Włoskie ciasteczka migdałowe


Kolejny weekend i wspólne pieczenie u Bożenki na fb, tym razem są to ciasteczka. Zapraszam was dzisiaj na pyszne, mocno migdałowe ciasteczka. Przepis na nie znalazłam u Kasi. Urzekły mnie bardzo i postanowiłam też takie upiec. Bardzo lubię takie słodkości, ciasteczka są wspaniałe w smaku, lekko ciągnące się i chrupiące na brzegach. Robi się je błyskawicznie. Oczywiście jak je robiłam to jeszcze przy okazji zarabiałam chleb i szykowałam obiad, z tego mojego rozgardiaszu nie włożyłam ciasteczek do lodówki tylko od razu lepiłam je i wrzucałam na blaszkę. Pamiętajcie, aby je wcześniej schłodzić. I koniecznie je spróbujcie. Miłego i słonecznego weekendu dla wszystkich :-)

Zapraszam :-)


Składniki:

- 300 g cukru pudru + mniej więcej tyle samo do obtoczenia ciasteczek (ja zużyłam około 200 g do obtoczenia ciastek)
- 3 białka
- 1 łyżka miodu
- migdały do dekoracji i marmolada

Wykonanie:

Do misy miksera wkładamy mąkę, cukier puder i białka oraz miód. Wszystko razem miksujemy, masę przekładamy do miseczki i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Następnie do talerza wysypujemy cukier puder, potrzebujemy dwie łyżeczki, jedną nabieramy porcję ciasta a drugą pomagamy sobie i przekładamy masę do cukru pudru. Robimy takie kuleczki obtaczając je w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo ciasteczka się rozrosną. Lekko je spłaszczamy i na środku układamy migdała lub porcję marmolady. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, grzanie góra-dół do 180 stopni przez 15 minut. Następnie zostawiamy ciasteczka, aby przestygły bo będą nam się łamać bo ciepłe są miękkie. Przekładamy ciasteczka do pojemnika. Z podanej porcji mi wyszło około 40 ciasteczek. 







Ciasteczka piekłam razem z:



Komentarze

  1. Słodkie maleństwa:) pięknie się prezentują:) a u mnie dalszy ciąg truskawkowego szaleństwa:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezbyt słodkie, świetne do pochrupania przy herbatce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasteczka i ciasta migdałowe! Muszą smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasteczka, porywam kilka do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takiej mąki jeszcze nie jadłam. :-) Prezentują się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak z mąki migdałowej to jesteśmy od razu kupione :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i smaczne ciasteczka upiekłaś. Ja w ten weekend wyłamię się. Pozdrówka Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne ciasteczka, na pewno są pyszne. Dziękuję za wspólne wypiekanie .

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe,muszę upiec jakieś ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają smakowicie i do tego całkiem zdrowe!! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ciasteczka Marzenko.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. w pierwszym momencie przeczytałam "wesołe ciasteczka migdałowe" i od razu mi się humor poprawił! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciastekacza wygladaja fantastycznie, juz sobie wyobrazam ich smak ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne - widać w nich tą chrupkość :) I bardzo podoba mi się skład ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne i bardzo smakowite ciasteczka <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Niby to tylko ciasteczka, ale od razu mam ochotę sięgnąć po ich cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm... migdały :) Pyszności :) Uwielbiam. Włoską kuchnię lubię nie tylko pod względem wspaniałej pizzy czy makaronów, ale też słodkości. Mmm :) Pyszności. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Apetyczne, pobudzają apetyt. Kłaniam się Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko porywam kilka do kawki:)
    choć może lepiej od razu cały talerzyk/
    Buziaki na niedzielę

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam migdały i podejrzewam, że ciasteczka są rewelacyjne w smaku! A do tego jakie zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Migdałowe ciasteczka wspaniale się prezentują i na pewno cudownie smakują ��

    OdpowiedzUsuń
  22. Musiały być obłędne! :)

    OdpowiedzUsuń

  23. kiedy patrzę na te ciasteczka dopada mnie ślinotok - świetny skład :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Przecudne! Uwielbiam migdały :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wyglądają cudownie i bardzo apetycznie :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam wszystko co się tyczy migdałów!

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie mam takiej mąki, a ciasteczka muszą być przepyszne :)Dziękuje i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Przesmacznie sie prezentują! Rzeczywiście fajny przepis - wart wypróbowania. Ach jak żałuję, że nie udało mi się tym razem z Wami piec :( Jakoś ten weekend przeleciał mi przez palce ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszności..dzięki za wspólne pieczenie i super przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.