Follow by Email

środa, 23 marca 2016

Brownie


Uwierzycie, ze nigdy nie robiłam brownie. Jadłam je już kilka razy, ale jakoś tak sama nie robiłam jeszcze nigdy. A bardzo go lubię, ten intensywnie czekoladowy, rozpływający się w ustach smak. Z pomocą pospieszyły mi moje serdeczne koleżanki, i zrobiłam ciacho z przepisu od Marty. Wyszło takie jakie oczekiwałam, pyszne, mocno czekoladowe z nutą ciągnącego się miejscami kajmaku. Po prostu wspaniałe, aż trudno od niego odejść i zjeść tylko kawałek. Jeżeli jeszcze nie robiliście tego ciasta to koniecznie spróbujcie, jest łatwe i szybkie do zrobienia. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 225 g gorzkiej czekolady (użyjcie dobrej czekolady min. 70 % kakao)
- 120 g masła
- 130 g cukru
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej

- 4 łyżki kajmaku

Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki. W większym garnku zagotować wodę, do mniejszego garnka włożyć czekoladę i wstawić go do większego garnka z wodą, można także postawić miskę. Do czekolady dodać masło i rozpuścić czekoladę z masłem, od czasu do czasu mieszając. Nie podgrzewajmy czekolady zbyt mocno. Masę przestudzić.
Kajmak również podgrzać, aby był bardziej płynny.
Do miski wbić jajka i ubić je mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mąkę i jeszcze chwilkę miksować. Na końcu dodać przestudzoną czekoladę z masłem i zamieszać delikatnie łyżką, aż składniki się ze sobą połączą. 
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać mąką (blaszka większa 38x25 cm), wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 240 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć i wystudzić. Kroić na kawałki. 





Miseczkę dostałam od Graciarnia. Świetnie się nadaje do ciasteczek, ciast, owoców czy cukierków i orzechów. Bardzo fajnie wygląda i się prezentuje na stole oraz na zdjęciach. Piękny kawałek drewna, wykonany z wielką starannością i oddaniem. Zresztą wszystkie produkty, które wychodzą spod rąk mistrza są wspaniałe, każdy ma to coś. Dziękuje bardzo.




39 komentarzy:

  1. Robiłam już kiedyś takie ciasto ale była to kompletna klapa. Wyszedł mi zakalec którego nie dało się zjeść :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Często piekę brownie w dziesiątkach kombinacji,lubię ten wilgotny środek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam. Chciałabym je jeść, jeść i jeść, Ale muszę ograniczać czekoladę. Szkoda. Chętnie wprosiłabym się do Ciebie Marzenko na taki kawałeczek browne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też jeszcze nie robiłam, choć jadłam :D Z radością się poczęstuję:) Miska jest świetna!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wstyd przyznać, ale ja też nigdy nie piekłam brownie, muszę to nadrobić, Twoje wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też jeszcze brownie nie robiłam :-) Twoje wygląda na pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam ale zawsze się zastanawiałam jak to smakuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam uwielbiam to ciasto :)pyszne Ci wyszło Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna miska <3 a ciasto jeszcze lepsze, nastraja świątecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Sama nigdy nie robiłam brownie, ale uwielbiam to autorstwa mojego siostrzeńca :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Brownie to z pewnością jedno z moich ulubionych ciast! Im więcej czekolady, ty lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja robiłam w zeszły weekend brownie z kaszy jaglanej, niestety wyszedł bardzo smaczny i nie doczekał się sesji zdjęciowej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio polubiłam się z takimi wypiekami. Dopóki nie jest suche, jestem na tak! To wydaje się idealne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też niedawno robiłyśmy pierwsze nasze brownie (ale wiadomo, że troszkę przerobione na bez glutenu) i było tak dobre, że za dwa dni robiłyśmy kolejną porcję :D Od Ciebie też byśmy z chęcią spróbowały po kawałku :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jedno z moich ulubionych ciast! Twoje wygląda spektakularnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię brownie, często je robię i moi bliscy także je uwielbiają. Ale bym porwała taki kawałek. Nie ma to jak porcja pysznego, aromatycznego, mocno czekoladowego ciasta! Rozpływa się w ustach! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności i jeszcze ten karmel...to dopiero rozpusta :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Brownie uwielbiam, to dla mnie ideał ciasta czekoladowego.

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię takie intensywnie czekoladowe ciasta.
    Brownie jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam Twoje wpisy Marzenko aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  21. Marzenko, Twoje brownie wygląda obłędnie po prostu:)
    ściskam Cię

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam brownie! W ogóle to ni pogardzę żadnym ciastem czekoladowym;D
    Twoje wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam brownie! Moja ulubiona wersja to ta z masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyszły bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Brownie.. jak cudownie to brzmi ;D

    OdpowiedzUsuń
  26. Jeszcze nigdy nie robiłam brownie, ale widzę, że jest świetne ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. ostatnio robiłam w wersji wegańskiej i jest cudowne - naprawdę :) proste i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubię i czasami robię :-) PS. WESOŁYCH ŚWIĄT! :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. sama też jeszcze nie piekłam, choć jadłam w różnych miejscach, pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Rewelacyjne, czekoladowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi