Follow by Email

niedziela, 11 października 2015

Szarlotka z budyniem


Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę. Pieczemy teraz ciasto typowo jesienne czyli szarlotkę lub jabłecznik. Bardzo chętnie wzięłam udział bo ciasta z jabłkami uwielbiają u mnie wszyscy. Ja zrobiłam szarlotkę z budyniem, wyszła pyszna i już dzisiaj zniknęła cała. Jedliśmy ją jeszcze ciepłą jak wróciliśmy ze spaceru, za oknem świeci słońce, ale zimno, zmarzliśmy troszkę i trzeba było się szybko rozgrzać. Kubek gorącej herbaty i ta szarlotka pomogła zdecydowanie.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 420 g mąki pszennej 
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,2 kg jabłek
- 2 budynie waniliowe
- 600 ml mleka
- sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, ja wyrobiłam je w mikserze. Z ciasta lepimy 8 kulek i wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Ja miałam dość słodkie jabłka, jak macie mocno kwaśne możecie dodać 1-2 łyżek cukru. Wyjmujemy nasze kulki z zamrażalnika, tortownicę (26 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką, ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i rozkładamy je na tortownicy, lekko dociskamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół. Następnie wyciągamy i studzimy 15 minut. Gotujemy budyń, zagotowujemy 500 ml mleka a w pozostałym mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do gorącego mleka, mieszamy aż zgęstnieje. Ja miałam już budyń z cukrem, jak macie bez to dodajcie cukru. 
Na podpieczone ciasto wysypujemy połowę cynamonu, jabłka odciskamy z nadmiaru soku i rozkładamy je na cieście, posypujemy pozostałym cynamonem i rozkładamy budyń. Ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż ciasto nam się lekko zarumieni. Pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję termoobiegu.
Podajemy sam, super smakuje jeszcze ciepły z bitą śmietaną czy lodami. 







Ciasto na niedzielę piekłam razem z:


Jabłko z cynamonem 2015

32 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda, aż jest ochota sięgnąć po kawałek

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności, do herbaty w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Uwielbiam takie ciasto. Budyń z jabłkami się świetnie komponuje :) A dodatkowo, dzięki budyniowi ciasto jest niezwykle treściwe. Jeden kawałek i człowiek jest najedzony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jabłecznik z budyniem, a Twój Marzenko prezentuje się znakomicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna szarlotka, z dodatkiem budyniu nie próbowałam zrobić.
    Wpraszam się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię szarlotkę z budyniem, od razu jest krucha, następnego dnia mięknie, ale smakuje zawsze pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam tradycyjnej szarlotki, aż mam ochotę się poczęstować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szarlotkę, ale z budyniem to dopiero musi być pyszna!!!
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto z jabłkami i budyniem musi być pyszne, dziękuję za kolejny raz przy wypiekaniu i do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham szarlotki w każdej postaci. Twoja wygląda pysznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Powinnam mieć kategoryczny zakaz przeglądania blogów wieczorem ;) pożeram wszystko wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna ,ulubiona mojej córki ,zaraz po serniku.

    OdpowiedzUsuń
  13. Szarlotki to ja wszystkie lubię. twoja pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne, klasyczne ciasto. Uwielbiam połączenie owoców z budyniem. U mnie takie ciasto jesienią zawsze obowiązkowo ;).

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniałe ciacho, uwielbiam szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda apetycznie, czy mąkę pszenną da radę zamienić na owsianą? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko myślę, że możesz spróbować zrobić z mąki owsianej. Ja co prawda nie robiłam jeszcze, ale miałam okazję jeść szarlotkę z mąki owsianej.

      Usuń
  17. Wygląda wspaniale ;) Patrząc na takie wpisy smutno, że nie mam w kawalerce piekarnika, bo trzeba obejść się smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię szarlotkę z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, aż ślinka cieknie. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam szarlotkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja tak uwielbiam szarlotkę! Jedno z dwóch ciast, które uwielbiam. :-) Najlepsza właśnie z budyniem i kruszonką!

    OdpowiedzUsuń
  21. Szarlotki to najsmaczniejsze obok serników ciasta. Kiedy patrzę na Twoją, to aż mi się chce zjeść takie pyszne ciasto. Zachęciłaś mnie, żeby upiec, tym bardziej, że mam sporo jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jeszcze nie spotkałyśmy się z osobą, która nie lubiłaby szarlotki :D Wyobrażamy sobie jak musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Genialna szarlotka! :)
    Z pewnością była pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasta z jabłkami nigdy nie będą się nudzić, bo dają tyle możliwości ;)
    Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeśli chodzi o szarlotkę to zawsze jestem na tak ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam szarlotkę z budyniem... i nie tylko. ;) Dziękuję Marzenko za wspólne pieczenie. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi