Klopsiki z kaszą jaglaną


Dzisiaj mam dla was propozycję kotletów z kaszą jaglaną. Dodałam do nich także brokuł i cukinię. Wyszły znakomite, bardzo soczyste i zdrowe. Takie kotleciki można podać z ryżem, ziemniakami, surówką, super smakują również jako dodatek na kanapki. Taka mała odmiana od tradycyjnych kotletów. Koniecznie je spróbujcie.
Ja od jutra mam tydzień urlopu i w zasadzie wszyscy mamy wolne, zaczynamy ferie. Tak więc będzie mnie przez ten tydzień troszkę mniej na blogu i u was. Musicie mi to wybaczyć. Ale wrócę do was pełna sił i wypoczęta.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g szynki wieprzowej lub łopatki
- połowa brokuła (ja miałam mały)
- mała cukinia (bardzo mała 300 g)
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka ziół suszonych - bazylia, majeranek

- olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso mielimy. Brokuła dzielimy na małe różyczki, cukinie kroimy w kostkę. Wkładamy warzywa do misy i mielimy blenderem. Jeżeli nie macie blendera z taką misą z nożykami to zetrzyjcie warzywa na tarce. Dodajemy je do mięsa i mieszamy. Wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, 1 jajko, przyprawy. Mieszamy, formujemy za pomocą zwilżonych dłoni kotleciki i smażymy je na oleju na rozgrzanej patelni. Podajemy z czym lubimy, kaszą, ziemniakami, ryżem czy surówką. Ja zrobiłam kotlety na obiad z surówką, a te co zostały wykorzystałam na kanapki. 







Komentarze

  1. Na takie kotleciki miałabym ochotę! Ściągam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kaszą jaglaną robię czasem takie w wersji bezmięsnej i zawsze wychodzą świetne :)
    Udanych ferii ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe kotleciki.
    Udanego wypoczynku życzę :)
    Ja za chwilę wędruje z moimi pociechami na sanki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis - co prawda szynka, łopatka pojawia się u mnie rzadziej (z racji sporej zawartości tłuszczu), ale uzupełniając jeden kotlecik kaszą wyjdzie nieco chudszy przepis ;) Myślę że spróbuję je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. no to ja się wpraszam na takie kotleciki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypasione kotleciki. Poproszę takie na dzisiejszy obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym zjadła takie kotleciki :P Zwłaszcza, że uwielbiam wariacje na temat kaszy. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kotleciki pierwsza klasa :) Udanego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zazwyczaj dodaję płatki ryżowe, teraz zrobię według Twojej receptury. Zapowiadają się znakomicie! Miłego wypoczynku ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. na początku myślałam, że to takie bezmięsne jak ja robię :) fajne urozmaicenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne,zapisuję do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają smakowicie. Trzeba będzie spróbować. Ja ostatnio zrobiłam kotlety z kapusty. Takie typowo jarskie i trzeba przyznać, że moi mięsożercy się nimi zajadali. Efektywnego wypoczynku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na dodanie kaszy jaglanej! Kotleciki trochę "lżejsze" dla żołądka od tych tradycyjnych :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Poproszę choć jednego Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię bardzo podobne na obiad, tyle że w wersji z indyka i zazwyczaj dodaję płatki jaglane, marchewkę i gotuję na parze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Marzenko udanych ferii życzę, a klopsiki wyglądają wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja lubię kotlety z kaszy perłowej i orzechów, a do tego może być tylko zsiadłe mleko :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Marzenko, jak zwykle wszystko ciekawie połączyłaś i stworzyłaś wspaniałe klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super, uwielbiam jaglaną, a w takim wydaniu jeszcze jej nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetna propozycja. Czasem trzeba złamać tradycję i spróbować innych klopsików:)
    ściskam kochana i cudnego tygodnia Tobie życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszna odmiana dla zwykłych kotletów

    OdpowiedzUsuń
  22. mega fajny przepis. muszę koniecznie wypróbować. Moje Chłopaki to tak średnio przepadają za kaszą jaglaną ale tutaj jest "ukryta" ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo fajne inne kotleciki :) Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Marzenko, wspaniałe połączenie smaków i pięknie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  25. Dodanie kaszy i warzyw na pewno nadaje kotletom i puszystości i smaku:)
    Pięknie rumiane aż się proszą aby je zjeść:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  26. U nas też teraz zaczęły się ferie, ale moja dorosła córka już nie chce jeździć z nami, więc odpuściliśmy zimowy urlop:-)
    Kotleciki fajowe i chętnie przygotuję w takiej jaglanej wersji:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo fajna odmiana tradycyjnych mielonych - warzywa dodają smaku i soczystości.

    OdpowiedzUsuń
  28. Zdecydowanie takie klopsiki muszą smakować genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Wyglądają bardzo smacznie :D Miłego wypoczynku :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Na pewno będą wspaniale smakować z sosem pomidorowym!

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetnie wyglądają i zapewne tak też smakowały:-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo fajny pomysł z ta kaszą jaglaną. Wyglądają apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.