajemy cynamon, sok z cytryny, wrzucamy żurawinę i rodzynki oraz płatki migdałów (lekko je rozgniotłam rękami). Mieszamy i zagotowujemy mieszając, aby mus zrobił się bardzo gorący. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, kładziemy na chwilę do góry dnem. 








29 komentarzy:

  1. pycha! a jak długo Marzenko wytrzymuje Ci taki mus bez wekowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu myślę, że spokojnie w lodówce wytrzyma dwa tygodnie :-)

      Usuń
    2. Ja zawsze zamykam w słoiczki :-)))

      Usuń
  2. Świetny dodatek do naleśników:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki mus musi świtnie smakować ze świeżym pieczywem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować , Twój Marzenko wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego musu jeszcze nie próbowałam. Dobrze mieć kilka słoiczków w zapasie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno super musi smakować :))

    OdpowiedzUsuń
  7. My takie musy możemy jeść codziennie :D Mamy podobnych słoiczków mnóstwo w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne połączenie, też u mnie gości na półkach w spiżarni. Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj takie musy to jak najbardziej uwielbiam! :-) Jabłko-dynia to połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Do naleśników super :)
    Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mus uwielbiam i własnie będę robić;) super zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie będzie na zimę, jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  13. Już sobie wyobrażam jak musi pysznie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny mus :) Na zimę w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda! Koniecznie spróbuj jabłek karmelizowanych, przepyszność, już innych nie robię:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Myślę, ze byłby idealny do naleśników, chałki czy rogali:)
    pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda cudownie, myślę, że byłby idealny do owsianki ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Słoiczek takiego musu to skarb :) Pyszny pomysł, niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. pycha! ja zawsze robię musy jabłkowe i gruszkowe,z dynią jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. bez przyMUSu wzięłabym słoiczek:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Co roku robię mus z dyni i jabłek :D Następnym razem skorzystam z twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  22. jabłko - dynia to super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi