Follow by Email

niedziela, 31 maja 2015



Dzisiaj mam dla was szybkie i pyszne danie, pizzę z tortilli. Pomysł podsunęła mi książka Ani Starmach. Taką pizzę robi się naprawdę szybko, powstaje dosłownie w kilka minut. Świetny pomysł na obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy piknik. Potrzebujemy dosłownie kilka ulubionych składników i już możemy nakarmić niespodziewanych gości. 
46

sobota, 30 maja 2015



Chodziły za mną pewne ziemniaczki, jadłam je w tamtym roku na imprezie u znajomych. Bardzo mi smakowały i teraz sobie o nich przypomniałam. Takie danie możecie przygotować w domu i upiec je w piekarniku lub zrobić na grillu. Świetnie pasuje do nich jakaś ulubiona sałatka lub sos czosnkowy. Koniecznie spróbujcie takie zrobić, możecie użyć serka o dowolnym smaku. 
39

piątek, 29 maja 2015



Powiem Wam, że ten chleb mnie oczarował, samym wyglądem jak i smakiem. Od dawna piekę chleby na drożdżach w naczyniu żaroodpornym, jednak do tej pory nie piekłam chleba z mąki orkiszowej. I to był świetny pomysł, chlebek wyszedł cudowny. Wyobraźcie sobie ten zapach pieczonego chleba, tą chrupiącą skórkę i pajdę z masłem. No dobra nie będę Was denerwować, biegnijcie do kuchni piec chleb, albo wpadnijcie na kromeczkę.
57

środa, 27 maja 2015


Bardzo lubię naleśniki i w moim domu rodzinnym dość często się one pojawiały. Moja babcia zawsze nas nimi częstowała, jak wpadaliśmy z wizytą, wystarczył naleśnik, domowy dżem. A już w ogóle hitem były naleśniki posmarowane śmietaną i posypane cukrem, po prostu pyszności. Moja mama natomiast robiła z domową konfiturą wiśniową lub jabłkami, a jak miała więcej czasu to z budyniem.
50

wtorek, 26 maja 2015



Dzisiaj na obiad królują szparagi, szynka i jajko. Do tego biegają dookoła pieczone młode ziemniaki. Danie pyszne i kolorowe. Ja bardzo lubię szparagi i jak tylko pojawiają się w sklepach, od razu po nie sięgam. Sezon na nie trwa dość krótko, więc trzeba korzystać. Najbardziej lubię je polane bułką tartą z masłem, tarty i pizze ze szparagami. A po raz pierwszy robiłam je z jajkiem. I dodałam szynkę pata negra. Całość smakowała rewelacyjnie.
53

poniedziałek, 25 maja 2015



Ostatnio wielkim hitem są nasiona chia. Ja osobiście je jem już od jakiegoś czasu, dodaje je do różnych dań, do koktajli, do sałatek, do wypieków. Są bardzo fajne w smaku i bardzo zdrowe. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega - 3 niż znany nam łosoś, jest to głównie kwas alfa-linolenowy, który stanowi konieczny składnik naszej diety, ponieważ nasz organizm nie umie go wyprodukować sam.  Są bogate w wapń - bardziej niż mleko i żelazo a także szpinak. 
18


Bardzo lubię rabarbar i jak jest sezon to wykorzystuje go na wiele sposobów. Tym razem zrobiłam koktajl z dodatkiem truskawek, oczywiście rabarbaru, jabłka i mięty. Pyszny, orzeźwiający i świetnie gaszący pragnienie. Idealny na lato. W taki sam sposób można zrobić kompot, po ugotowaniu owoców po prostu go nie miksujemy. Ja taki koktajl robię dość często właśnie z rabarbarem, bo owoce z kompotu najczęściej wyrzucamy a jak je zmiksujemy to wypijemy ze smakiem i na zdrowie. 
35

niedziela, 24 maja 2015



Zacznę od słów, które od razu wypowiedziałam jak przeczytałam tą książkę - o w mordę ! Po prostu mnie lekko sparaliżowało. No nie, to jakaś masakra dosłownie. O wielu rzeczach wiedziałam, zdawałam sobie z tego sprawę, ale niektóre sprawy zwaliły mnie z nóg. Ale po kolei, bo wiele myśli i słów mam Wam do przekazania.
14



Zapraszam na pyszne drożdżówki z twarogiem i skórką pomarańczową. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym wypiekaniu na śniadanie, tym razem organizowane przez Pawła i Magdę. Polecam Wam te drożdżówki, są po prostu pyszne. Właśnie wróciłam z długiego spaceru i przy kawie zajadaliśmy te bułeczki, mniam. 
39



Zapraszam Was na pyszne i zdrowe śniadanie. Tym razem smakowite płatki z jogurtem i truskawkami. Fajna, lekka i zdrowa propozycja. Jakiś czas temu udało mi się dostać do testowania produkty Granex z Uwaga Zrzucam. Dostałam bardzo ciekawe produkty. Najbardziej mi zasmakowały właśnie płatki z błonnikiem i algami, są pyszne. Rewelacyjnie smakują z mlekiem, maślanką czy właśnie jogurtem. 
28

sobota, 23 maja 2015



Kolejna sałatka, którą bardzo polubiłam. Podobną robiliśmy na warsztatach Lidla z Pascalem, ja zrobiłam ją lekko zmodyfikowaną. Dodatek grillowanej cukinii świetnie się wkomponował wśród innych warzyw i sera feta. Taka sałatka jest idealna na drugie śniadanie, rewelacyjna do pracy, na wycieczkę lub jako dodatek do grilla. Koniecznie ją spróbujcie. Ja właśnie sobie ją zrobiłam, wróciłam z wycieczki rowerowej bardzo głodna, a taka sałatka to świetny pomysł na lekki i smaczny posiłek.
18

piątek, 22 maja 2015



Zasady konkursu:

1) Tematem konkursu jest przepis na danie ze śledziem, może to być danie główne, sałatka, przystawka co tylko przyjdzie Wam do głowy. Po prostu w daniu ma być śledzik. Przygotujcie ciekawe i smaczne dania, zaskoczcie mnie swoją pomysłowością.
16

czwartek, 21 maja 2015



Jakiś czas temu dostałam zaproszenie na warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim, Mają Sobczak oraz Kasią Fenix, warsztaty organizowane przez firmę Melvit. Tematem przewodnim warsztatów były moje ukochane owsianki oraz pokazanie jakie pyszne dania możemy przygotować ze zdrowych produktów. W zasadzie to moje muffinki wygrały te warsztaty.
41


Dzisiaj na obiad poleca się pizza, na cienkim cieście z moimi ulubionymi składnikami. Szparagi to obowiązkowa pozycja wiosną, oczywiście ser, pesto i bazylia, towarzystwo szynki pata negra dopełniło smaku. Macie ochotę na kawałek to zapraszam. Pizze zrobiłam wczoraj, chodziły za mną szparagi i zdecydowane smaki. Pogoda wczoraj też paskudna, najpierw duchota a potem deszcz. Jakoś ten maj taki w kratkę. Miłego dnia Wam życzę.
43

środa, 20 maja 2015



Bardzo lubię naleśniki i mogłabym jej jeść dosłownie co drugi dzień. Z dżemem, z owocami lub twarożkiem smakują zawsze. Ostatnio wpadła mi do rąk a właściwie do mojej kuchni mąka kasztanowa. Powiem Wam, że bardzo byłam ciekawa jak będzie się sprawować. Na pierwszy rzut zrobiłam naleśniki i powiem Wam, że zakochałam się w ich smaku.
63

wtorek, 19 maja 2015





Dzisiaj zapraszam Was na recenzję książki Wydawnictwa Burda "Tanie gotowanie". Książka zawiera 73 przepisy, które są opracowane w bardzo fajny, łatwy i smaczny sposób, no i nie wymagają dużego nakładu finansowego z naszej strony. Produkty jakie używamy do przygotowania dań są ogólnie dostępne w każdym sklepie, więc przygotujemy dania bez problemu. 
15

poniedziałek, 18 maja 2015



Wczoraj na obiad zrobiłam zapiekankę ziemniaczaną. Taką zapiekankę - ciasto ziemniaczane z serem kozim i miętą robiliśmy na warsztatach Lidla z Pascalem. To danie bardzo mi zasmakowało i postanowiłam je odtworzyć w domu. Powiem Wam, że bardzo lubię zapiekanki, ale ta jest wyjątkowo pyszna, koniecznie ją spróbujcie zrobić w domu.
37



Macie ochotę na pyszną drożdżówkę z rabarbarem, zapraszam i kawką też poczęstuje. Drożdżówki piekłam co prawda wczoraj, ale dzisiaj jeszcze delektuje się ich smakiem w pracy. Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu Ciasta na niedzielę. Buły wyszły rewelacyjne w smaku, kwaskowaty rabarbar i słodka i chrupiąca kruszonka.
36

niedziela, 17 maja 2015



Dzisiaj Światowy Dzień Pieczenia, więc u mnie słodkości nie może zabraknąć, wzięłam udział we wspólnym pieczeniu róż z ciasta francuskiego organizowanym przez Martę. Zachęcam Was do spróbowania tych ciastek czy jak to nazwiemy, są obłędne w smaku i szybko się je robi.
44

sobota, 16 maja 2015



Dzisiaj chciałabym Was ponownie zaangażować w rozmowę. Jakiś czas temu dostałam pewne zioła, które w sumie są znane od dawna a dzisiaj tak jakoś zapomniane. Chociaż ostatnio coraz więcej o nich słychać. Czystek, tarczyca bajkalska i ostopest plamisty - mówi Wam to coś ?
Ja na samym początku postanowiłam sprawdzić co to takiego i z czym to się "je" i jakie ma właściwości. 
24



Mam dla Was dzisiaj pyszny koktajl, który z pewnością polubicie. Smakuje rewelacyjnie, działa uspokajająco i super gasi pragnienie. Ja bardzo lubię herbaty ziołowe, melisę, miętę. Bardzo fajnie sprawdzają się w koktajlach. Usiądźcie z książką w ręku i szklaneczką pysznego koktajlu, odpocznijcie i zrelaksujcie się po ciężkim dniu. Możecie włączyć ulubioną muzykę, możecie wsłuchać się w ciszę i nie robić nic przez chwilę.
21

piątek, 15 maja 2015



Takie krokieciki zrobiłam ostatnio z moją mamą, jak byliśmy u niej na majówce. Podałyśmy je do mięsa z grilla. Wyszły fajne w smaku a dodatek sosu czosnkowego rewelacyjnie uzupełnił ich smak. Takie krokieciki można zrobić także z różnymi dodatkami i podać z sosem czy surówką na obiad. Ja z pewnością zrobię je znowu. 
67

czwartek, 14 maja 2015



Mam dla Was dzisiaj pyszną propozycję na deser lub na zdrowe śniadanie. Jak wiecie nasiona chia podbiły moją kuchnię i dodaje je do wielu dań, jestem także wielką fanką wszystkiego co jest mleczne, serki, twarożki, jogurty naturalne. W zasadzie mogłabym je jeść ciągle i nigdy mi się nie znudzi. Mój deser, lub jako ktoś woli śniadanie to bogaty w składniki odżywcze posiłek. 
28




Chciałabym Wam dzisiaj coś pokazać, być może komuś taki pomysł się spodoba i weźmie udział w takim projekcie. Czym jest Green Spoon ?. To miejsce, gdzie życie płynie wolno, bez zgiełku zatłoczonych miast, kilometrowych korków i hałasu. Tu zobaczysz świat, gdzie najwazniejsza jest natura, poznasz ciekawych ludzi, którzy żyją z nią w zgodzie. Jesteście zainteresowani, to odsyłam Was na stronę Green Spoon.
5



Kolejny pyszny chlebek. Tym razem w całości z mąki żytniej i jaglanej. Wyszedł po prostu rewelacyjny. Domowa piekarenka w mojej kuchni powiększa się cały czas o nowe przepisy. Wielką przyjemność sprawia mi pieczenie własnego chleba. Powiem Wam, że taki chleb jest o wiele bardziej syty niż taki ze sklepu, wystarczy zjeść kromkę lub dwie i już się jest najedzonym. No i jest pozbawiony "wspaniałych" ulepszaczy. 
23

środa, 13 maja 2015




Przyszedł czas na ogłoszenie wyników konkursu na orzeźwiający napój na bazie miodu z Miody Polskie. Zgłoszeń przyszło bardzo dużo i jedno ładniejsze od drugiego. Wybór był bardzo trudny, ale trzeba było się zdecydować na trzy miejsca główne. 
12



Mam dzisiaj "dzień słabego", jak ja to mówię. Boli mnie głowa, kicham i kaszle, przyplątał się jakiś paskudny wirus. I tak jakoś na nic nie mam ochoty, ani na jedzenie, ani na gotowanie, ani na prasowanie, które mnie woła już od tygodnia. Kompletny leń. Nawet nie mam ochoty na leżenie, po prostu jakaś masakra.
34

wtorek, 12 maja 2015



















Zapraszam Was dzisiaj do cudownego miejsca pełnego smaków i słońca, aromatów i dobrego humoru - kuchni greckiej. Zielone i czarne oliwki, ser feta, smakowite sery kozie, dojrzewające w słońcu cukinie i bakłażany, pomidory. Bogactwo warzyw, ryb, owoców morza, chrupiące bagietki królujące wśród zapiekanek i pysznych sosów. Lejąca się strumieniami aromatyczna oliwa, która dumnie mieni się na talerzu pełnym sałat. 
35



Uwielbiam rabarbar. Co prawda jako dziecko go nie znosiłam, pamietam jak mama robiła kompot z rabarbarem, ciasta a ja uciekałam wtedy z kuchni. A teraz mogę go jeść bez końca. Mamy już rabarbar w sklepach, więc można poszaleć. Moją pierwszą propozycją jest tarta z rabarbarem, wyszła pyszna. Kwaśny rabarbar miesza się ze słodyczą, płatkami owsianymi i migdałowymi. Jak dla mnie rewelacja, do kawki pasuje idealnie.
46

poniedziałek, 11 maja 2015



Kojelny koktajl, który uwielbiam. Ananasowe smaki zdecydowanie należą do moich faworytów. Dodatek kiwi, pomarańczy, soku z limonki, miodu i nasion chia dopełnia całość. Pyszne, pożywne orzeźwienie. Do koktajlu możemy dodać pokruszony lód, wtedy uzyskamy napój chłodzący w upalne dni. Zachęcam was do miksowania i picia koktajli, napojów domowej roboty.
44

niedziela, 10 maja 2015



Pogoda za oknem dzisiaj paskudna, zimno się zrobiło i pada. No, ale przecież tak jest często jak jest weekend. Długo się zastanawiałam co zrobić na obiad, wyjęłam filet z kurczaka z zamrażalnika i nie miałam pomysłu co z niego zrobić. To chyba ten deszcz dzisiaj mnie zainspirował do zrobienia takiego dania. Wyszło pyszne, bardzo aromatyczne. W taki sposób można przygotwać w sumie każdy rodzaj mięsa.
28



Wspaniałe pomysły na danie obiadowe znalazłam w książce "Szybki i smaczny obiad" od Wydawnictwa Burda. Czasami tak mam, że brakuje mi pomysłu na szybki obiad a inspiracji szukam wszędzie. W dzisiejszych czasach kiedy jesteśmy zabiegani i mamy mało czasu dla siebie, dla rodziny no i przede wszystkim na gotowanie, ta książka spieszy nam z pomocą. Niektóre przepisy są mi znane, inne widzę po raz pierwszy.
7


Bardzo lubię pasty z fasoli, ale do tej pory robiłam je tylko w wersji wytrawnej. Widziałam gdzieś w telewizji pasty z fasoli na słodko i postanowiłam spróbować taką zrobić. Nie pamiętałam dokładnie składników, które były użyte, więc pokombinowałam i wyszła bardzo pyszna, słodka wersja pasty z fasoli. Rewelacyjna na bułeczkę lub jako nadzienie do naleśników, czy do posmarowania placków.
33

sobota, 9 maja 2015



Mam dla Was dzisiaj pyszną i zdrową propozycję na deser lub drugie śniadanie. Są to muffinki owsiane z olejem kokosowym, mąką orkiszową, nasionami chia i bakaliami. Rewelacyjna propozycja na smaczny posiłek w pracy lub w szkole, przekąska na wycieczce czy w podróży. Takie muffinki będą bardzo smakowały dzieciom podczas zabaw na świeżym powietrzu. Ja zdecydowanie polecam zdrowszą wersję słodkości.
38



Dzisiaj zapraszam Was na danie przygotowane przez mojego męża. Ja dzisiaj szalałam przy sprzątaniu, nadrabianiu zaległości i tysiąca innych rzeczy i nawet nie wiem, kiedy zrobiła się pora obiadowa. A tu obiadu nie ma. No cóż, myślę sobie kanapkę też możemy zjeść, świat się nie zawali. No to tak sobie siedzę i prasuje a tu wchodzi moja druga połowa z talerzami i zaprasza mnie na obiad. No proszę a jednak będzie obiad.
20



Jak zobaczyłam te pyszności u Kasi to postanowiłam także je zrobić. Do kawki pasują idealnie. Takie słodkie maleństwa. Przygotowałam je dla moich chłopaków na deser. Część z nich zamroziłam na potem, bo dosyć dużo ich wyszło. Będą kołem ratunkowym, gdy będzie potrzeba. Za oknem piękna pogoda, więc zostawiam Was z pierożkami a ja zmykam na do obowiązków i przyjemności. Miłego dnia i życzę Wam smacznego.
30

czwartek, 7 maja 2015



Jakiś czas temu otrzymałam paczuszkę od Scandic Food a w niej mieszankę do zrobienia chleba bez mąki. Powiem szczerze, że bardzo mnie ona zainteresowała. Słyszałam już o chlebie bez mąki, więc postanowiłam ją wypróbować. Zrobienie chleba jest dziecinnie proste, wystarczy wymieszać mieszankę z jajkami i oliwą, dodać sól i upiec. Ja piekłam chleb wieczorem, więc spróbować mogłam dopiero rano na śniadanie. 
52




Dzisiaj nie będzie przepisu. Dzisiaj chciałabym z Wami porozmawiać o glutenie. Ostatnio bardzo często słyszę o nowej modzie na zdrową dietę, mianowicie dietę bez glutenu. Osobiście zawsze byłam przekonana, że na diecie bezglutenowej muszą być osoby uczulone na gluten i chore na celiakię.
31

środa, 6 maja 2015




Piękna pogoda, świeci słoneczko i jest naprawdę ciepło. Wolny dzień, więc trzeba coś upichcić na deser, jutro mam gości, więc tym bardziej coś słodkiego być musi. Ostatnio dostałam od mojego znajomego Ryszarda ciekawy przepis na ciasto bez mąki. Przepis bardzo fajny i łatwy do zrobienia.
54

wtorek, 5 maja 2015




Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na danie, które lubię najbardziej. Makaron i warzywa to składniki bez których nie wyobrażam sobie mojej kuchni. Takie danie można modyfikować na tysiące sposobów, dodawać produkty, które się lubi i tak naprawdę za każdym razem może nam wyjść zupełnie nowe danie.
29


Za mną naprawdę ciężki i stresujący dzień w pracy, już myślałam, że się nigdy nie skończy. Wróciłam do domu po prostu padnięta, nawet mi się jeść nie chciało, ale coś trzeba dać dla organizmu, który i tak osłabiony. Kanapka - nie dość kanapek, szybki makaron - nie mam ochoty, no to placki - tak odrobina słodyczy postawi mnie na nogi. Chyba się podziębiłam, bo jakoś tak nie bardzo się czuje. Te wariacje pogodowe robią swoje. Placki powstały w kilka minut i wyszły pyszne, bardzo mi smakowały a mój organizm poczuł się lepiej. 
25

poniedziałek, 4 maja 2015



Mój Junior już od dawna mnie męczył, abym zrobiła na obiad tortillę. No i powiedzcie mi ile można odmawiać, że na następny weekend zrobię. Zakasałam więc rękawy i zrobiłam, ale w formie naleśnika zapiekanego z farszem mięsno-warzywnym. W sumie wyszły bardzo fajne te naleśniki. Junior zadowolony i najedzony. Danie bardzo syte i ja najadłam się jednym naleśnikiem, a że zrobiłam kilka sztuk to obiad był na dwa dni. 
46

niedziela, 3 maja 2015



Ja spedziliście majówkę. Ja byłam cały długi weekend u rodziców w Borach Tucholskich. W piątek pogoda była paskudna, lało cały dzień. Za to sobota i niedziela piękna, prawie 20 stopni i słoneczko. Był kociołek z grilla, ognisko, grill i całe mnóstwo pysznych smakołyków. Odpoczęłam, pospacerwałam po lesie, pobiegałam i poleniuchowałam.
36



Dzisiaj zapraszam Was na pyszną zapiekankę, którą przygotowałam wzorując się na zapiekance jaką robiliśmy na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Lidla z Karolem Okrasą. Ja do mojej zapiekanki dałam filet z kurczaka, w orginalnej wersji użyty był dorsz. Następnym razem przygotuje ją właśnie z rybą.
27
Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi